Nieuwe aanplant voor Kerststal Hertme
04-12-2020
KRINGLOOP BORNE DONEERT ‘AANZIENLIJK BEDRAG’

Nieuwe aanplant voor Kerststal Hertme

Terwijl de Goedheiligman nog in het land is, werkt de Kerststalgroep Hertme al aan een volgend hoogtepunt: het jaarlijkse openlucht tafereel op het Pastoor Veegerplein. Deze week zijn de vrijwilligers namelijk volop in de weer de oude aanplant vóór de kapschuren te verwijderen en de nieuwe grond te voorzien van jonge aanplant. “Met dank aan de Kringloop Borne”, zo verklappen de noeste werkers.

 

Volgens een van hen, Frans Schabbink, was het bittere noodzaak de gortdroge akker op te schonen. “Het zag er allemaal niet meer uit. Het plantwerk had een onherstelbare schade opgelopen door de droogte van de afgelopen jaren, dus er moést gewoon iets gebeuren.” Maar ja… de beschikbare financiën stonden nu eenmaal een grondige aanpak in de weg. Daarop werd contact gezocht met de Kringloop Borne en na ampel beraad bleek men daar wel brood te zien in een financiële bijdrage.

 

‘Mooi groenblijvend spul’

“Kort en goed”, aldus Schabbink, “we konden de afspraak maken dat de Kringloop de kosten voor het nieuwe plantwerk zou dragen en dat wij als Kerststalgroep de klus gingen klaren.” Aldus geschiedde. Eerder deze week werd al het oude plantwerk verwijderd, de grond omgewoeld en van verse potgrond voorzien. Vrijdag ging de jonge en verse aanplant de grond in. “Mooi groenblijvend spul”, verklaart Schabbink, “het komt er allemaal weer strak uit te zien.”

 

De komende weken komen de menshoge Jozef en Maria, de herders én de Drie Koningen weer van zolder om hun plek bij de jonge aanplant in te nemen. Vanaf 19 december is het aloude tafereel dan weer te bewonderen. De 62ste editie zal dit keer niet officieel worden geopend, daar zijn de omstandigheden niet naar. Schabbink: “Toch zijn we allang blij dat onze kerststal er ook dit keer weer komt. Met een duidelijk aangegeven looproute moet het allemaal goed gaan.” De kerststal blijft dan tot en met 3 januari te bezoeken. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 05 dec 2020
Hulde aan de vele vrijwilligers in Hertme en ook Kringloop Borne voor een mooie nieuwe groene omlijsting van deze door mij, maar ook vele anderen erg gewaardeerde traditie in het kleine maar dappere Hertme; bravo!

‘Mijn kleding vertelt een verhaal’

Maud Groote Schaarsberg werd al op jonge leeftijd geboeid door de wereld van textiel en kleding....
11-04-2021

Online live-concert Double6 en Pia

Op de dag die eigenlijk in het teken zou staan van het jaarlijkse Borne op z’n Best,...
08-04-2021

De traditie van het paasvuur in Borne

Zeg je Pasen, zeg je Twente en dat betekent folklore. Paasgebruiken binden al eeuwen de...
04-04-2021

‘Kijk om je heen en recycle!’

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling...
02-04-2021

Heemkundevereniging toont textielverleden

Hoe zag de wereld er ten tijde van de Stoomweverij van Spanjaard uit? Leo Congert is maandenlang...
29-03-2021

Wat bloeit daar in de herfst in Borne?

Op 26 februari is het community art project `Borne Bloeit` van start gegaan. Een initiatief van...
22-03-2021