Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken
26-12-2020
GEFASCINEERD DOOR HET SCHOUWSPEL VRAGEN ZE: ‘WIE IS DAT DAN MAMA?’

Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de nachtmissen met kerkgangers waren verboden en de oplossing werd gevonden in het verzorgen van livestreams, bleek een technische storing op het laatste moment roet in het eten te gooien. En daarnaast was er nog eens de grote kerststal, jaarlijks goed voor vele vierkante meters nostalgie. Vanwege corona werd besloten er dit jaar maar een uitgeklede versie van te maken. Te veel bouwers tegelijkertijd… dat ging ‘m namelijk niet worden.

 

Het kleine grut, onwetend van alle beperkingen, deerde het niet op de ochtend van tweede kerstdag. Normaal gesproken komen de kinderen dan met papa’s en mama’s samen voor het Kindje Wiegen, waarin op vermakelijke wijze het kerstverhaal wordt nagebootst en zij zelf in de rol mogen kruipen van Maria en Jozef, de os en de ezel, een van de herders of Drie Koningen, een schaapje of misschien zelfs wel een dansend engeltje. Maar ook dat werd dit keer van de agenda gehaald.

 

Het hoogtepunt

Het alternatief werd gevonden in een bezoek aan de kribbe, van 10.00 tot 12.00 uur speciaal geopend voor de kinderen. Terwijl een midwinterhoornblazer en een knapperend houtvuurtje buiten voor een warm welkom zorgen, zijn binnen kerstliedjes te horen en is er voor elk kind een pakje frisdrank, een kerstkransje en een kleurplaat. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de beelden bij het zijaltaar. ‘Wow’, hoor je klinken en ‘Mama, wie is dat dan?’. Het hoogtepunt vormt voor de meesten het moment dat ze een muntje in het centenbakje mogen stoppen en zelf een kaarsje gaan opsteken.

 

Het blijkt een succes, want bij voortduring stappen er gezinnen naar binnen om eventjes een blik te werpen op het kersttafereel. Ook al is het een uitgeklede variant met alleen de ‘harde kern’ van de beeldengroep. “Het is voor het eerst in 130 jaar dat we deze traditie moeten doorbreken”, aldus de werkgroep opbouw kerststal. Voor de kinderen is het plezier er echter niet minder om. De kerststal blijft vanmiddag tot 16.00 uur te bezoeken. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024