Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken
26-12-2020
GEFASCINEERD DOOR HET SCHOUWSPEL VRAGEN ZE: ‘WIE IS DAT DAN MAMA?’

Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de nachtmissen met kerkgangers waren verboden en de oplossing werd gevonden in het verzorgen van livestreams, bleek een technische storing op het laatste moment roet in het eten te gooien. En daarnaast was er nog eens de grote kerststal, jaarlijks goed voor vele vierkante meters nostalgie. Vanwege corona werd besloten er dit jaar maar een uitgeklede versie van te maken. Te veel bouwers tegelijkertijd… dat ging ‘m namelijk niet worden.

 

Het kleine grut, onwetend van alle beperkingen, deerde het niet op de ochtend van tweede kerstdag. Normaal gesproken komen de kinderen dan met papa’s en mama’s samen voor het Kindje Wiegen, waarin op vermakelijke wijze het kerstverhaal wordt nagebootst en zij zelf in de rol mogen kruipen van Maria en Jozef, de os en de ezel, een van de herders of Drie Koningen, een schaapje of misschien zelfs wel een dansend engeltje. Maar ook dat werd dit keer van de agenda gehaald.

 

Het hoogtepunt

Het alternatief werd gevonden in een bezoek aan de kribbe, van 10.00 tot 12.00 uur speciaal geopend voor de kinderen. Terwijl een midwinterhoornblazer en een knapperend houtvuurtje buiten voor een warm welkom zorgen, zijn binnen kerstliedjes te horen en is er voor elk kind een pakje frisdrank, een kerstkransje en een kleurplaat. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de beelden bij het zijaltaar. ‘Wow’, hoor je klinken en ‘Mama, wie is dat dan?’. Het hoogtepunt vormt voor de meesten het moment dat ze een muntje in het centenbakje mogen stoppen en zelf een kaarsje gaan opsteken.

 

Het blijkt een succes, want bij voortduring stappen er gezinnen naar binnen om eventjes een blik te werpen op het kersttafereel. Ook al is het een uitgeklede variant met alleen de ‘harde kern’ van de beeldengroep. “Het is voor het eerst in 130 jaar dat we deze traditie moeten doorbreken”, aldus de werkgroep opbouw kerststal. Voor de kinderen is het plezier er echter niet minder om. De kerststal blijft vanmiddag tot 16.00 uur te bezoeken. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Primeurs kenmerken Toet’nbloazers Gala

Vanavond om 20.00 uur is het zover. Het allereerste online Toet’nbloazers Gala in de...
08-01-2021

Gala Toet’nbloazers gaat dit keer online

Ook in 2021 gaat het jaarlijkse Toet’nbloazers Gala ‘gewoon’ door. Dit keer...
02-01-2021

Kerstfilm van de Bornse Harmonie

Een traditioneel kerstconcert met alles erop en eraan zat er dit jaar niet in, maar zelfs zonder...
25-12-2020

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen,...
10-12-2020

‘Me, myself a and I’

De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het...
07-12-2020

Kijk jij vanmiddag ook naar ‘Alles is anders’?

Het verhaal is bekend. Vanwege corona kon de jaarlijkse theatervoorstelling voor duizenden...
05-12-2020