Eeuwfeest voor St. Gregorius
DIVERSE FESTIVITEITEN, WAARONDER GROOT JUBILEUMCONCERT

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je natuurlijk niet stilletjes voorbij laten gaan, dat moet breeduit gevierd gaan worden. Als aftrap van alle feestelijkheden is er op Hemelvaartsdag een processie, met spelende fanfare en vaandel, van de kerk naar het openluchttheater waar om 09.30 uur een dienst start. Na afloop gaat de processie verder naar de begraafplaats, waar bloemen zullen worden gelegd op de graven van de oprichters van Gregorius.
 

Jubileumconcert

Op zaterdagavond 18 juni wordt er een groot concert gegeven in het openluchttheater onder de titel ‘Gregorius gaat door’. Zowel de Fanfare als de Percussion Groep treden op en zullen het beste, mooiste en spectaculairste uit de geschiedenis van de muziekvereniging laten horen. “Het wordt echt een jubileumconcert”, vertelt voorzitter Jan de Vries enthousiast. “Prachtige muziek, afgewisseld met stukjes film. Voor iedereen die Gregorius een warm hart toedraagt en dat zijn er veel. We verwachten wel zo’n 1.000 man.”
 

Vervolgens staat er voor 9 juli een feestavond op de rol. Een echt dorpsfeest. De muzikanten hebben dan geen verplichtingen en kunnen het feestje volop meevieren. Het volgende festijn wordt de algemene ledenvergadering op 5 november, waar veel jubilarissen en ereleden in het zonnetje zullen worden gezet. Ten slotte verschijnt er in het voorjaar van 2023 een jubileumboek, waarin ook alle hoogtepunten van het jubileumjaar een plekje zullen krijgen.
 

Trots

“Zo’n 100-jarig jubileum geeft weer een nieuwe boost. Als je terugkijkt, wat hebben we dan veel gedaan! Het inspireert enorm!” St. Gregorius werd ooit opgericht om naast muziek in de kerk ook breder te kunnen musiceren en bijvoorbeeld ook feestmuziek te kunnen maken. Jarenlang was het in Hertme bijna vanzelfsprekend om deel uit te maken van de muziekvereniging.

 

“Muziek is hartstikke verbindend. Dat was het toen en zo is het nog steeds”, vindt De Vries. “Samenspelen geeft vreugde, samen wordt het mooier.” Jan de Vries is inmiddels een aantal jaren voorzitter van St. Gregorius. “Dat dorpse gevoel en de traditie, daar hou ik van. Gregorius is één van die clubs die het gemeenschapsgevoel nastreeft. We kijken naar elkaar om, voelen ons verbonden met de muziekvereniging en Hertme is er trots op dat we nog een eigen Gregorius hebben. Zo belangrijk! Als het weg is, komt het nooit meer terug, dus hou het in ere!”
 

Vooralsnog zit er meer dan voldoende leven in de muziekvereniging. Het jubileumconcert heet ook niet voor niets ‘Gregorius gaat door’. Kaarten voor het concert zijn overigens te bestellen via de website van St. Gregorius Het muziekfestijn begint om 20.45 uur. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024