Nieuw elan voor het Spanjaardgemaaltje
BESTUUR VOOR SPANJAARDGEMAALTJE GEVORMD

Nieuw elan voor het Spanjaardgemaaltje

Sinds Peter Welles in 2015 interesse kreeg in het Spanjaardgemaaltje aan de Piepersveldweg is er heel wat gebeurd. Via media, onder andere BorneBoeit, kreeg hij een aantal mensen enthousiast om zich in te zetten voor behoud van het gemaaltje. Ook eigenaar Hennie Egberink toonde zich bereid mee te denken.

 

Stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal

Het Spanjaardgemaal is een gemeentelijk monument, maar in de loop van de jaren verwaarloosd geraakt. Door het initiatief van Peter Welles is het watergemaal weer in de belangstelling gekomen en via de Stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal is de renovatie en het verfraaien van de omgeving

aanstaande.

 

Een stichting heeft vaste grond onder de voeten nodig en op 24 mei 2016 is een notariële akte opgesteld en staat de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op dat moment was Peter Welles het enige bestuurslid. Aanvulling was en is nodig. Vandaag is, nadat een aantal bestuursleden aangeworven is, het voltallige bestuur bijeen gekomen. Voorzitter van het bestuur is Valentijn Thuring, secretaris is Johan Klasens, Peter Welles, penningmeester en Jan Huizinga bestuurslid (foto boven van links naar rechts: Johan Klasens, Jan Huizinga, Valentijn Thuring en Peter Welles.)

 

Doelstelling van de Stichting

De Stichting wil het Spanjaardgemaaltje in de oude glorie van het textieltijdperk renoveren, samen met de bijbehorende vijvers. Een van de doelen is het historische erfgoed met milieutechnische en landschappelijke perspectieven te behouden via recreatieve en educatieve activiteiten.

Een van de activiteiten is een concert bij het gemaal geweest. In de toekomst zullen meer activiteiten plaatsvinden. Het plan van aanpak kent drie fasen: fase 1: opknappen vijver, fase 2: opknappen gebouw, fase 3: herinstalleren van de pomp.

 

Participanten

Voor de realisatie van de doelstellingen is hulp en een financiële onderbouwing nodig. De gemeente Borne, Landschap Overijssel en Waterschap Overijssel denken mee en hebben hulp toegezegd. Het Spanjaardgemaaltje kan heel goed als infopunt fungeren voor zowel Landschap Overijssel als Waterschap Overijssel. Infoborden over de geschiedenis worden geplaatst.

Via NL Doet en hulp van cliënten van Aveleijn is de omgeving van het gemaal al voorlopig opgeschoond. Een plan van aanpak ligt klaar en wordt met alle deelnemers besproken. Uiteindelijk moet het Spanjaardgemaaltje een aantrekkelijk rustpunt worden. Inmiddels is er door de inspanningen al meer leven in de omgeving: reigers vinden een plek, een ijsvogeltje is gesignaleerd, veel andere vogels zijn te zien. Door het kappen van opgeschoten bomen en een goed herplantingsplan wordt de omgeving van het gemaal alleen maar aantrekkelijker.

 

Open Monumentendag 2017

Op Open Monumentendag op 9 september 2017 is Peter Welles, in de gedaante van Salomon Spanjaard, van 11.00 uur tot 16.00 uur aanwezig om geïnteresseerden historische verhalen over de begintijd van het gemaal en de toekomst ervan te vertellen. Ook bestaat dan de mogelijkheid u aan te melden als vrijwilliger en/of lid te worden van de Stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal. De website van Vrienden van het Stoomgemaaltje wordt momenteel gemaakt. U kunt daar al terecht voor informatie. (AM)

 

foto midden rechts: het Spanjaardgemaaltje dat wacht op renovatie.

 

Info: www.spanjaardgemaal.nl

Mailadres: info@spanjaardgemaal.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024