Bornse Harmonie ook na 95 jaar nog springlevend
21-03-2021
JARIGE MUZIEKVERENIGING POPELT OM WEER MUZIEK TE MAKEN

Bornse Harmonie ook na 95 jaar nog springlevend

Veel bedrijvigheid heerst er op dit moment niet aan de Weideweg, op de plek waar de Bornse Harmonie haar domicilie heeft. Ja, afgelopen woensdag vonden 729 kiezers er nog hun weg naar het stemhokje en op de buitenplaats is het een komen en gaan van mensen die hun oud papier in de containers deponeren, maar veel meer muziek zit er op dit moment niet in. “En dat terwijl de vereniging ook na 95 jaar nog steeds springlevend is”, aldus Jacqueline La Grange en Paul Homan, respectievelijk bestuurslid en voorzitter. Op 26 maart vieren de 65 leden hun jubileumfeest. Online en bescheiden. “Maar reken erop dat we er over vijf jaar, bij de viering van het eeuwfeest, een extra schepje bovenop zullen doen.”
 

De kapelaan en de katholieke leden

De start van de Bornsche Harmonie in 1926 betekende eigenlijk een herstart, want van 1906 tot 1924 bestond er ook al een Bornsche Harmonie, eerder ontstaan uit Ons Genoegen en Eensgezindheid, muziekverenigingen die op initiatief van textielfabrikant Jacob Spanjaard werden opgericht.

 

In 1924 eiste de toenmalige kapelaan echter dat de katholieke leden van de vereniging moesten overstappen naar de St. Stephanus Harmonie. Daarop trok Spanjaard de stekker eruit. Twee jaar later begonnen ze opnieuw. Een kleine dertig leden, allemaal mannen, vormden samen de nieuwe Bornsche Harmonie. Een jaar later wonnen ze hun eerste prijs tijdens een concours in Kampen.
 

In de jaren die volgden sleepte de volkse muziekvereniging nog menige prijs in de wacht. Wel waren er pieken en dalen. Bijvoorbeeld tijdens de oorlogsjaren toen alle muziekactiviteiten noodgedwongen werden stilgelegd. Maar de vereniging krabbelde weer op en de prijzenkast werd opnieuw volop aangevuld. De Bornsche Harmonie was een graag geziene gast tijdens de talrijke concoursen en taptoes. Maar ook vandaag de dag is de harmonie veel zichtbaar. Het Koningsconcert, de Dodenherdenking en de Carnavals- en Palmpasenoptocht zijn er voorbeelden van.
 

Creativiteit en saamhorigheid

En wat te denken van speciale projecten zoals de Voice van Borne en Maestro? “Het past bij de creativiteit van de Bornse Harmonie”, vertelt Homan. “We zoeken graag naar nieuwe grenzen. In saamhorigheid willen we muziek maken, dat is nu eenmaal onze basis. En ook al zullen we altijd op straat blijven lopen, we blijven ons vernieuwen. Vorig jaar zijn we gestart met Orkest in de klas, een project dat we samen met de Muziekschool en basisscholen opzetten om de jeugd voor onze muziek te interesseren. Als het virus eenmaal achter ons ligt, hopen we het weer te kunnen opstarten.”
 

Datzelfde geldt voor de wensen in de nabije toekomst. “Een grotere slagwerkgroep zou geweldig zijn”, verklaart Jacqueline. Ook hoopt de vereniging binnenkort een nieuwe dirigent te kunnen aanstellen. “Door corona duurt het nu even allemaal wat langer, maar we hebben goede hoop er binnenkort uit te zijn.”
 

Oud papier

Voortdurend punt van aandacht zijn de financiën van de vereniging. Muziekinstrumenten zijn immers niet goedkoop en ook het onderhoud ervan vergt het nodige. “Zonder onze oud papierinzameling zouden we de stekker er allang hebben moeten uittrekken. Homan: “Het is onontbeerlijk voor ons voortbestaan. Verder kennen we een vriendenactie, waarin we om donaties vragen. Als tegenprestatie krijgen donateurs dan gratis vrijkaarten voor onze concerten.” Maar dat de Bornse Harmonie de 100 jaar zal volmaken, lijdt bij beide bestuursleden geen twijfel. “Ja hoor, we zijn springlevend en de eerste ideeën voor het eeuwfeest rollen nu zelfs al voorzichtig over tafel.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Elise — 22 mrt 2021
Succes en gefeliciteerd paul en Jacqueline....liefs Elise van bets van toos;)
Jan de Vries — 21 mrt 2021
Natuurlijk ook de felicitaties van muziekvereniging St. Gregorius uit Hertme. Op naar de 100 jaar!
Wim Geul — 21 mrt 2021
Jacqueline, Paul en leden, van harte gefeliciteerd met jullie 95-jarige jubileum. Ga zo voort met jullie mooie vereniging.

Als kleren konden praten

Kijk naar je kleding en de stof. Het vertelt wie je bent en in welke tijd je leeft. Kom je uit...
17-04-2021

‘Mijn kleding vertelt een verhaal’

Maud Groote Schaarsberg werd al op jonge leeftijd geboeid door de wereld van textiel en kleding....
11-04-2021

Online live-concert Double6 en Pia

Op de dag die eigenlijk in het teken zou staan van het jaarlijkse Borne op z’n Best,...
08-04-2021

De traditie van het paasvuur in Borne

Zeg je Pasen, zeg je Twente en dat betekent folklore. Paasgebruiken binden al eeuwen de...
04-04-2021

‘Kijk om je heen en recycle!’

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling...
02-04-2021

Heemkundevereniging toont textielverleden

Hoe zag de wereld er ten tijde van de Stoomweverij van Spanjaard uit? Leo Congert is maandenlang...
29-03-2021