Borne krijgt haar boak’n van kunnegen
WIE GAF EN GEEFT KLEUR AAN BORNE? DAT BEPAAL JE NATUURLIJK OOK ZELF!

Borne krijgt haar boak’n van kunnegen

Ze zijn er in alle soorten en maten: de sterrentegels, walls of fame en voetstappenpaden. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het eerbetoon aan hun plaatselijke beroemdheden. Als de voortekenen niet bedriegen krijgt ook de gemeente Borne binnen niet al te lange tijd een dergelijk monument. “Een boak’n van kunnegen”, zegt Jan Matel met een knipoog. Namens de voormalige Stichting Borne 800 is hij een van de initiatiefnemers van het opvallende plan dat inmiddels een jarenlange voorgeschiedenis kent.

 

De muziekkoepel die er niet kwam

Het was immers al in 2006 dat Borne op grootse wijze haar 800-jarig bestaan vierde. Tal van festiviteiten, vaak met een link naar het verleden, kleurden het jaar. Aan het eind daarvan bleven er echter gelden over. Het potje werd gereserveerd en niet lang daarna besloot het organisatiecomité het resterende deel aan te wenden om een muziekkoepel in het dorp te realiseren, zodat de gemeenschap er blijvend plezier aan zou kunnen beleven. Het bleek allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Niet in de laatste plaats doordat een geschikte plek ervoor niet voorhanden was. De meest recente optie, het parkeerterrein De Haven, strandde niet lang geleden toen bekend werd dat het gemeentehuis over enkele jaren bij het Kulturhus zal intrekken.

 

“Dat moment deed voor ons de deur dicht”, zegt Matel. “We wilden niet meer langer wachten en besloten een definitieve streep door het plan te trekken.” Tegelijkertijd echter kwam ook een nieuw idee bovendrijven dat voorzichtig, maar wel voortvarend, werd uitgewerkt. Er zou een Baken van Borne moeten komen, een eerbetoon aan mensen die Borne hebben gemaakt tot wat het is: een gemeenschap waarin saamhorigheid en loyaliteit de kern vormen. Een monument ook dat het trotse gevoel een Bornenaar te zijn, versterkt.

 

Het Baken van Borne

Met die vertrekpunten in het achterhoofd werden de plannen in de week gelegd bij tal van geledingen in de gemeenschap, waaronder de politiek en de Heemkundevereniging. En ook bij architect Henk Te Kiefte, die al snel met de eerste schetsen kwam. Het Baken van Borne was geboren, een baken dat het heden en verleden met elkaar verbindt.

 

De kern van het monument vormt straks een vijftiental panelen, met daarop evenzovele mensen die op de een of andere manier veel voor Borne hebben betekend of dat nog steeds doen. Tien van hen krijgen een permanente plek, waaronder ongetwijfeld de ‘textielgod’ Jacob Spanjaard én Rento Hofstede Crull, die Borne in 1896 van elektriciteit voorzag. De vijf resterende panelen zijn bedoeld voor de mensen van nu. Opvallende persoonlijkheden die onze gemeente op de een of andere manier op de kaart zetten en waarop we als Bornenaren trots kunnen zijn. Is het Wout Weghorst bijvoorbeeld, Nathalie Baartman misschien, of wellicht Zuster Josephine?

 

Wie vind jij dat er een plek verdient? Reageer voor 1 augustus

De keus is straks aan jou, want samen met alle andere inwoners van Borne, Hertme en Zenderen kun je nu al vijf namen voordragen van mensen waarvan je vindt dat ze op een van de vijf semipermanente panelen thuishoren en waarop ze in elk geval de komende vijf jaar mogen schitteren. Je kunt je voorkeur tot en met 31 juli kenbaar maken via bakenvanborne@borneboeit.nl. Ergens in het najaar publiceren we dan de twintig namen die het vaakst werden genoemd. Daarna kun je je stem uitbrengen op een van hen. Uiteindelijk zullen er dus vijf overblijven.

 

In onze special Baken van Borne houden we je de komende tijd op de hoogte van de vorderingen, informeren we je over de uiteindelijke plek die het monument zal krijgen en tonen we je hoe het er precies zal gaan uitzien. En last but not least vind je er straks alle wetenswaardigs over de vijftien ‘Beroemde Bornenaren’ op terug. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hielkje — 13 jul 2021
Met Karin eens.
Ik snap nog steeds niet waarom er in Borne geen plek voor een muziekkoepel gevonden kan worden.
Is er ook overleg geweest met de muziekverenigingen in Hertme en Zenderen en Borne?
Het is gemeenschapsgeld en muziek verbindt mensen, jong en wat ouder, hebben we nodig in deze tijd.
Karin — 04 jul 2021
Wat een bijzonder slecht idee!
Om overgebleven geld te steken in b.v. een muziekkoepel voor iedereen, prima!
Maar het geld nu besteden aan het in het zonnetje willen zetten van vroegere en huidige mensen die voor Borne van betekenis waren en/of nog zijn, ervaar ik als een bijzonder slecht idee; hoe waardevol de inzet van vele mensen ook voor Borne is en is geweest.
Moeten we in Borne bepaalde mensen op een voetstuk zetten, waarbij je tegelijkertijd heel veel anderen die ook hun bijdrage hebben geleverd, tekort doet?
Ik vraag me af wie blij zou zijn met een dergelijke verkiezing. Ik vind dat het afbreuk doet aan het bevorderen van de gemeenschapszin in Borne.
Een onzalig idee!
HS — 04 jul 2021
En weer de plank mis slaan in Borne Het ene project komt niet van de grond dan het geld maar in poppen steken wat een belachelijk idee Kijk Boris de trots van Borne eens zielig achter hekken staan ga daar het geld in stoppen dan staat hij er weer netjes erbij. Poppen en beesten genoeg door Borne ,,de schildpad .wat moet je met al die zooi Boris is en hoort bij Borne

Gitaar centraal in Kulturhus

Zondag 2 oktober staat een dag lang de gitaar centraal in het Kulturhus. Het is dan de derde...
22-09-2022

Doornroosje krijgt haar kus in Hertme

Na alle muzikale geweld van Davina Michelle, Floor Jansen en Suzan & Freek, een week...
11-09-2022

Monumentendag in Borne: voor elk wat wils

De Open Monumentendag zit er weer op. Een dag die in Borne een andere invulling kreeg dan te...
10-09-2022

Jong geluk is trots op oude glorie

Ze bestaan dit jaar al drie decennia, de Gidsen Oud Borne. Een ruwe telling leert dat ze in die...
09-09-2022

Ook Maria Mediatrix in programma Monumentendag

Komend weekend is het Open Monumentendag. Zo wacht de basisscholen vrijdag al een...
06-09-2022

Revival Monumentendag Borne zet door

De landelijke Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 10 september, staat in het teken van...
30-08-2022