De Rode Draad geeft de komende maanden gas
25-10-2021
MET O.A. KLEURPLAAT-PROJECTIE, TEXTIELCAFÉ, MODESHOWS, LEZING EN EXPOSITIE

De Rode Draad geeft de komende maanden gas

De Bornse projectgroep De Rode Draad, opgericht in het kader van het Twents Textiel Festival, heeft vanwege corona dit jaar haar programmering voortdurend moeten aanpassen. De huidige maatregelen geven weer wat lucht en dit betekent dat er de komende maanden weer veel te zien en te beleven valt. Een overzicht.

 

Videopresentatie kleurplaten

Komende vrijdag, 29 oktober, worden beelden op de buitenmuur van het Kulturhus geprojecteerd. Het Bussemakerhuis heeft begin dit jaar kinderen van diverse scholen uit Borne uitgenodigd om mee te doen aan het inkleuren van tekeningen van vier textiel-historische panden. De tekeningen zijn gemaakt door Ellen Klasens. Menno Ouderkerk heeft ze gedigitaliseerd. De Rotaryclub Delden/Borne heeft door een financiële bijdrage het project mogelijk gemaakt.

 

De eerste kleurplaten, van leerlingen van de basisscholen ’t Olthof en Flora, worden om 18.30 uur getoond. Daarna volgen presentaties van de scholen Jan Ligthart (18.50 uur), ‘t Iemnschelf (19.10 uur), Prisma (19.30 uur) en als laatste De Wheele om 19.50 uur. De kleurrijke en verrassende lichtbeelden, soms met korte teksten van de kinderen, zijn op de brede muur van het Kulturhus bij het grasveld te zien. De toegang is gratis. Na afloop zijn de kindertekeningen op YouTube terug te zien.

 

Modeshow ’t Goeie Goed

Op vrijdag 5 november worden nieuwe creaties, voortkomend uit tweedehands kleding van de Kringloop Borne, geshowd. Iedereen kon een mode-item voor hergebruik bij de Kringloop aanschaffen, dit op-pimpen en vooral de creatieve geest de loop laten. Ook de modestudenten van het ROC zijn uitgedaagd. Voor de bijzondere ‘op-pimpwedstrijd’ zijn prijzen beschikbaar gesteld. Het is een initiatief van Fair Trade Borne en Kringloop Borne. Fairtrade geeft op deze avond informatie over het duurzaamheidsgebruik van kleding. De modellen worden op de catwalk geshowd in het Kulturhus van 19.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis. De corona toegangspas wordt gecheckt.

 

Textielcafé: op zoek naar verhalen uit de textiel

Op zaterdagmiddag 6 november organiseert museum Bussemakerhuis samen met Twentehoes/Overijsselacademie een Textielcafé in Borne. Dit vindt in Het Spanjaard plaats. Zes textielmusea in Twente organiseren op zes achtereenvolgende zaterdagen textielcafé’s in hun eigen lokale omgeving. Centraal staat: welke herinneringen heeft u aan de plaatselijke textielfabriek? Bent u benieuwd naar de verhalen van toen? Paul Denekamp, publicist van het boek Verweven met Twente, is nazaat van de familie Spanjaard. Hij interviewt gasten over de herinneringen aan de lokale industrie. Roy Pol vertelt over de historie van Het Spanjaard. Tevens is er gelegenheid voor de bezoekers om met elkaar verhalen uit te wisselen over de textiel van toen. De vaak bijzondere verhalen of anekdotes worden gebruikt voor een podcastserie over de verdwenen textielindustrie. Ook een publicatie over het fabrieksleven van vroeger zit in de pen. Het Poparchief Twente is tijdens die middagen op zoek naar onbekende bands die zijn voortgekomen uit de textielindustrie.

 

Iedereen is welkom vanaf 13.30 uur in Het Spanjaard aan de Stationsstraat 37. De start is om 14.00 uur, de toegang is gratis.

 

Spanjaardpoppen in Het Dijkhuis

De Spanjaardfamilie, een ontwerp van Josje Esseveld, komt weer tot leven in flamboyante creaties. Haar vijf levensgrote poppen reizen dit jaar door Borne, van evenement naar bijzondere plekken. Ze staan nu in de hal van Het Dijkhuis. Het is ook leuk voor de kleinkinderen die bij de grootouders op bezoek zijn. Immers, de poppen zijn aan de achterzijde voorzien zijn van een opstapje. Ze kunnen gefotografeerd worden met historisch, uit de tweede helft van de 19e eeuw, verantwoorde kleding. Ook de passant wordt geprikkeld om zich bijvoorbeeld achter Salomon Spanjaard in rokkostuum met hoed op te stellen. Je kunt zelf vrijelijk en gratis foto’s maken.

 

Lezing over kleding en textiel

Op 25 november verzorgt Annet Rijswijk in de Bornse Synagoge een lezing over industriële revolutie in kleding en textiel 1890 - 1914, Belle Epoque. Rijswijk is kostuumontwerper en oud-docent mode en kunstgeschiedenis. Ze vertelt met beelden over de ontwikkelende internationale en sociale relaties, gerelateerd aan de bloeiende textielindustrie in Twente. Allerlei facetten komen aan de orde: de lokale textielfabrieken en -baronnen, opkomst van de naaimachine, modebladen, invloed van haute couture en toename consumptiegedrag van kleding. De entree bedraagt tien euro. De corona toegangspas wordt gecheckt.

 

Expositie Broderie d’art

Vanaf 1 december tot 15 maart kan de liefhebber en geïnteresseerde van verschillende borduurtechnieken genieten. Een kunst- en ambachtsvorm die in de haute couture wordt gebruikt. Het Bussemakerhuis geeft twee jonge kunstenaressen een podium. Broderie d’art maakt gebruik van kraaltjes, steentjes, paillette en gouddraad. Het is vooral bekend geworden door het werk van Jan Taminiau. Hij ontwierp en maakte de japon die Koningin Máxima droeg tijdens de kroning.

 

Kindermodeshow in kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen een T-shirt met de tye dye techniek verven en kleine paraplu’s versieren. De activiteiten passen in het educatieprogramma van het Bussemakerhuis. De jongens en meiden kunnen in diezelfde periode hun werkjes op de rode loper in de Ennekerdijk showen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024