Lezing: Wonen aan de gracht door kunsthistoricus Max Put

APR

03

Lezing: Wonen aan de gracht door kunsthistoricus Max Put

10.00 Stefanshof

Tijdens deze net nieuwe lezing van Max Put hoort u over de architect van deze panden, het ontwerp van dergelijke stadspaleizen en de decoratie door vooraanstaande beeldhouwers en schilders.

 

De Vrije Academie is gehuisvest in twee prachtige panden aan de Herengracht 366 en 368 in Amsterdam. Ze zijn tussen 1660 en 1662 gebouwd in opdracht van de vermogende koopman Jacob Cromhout. Het ontwerp is van de hand van de Amsterdamse architect Philips Vingboons. Even verderop aan de Herengracht, op nummer 386, ontwierp dezelfde architect een woonhuis voor de koopman Karel Gerards, dat in 1663 werd gebouwd; het huidige Grachtenmuseum. Vingboons was in Amsterdam de invloedrijkste architect van de tweede helft van de zeventiende eeuw en wordt beschouwd als de uitvinder van de halsgevel.

 

Kenmerkend voor de Cromhouthuizen zijn de uitbundig gedecoreerde plafondschilderingen van Jacob de Wit en het beeldhouwwerk van Ignatius van Logteren. Uit dezelfde tijd stamt de statige ovale trap met houtsnijwerk die vanuit de marmeren hal naar de bovenverdiepingen leidt. Mede door de mythologische plafondschildering in de achterzaal – reeds omgedoopt tot Jacob de Wit zaal - groeide Jacob de Wit uit tot de beroemdste Hollandse schilder van de achttiende eeuw!

 

Overige lezingen van de Bornse Kunstkring

Maandag 06 maart 2023 10.00 uur – Johannes Vermeer

Maandag 27 maart 2023 10.00 uur – Sofanisba Anquissola

Maandag 03 april 2023 10.00 uur - Wonen aan de Gracht

 

De lezingen vinden plaats op maandagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Stefanshof Grotestraat 207 7622GH in Borne.

Aanmelden zo snel mogelijk via de mail bij wilmawitteman25@gmail.com

De kosten voor de drie lezingen bedragen 35,00 euro

 

terug naar agenda
 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
Tips? Meld het ons Meld je tip