‘Ieder kind verdient een boek’
BIBLIOTHEEK BORNE GESTART MET VOEDSELBANK-BOEKENPLANK

‘Ieder kind verdient een boek’

Voor veel gezinnen is het heel normaal om verschillende kinderboeken in de kast te hebben, waar in gelezen kan worden of uit kan worden voorgelezen. Boeken die gekoesterd worden en eindeloos herlezen. Maar niet ieder kind groeit op in zo’n situatie, weet ook Ina van der Beek, coördinator Jeugd en Onderwijs bij de bibliotheek Borne. “Als er nauwelijks geld is om eten te kopen, dan is er zeker geen geld voor een nieuw boek. En het is toch zo belangrijk. Lezen is net als zwemmen: na het zwemdiploma moet je het wel bijhouden anders loop je zo tegen een achterstand aan.”
 

Ieder kind een boek cadeau

Via het vrijwilligerswerk van haar vader leerde Ina de Voedselbank kennen en raakte onder de indruk. “Van de vele vrijwilligers, maar ook van de doelgroep. Daar voel ik veel bij. Ik wilde graag iets doen.” Ze maakte het haar missie om ieder kind dat in armoede opgroeit een boek cadeau te doen op zijn of haar verjaardag en eventueel nog eens extra tijdens de Kinderboekenweek. “Natuurlijk kunnen kinderen een boek lenen bij de bibliotheek, maar er gaat toch niets boven een eigen boek dat helemaal van jezelf is”, vindt ze.
 

De bevlogen bibliothecaresse toog enthousiast aan het werk. Benaderde Voedselbank Midden Twente, boekhandel Bruna, potentiële sponsoren en zelfs voetbalclub Heracles. Ze wist via de Rabobank een mooie donatie te krijgen voor de aanschaf van haar eerste boeken, die sinds begin januari feestelijk ingepakt hun weg vinden naar de jarige kinderen van gezinnen die van de Voedselbank afhankelijk zijn.
 

Grote donatie van Biblionef

Haar project Voedselbank-Boekenplank kreeg helemaal een slinger door een mega-geschenk van maar liefst 84 kilo aan nieuwe kinderboeken van de stichting Biblionef, die zich wereldwijd inzet voor leesplezier voor ieder kind. Een contact dat heel toevallig tot stand kwam. “Ik hoorde van een uitverkoop bij een boekenwinkel in Lochem. Vijf euro voor nieuwe boeken, die normaal toch snel 15 euro kosten. Daar moest ik bij zijn!” Toen Ina met een grote stapel boeken bij de kassa stond viel dat op. Ina legde uit waar de kinderboeken voor bedoeld waren en dat werd opgevangen door een mevrouw in de rij achter haar. “Ze tikte mij op de schouder. Heel toevallig was zij betrokken bij de stichting Biblionef en raadde mij aan een mail te sturen.” Met als gevolg dat er afgelopen donderdag stapels met spiksplinternieuwe kinderboeken bij het Kulturhus bezorgd werden. Ina is er dolgelukkig mee. “We willen dit initiatief wel blijvend maken en niet na een jaar weer stoppen. Voorlopig kan ik weer even verder!”
 

Extraatje

Bij de Voedselbank Midden Twente, actief in Hengelo, Hof van Twente en Borne, zijn op dit moment 168 kinderen in de leeftijd tot 12 jaar afhankelijk van hulp. De verwachting is dat het aantal de komende tijd flink zal oplopen. Als het aan Ina ligt krijgen zij ieder jaar op hun verjaardag een boek cadeau. “In het boek kunnen we ook een kaartje stoppen, bijvoorbeeld voor een voorstelling in het Kulturhus. Zo kunnen ze, zonder dat iemand het weet, gratis genieten van misschien een filmvertoning waar anders geen geld voor is.” (AJ)
 

Wie het initiatief van Ina van der Beek wil steunen kan contact opnemen via ina.vanderbeek@kulturhusborne.nl. Bij Bruna Borne is momenteel een actie gaande waarbij het boek 'Dolfje Weerwolfje' van Paul van Loon voor slechts 3 euro aangeschaft kan worden. Wie nog 3 euro extra kan en wil besteden kan via de Bruna ook een exemplaar aanschaffen voor de Voedselbank-Boekenplank.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

‘Bij sommige aanvragen denk ik: wow…’

Voor Benedicte Tijhuis, secretaresse van de burgemeester en belast met...
30-03-2023

Iedereen wil windbeleid, raadsvoorstel toch...

De provincie voert de druk op gemeenten op om haast te maken met beleid voor windturbines....
29-03-2023

Wooldrik: scholen moet toch nog even geduld hebben

Het college krijgt van de gemeenteraad de tijd om drie denkrichtingen uit te werken over hoe nu...
28-03-2023

Lars, Jasper en Job maken Borne veiliger

Cybercriminaliteit. We hebben er allemaal weleens van gehoord. Digitale ongewenstheid die steeds...
28-03-2023

Krachtig geluid uit het onderwijs

‘De maat is vol’, ‘het kan zo niet langer’, ‘de rek is...
23-03-2023

Handtekeningen gezet. Aan de slag.

Woensdagmiddag werden door wethouder David Vermorken en Paul Bonekamp van Dusseldorp Infra,...
22-03-2023