‘Bij sommige aanvragen denk ik: wow…’
BENEDICTE TIJHUIS: LINTJESREGEN-MAAKSTER VAN BORNE

‘Bij sommige aanvragen denk ik: wow…’

Voor Benedicte Tijhuis, secretaresse van de burgemeester en belast met ‘kabinetszaken’, zit de grootste en voor haar mooiste klus er voorlopig weer op. Het aanvragen van de jaarlijkse Koninklijke onderscheidingen, oftewel de lintjes, die op de laatste werkdag vóór Koningsdag worden uitgereikt. En dat betekent dat er op woensdag 26 april weer een aantal mensen verrast zal worden met de woorden: ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…’ De vraag hoeveel en aan wie wimpelt ze met speels gemak af. “Da’s natuurlijk nog geheim!”
 

Helpende hand

“Dit is echt geweldig mooi om te doen”, zegt de inmiddels doorknede aanvraagster. Een aantal jaren geleden nam ze de taak over van Lineke Faulhaber en zo heeft ze al een groot aantal gedecoreerden mogen meemaken en samen met hun naasten alle voorbereidingen om zover te komen in goede banen mogen leiden. “Natuurlijk is het een formele aanvraag, die nogal wat stations moet passeren om uiteindelijk door de Koning gefiatteerd te worden. Maar juist in dat traject wil ik een aanspreekpunt zijn voor de mensen die iemand willen voordragen en hen waar mogelijk de helpende hand bieden.”
 

De doorlooptijd van een gemiddelde aanvraag duurt al snel zo’n 9 à 10 maanden. Want als alle benodigde papieren - waaronder de nodige aanbevelingen uit de naaste omgeving van de lintjeskandidaat - zijn ingevuld, gaat de aanvraag via de burgemeester en provincie, naar de Kanselarij der Nederlandse Orden (een overheidsorganisatie die adviseert over de onderscheidingen) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om uiteindelijk bij de Koning terecht te komen.
 

Het grote genieten

“Vaak een spannende tijd, want je hoopt natuurlijk niet dat er halverwege het traject een afwijzing volgt”, aldus Benedicte. “Bovendien loop je het gevaar dat tijdens zo’n lange periode iemand loslippig wordt en dat wil ik koste wat het kost voorkomen. Hoe kleiner de kring van mede-ondersteuners van de aanvraag, hoe groter de kans dat het ook allemaal lukt.” En als het dan allemaal eindelijk zover is, kan voor haar het grote genieten van start. “Ja, de dag van de lintjesregen is altijd een heel bijzondere voor mij. Tien tegen een dat een gedecoreerde dan uitroept dit niet verwacht te hebben en zich bescheiden opstelt met de mededeling dat wat hij of zij heeft gedaan, toch eigenlijk helemaal niet zo bijzonder is.”
 

Benedicte weet dan wel beter. “Soms ben ik best wel ontroerd als ik van aanvragers hoor over de verdiensten van iemand. Dan denk ik: wow, wat enorm knap dat je dit allemaal voor de gemeenschap doet. Op dat soort momenten vind ik het een eer om me voor de aanvraag in te mogen zetten en de aanvragers zoveel mogelijk te helpen om het proces tot een mooi einde te brengen.”
 

Geen straf

Op de vraag wie er nu eigenlijk voor een lintje in aanmerking kan komen, geeft ze aan dat dit van meerdere factoren afhankelijk is. Het begint allemaal met het gegeven dat een aanvraag vanuit de Bornse gemeenschap zélf moet komen. En dan volgen de afwegingen. “In elk geval moet iemand zich in de afgelopen 25 jaar tenminste 15 jaar lang zo’n zes uur per week hebben ingezet voor vrijwilligerswerk”, zegt ze. “En als het kan zelfs een beetje boven de rest uitstijgen. Maar om dat allemaal precies in te kleuren, sta ik graag klaar en bied ik met alle plezier de helpende hand. En dan is het ook echt geen straf hoor om zeker tien uur aan zo’n aanvraag te besteden. Integendeel zelfs!”
 

In haar woorden is een verkapte oproep te horen om vooral niet te aarzelen zo’n lintjesaanvraag in te dienen. “Ha ha, nou ik zit niet om werk verlegen, maar inderdaad… soms denk ik weleens: mensen kom op. Het kan. Het is de moeite meer dan waard en waar mogelijk zal ik je helpen.” Uiterlijk op 1 juni dient Benedicte de aanmeldingen voor een lintje in 2024 te ontvangen. En dan kan voor haar het grote, mooie werk weer beginnen. Meer informatie over het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding is te vinden op de website van de gemeente en op lintjes.nl. Benedicte Tijhuis is te bereiken via b.tijhuis@borne.nl en (074) 265 8715. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024