‘Kannetje van Kaufmann’ is weer terecht
KARELTJE BLIJKT DE ONDEUGD TE ZIJN

‘Kannetje van Kaufmann’ is weer terecht

Tien dagen geleden meldden we dat het gemeentehuis in rep en roer was vanwege een verdwenen archeologische vondst. Het ‘kannetje van Kaufmann’ bleek bij een inventarisatie vermist. Het kruikje was van grote historische waarde en burgemeester Jan Pierik riep in paniek bewoners, die mogelijk wisten waar het kannetje zich bevond, op zich te melden bij de gemeente. Het hele dorp sprak over de vermissing en fluisterde er schande van dat de gemeente zo slordig omging met z’n culturele erfgoed.
 

Iets meer dan 10 dagen later is de ‘dief’ gesnapt. Het blijkt niemand minder te zijn dan Kareltje van de Slag om Borne! Niet heel toevallig op 1 april komt de aap uit de mouw. Tevens de dag waarop teams zich kunnen inschrijven voor alweer de derde editie van de hilarische dorpsquiz.
 

Historisch verhaal

Het idee van de 1-aprilgrap ontstond na het lezen van het boek ‘Oud Borne in veertig verhalen’ van Martin Thiehatten. Corine Hofstra: “Het verhaal gaat dat de toenmalige burgemeester Kaufmann veel belangstelling had voor geschiedenis en vaak stond te kijken bij graafwerkzaamheden in de hoop dat er iets bijzonders tevoorschijn kwam en het zelf als eerste te pakken te krijgen. Grondwerkers waren dat zat en bedachten een grap. Ze verstopten een oude fles en toen de burgemeester er enthousiast mee aan de haal ging bleek er een briefje in te zitten met de tekst ‘Karel de Grote groet burgemeester’. Toen ik het las dacht ik: ‘Vet! Hier moeten we wat mee!” Kareltje, het gezicht van de Slag om Borne en Karel de Grote … , het kruikje is een zogenaamd ‘baardmankruikje’, … hoe toepasselijk wil je het hebben?
 

Nog mooier

Maar het werd nog veel mooier! Jurre Nijhuis: “Als je gaat googelen op ‘keramiek’ en ‘Borne’ kom je uit bij La Borne in Frankrijk. Blijkbaar het keramisch hart van Frankrijk. En laat daar nu een Nederlandse kunstenares genaamd Jeltje La Borneman wonen en werken! Je gelooft het gewoon niet! Hoe mooi wil je het hebben?”
 

En zo werd een sluw plan gesmeed. Gemeentearchief, burgemeester en BorneBoeit speelden het spel mee. Kareltje verdonkeremaande zogenaamd het kannetje van Kaufmann om op 1 april met een fantastisch verhaal het creatieve evenement van start te laten gaan.
 

22 Franse kruikjes

In Frankrijk zijn 22 prachtige kruikjes vervaardigd in het atelier van Jeltje La Borneman, die ergens in Borne te vinden zijn. En wie de Slag om Borne een beetje kent zal begrijpen dat die er niet voor niets zijn. Verder zeggen we niks. Zoek het maar uit.
 

En het ‘kannetje van Kaufmann’? Dat staat inmiddels weer veilig achter slot en grendel in de kast op het gemeentehuis. Burgemeester Jan Pierik met een glimlach: “Ik ben toch zó blij dat het kannetje weer terecht is!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Frank — 03 apr 2023
Beste Dirk,
Wat jammer dat je zo negatief reageert op weer een zeer creatief en zinvol initiatief om Borne op de kaart te zetten als geweldige gemeente.
Ga vooral zo door zou ik willen meegeven aan de initiators!
Frank — 01 apr 2023
Hé Dirk! Ben je er in gestonken jongen? Niet zo zuur hè, neem anders nog een kannetje azijn. Of bestuurlijk Borne een stuk beter af zou zijn olv van Kareltje valt te betwijfelen
Dirk — 01 apr 2023
Oh oh, wat hebben we er om gelachen. Te triest voor woorden dit verhaal, ga maar eens gewoon besturen als politiek borne zijnde in plaats van dit soort fruttekul te bedenken.....

 

 

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024