Wie kies jij voor het Baken van Borne?
18-04-2023
ZESTIEN GENOMINEERDEN VOOR NIEUW ‘MONUMENT’ IN PARK SCHOLTENSHOF

Wie kies jij voor het Baken van Borne?

Bijna twee jaar geleden ontvouwde Jan Matel de eerste plannen om te komen tot een Baken van Borne, een soort ‘wall of fame’; of op z’n Borns: ‘een boak’n van kunnegen’, zei hij toen. Het nieuwe monument zou een eerbetoon moeten worden aan de plaatselijke ‘beroemdheden’. Uit het verleden, maar zeker ook in het heden. Er konden vanuit de gemeenschap zelfs al namen worden voorgedragen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Inmiddels zijn de plannen in een vergevorderd stadium en kan er opnieuw worden gekozen. Zestien Bornenaren zijn genomineerd.

 

Vijftien panelen

Jan Matel daarover: “Het nieuwe Baken van Borne komt in het park Scholtenshof te staan. Vlak achter het gemeentehuis en op de plek van Boris, die verschuift naar elders in het park. Het Baken wordt een open gebouwtje - ontworpen door architect Henk te Kiefte - dat is voorzien van sheddaken, zoals destijds toegepast bij Spanjaard, én een fabrieksschoorsteen. In dit gebouwtje worden vijftien panelen aangebracht, waarvan er tien betrekking hebben op personen en bedrijven die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van Borne. Dit tiental is samen met de Heemkundevereniging Borne vastgesteld.”

 

De overige vijf panelen, bestemd voor Bornenaren uit het heden, zijn dus nog blanco. Wie uiteindelijk tot de gelukkigen zal behoren, wordt door de inwoners bepaald. Jan Matel: “We hebben uit de eerdere voordrachten zestien kandidaten geselecteerd, waarop vanaf nu tot en met 10 mei gestemd kan worden. De vijf met de meeste stemmen krijgen dan een informatiepaneel. Maar…”, zegt hij er direct bij “…deze panelen worden eens in de zoveel tijd gewisseld, want we willen het wel actueel houden.”

 

Op de panelen kunnen tekeningen, afbeeldingen en informatie worden aangebracht. Bovendien zijn ze voorzien van een QR- en AR (Argumented Reality)-code om daarmee ook de jeugd nadrukkelijk te bereiken. Bij dit centrale baken in het park zal overigens ook aandacht worden besteed aan en verbinding worden gelegd met de andere bakens in de gemeente, zoals het Watermachientje en het Spookhoes in Hertme. De bedoeling is dat het Baken begin 2024 gerealiseerd zal zijn.

 

Wie vind jij dat er een plek verdient? Reageer voor 11 mei!

De keus is aan jou, want samen met alle andere inwoners van Borne, Hertme en Zenderen kun jij aangeven wie er van de 16 genomineerden in elk geval op een van de vijf semipermanente panelen thuishoort. Je kunt je voorkeur tot en met 10 mei kenbaar maken via de poll in de special van het Baken van Borne. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 24 apr 2023
Ben het helemaal eens met Wim Grootenhaar. Er zijn zoveel meer mensen in onze gemeenschap (geweest) die eer en waardering verdienen dan er panelen beschikbaar zijn.

Daarnaast is er een praktisch bezwaar: het gebouwtje zal vrijwel zeker verworden tot een hangplek en / of openbaar toilet.

De kosten voor verplaatsen van Boris, het plaatsen van het gebouw en de panelen en het onderhoud ervan zullen het beschikbare budget zeker overstijgen.

Houd het budget nog even vast en kijk na de samenvoeging van het Kulturhus en het gemeentehuis naar een zinvollere bestemming!
Wim Grootenhaar — 21 apr 2023
Niet doen. Ieder verdient eer naar prestatie. Zo'n vertoon trekt scheve gezichten van mensen die ook verdiensten hebben. Eer mensen maar maak geen mooie vertoning die ook al gemeenschapsgeld kost. Doe met dat geld nuttige dingen.
José — 21 apr 2023
We hebben het 'Bornse Bijtje', de jaarlijkse uitreiking van koninklijke onderscheidingen en nu dit nog erbij: lijkt me overdreven.
Voor vele belangrijke zaken in de gemeente is geen geld, hiervoor ook maar een cent uitgeven is al teveel.
Marianne — 21 apr 2023
Wat negatief allemaal. Ik vind t een mooi initiatief maar hoe lang wordt t baken! Kom Piet die t tuintje bij z?n oude buurvrouw harkt ook op t bord!
Mijn buurvrouw haal elke week mijn boodschappen!
De huishoudelijke hulp die per dag misschien wel 4 adressen aan doet of de wijkverpleging! Denk dat je alleen goed moet kunnen voetballen schaatsen zwemmen?..! Ieder is goed op z?n eigen manier. Vraag me eigenlijk af of die?toppers? zelf wel op dat bord willen. Zijn zelf vaak bescheiden mensen die ook niet op de voorgrond willen staan. Degene die t bedenkt wil graag een podium plek.
Hennie Kemna — 20 apr 2023
Gezien alle reacties, en ook logisch nadenken kom je , helaas voor de initiatiefnemers, tot één conclusie: afblazen. Voelt gewoon niet goed.
Ron — 19 apr 2023
Wat een onmeunige onzin is dit zeg.
Wat mag dit allemaal kosten?
Boris die verplaatst moet worden.
Een architect die betaald moet worden.
Er zijn veel leuke initiatieven in Borne maar daar is dit geen goed voorbeeld van.
Laten we geld uitgeven aan iets waar we allemaal wat aan hebben.

GV — 19 apr 2023
Dit onzalige plan kan geloof ik alleen maar worden bedacht door grote ego-trippers,die zelf heel erg graag in de belangstelling staan. Ik hoop dat slechts zeer weinig genomineerden met hun hoofd in het Baken van Borne willen verschijnen. Bescheidenheid siert de mens! Eén paneel kan en wil ik wel invullen: voor al die anonieme goede mensen samen, die zich inzetten voor anderen, of voor goede en belangrijke zaken. Eén paneel dus voor de onbekende goede mens!
Johan — 19 apr 2023
Hm als Boris nog een beetje opschuift kunnen er ook 15 flexwoningen geplaatst worden. Plaats deze panelen dan in het kulturhus.
wgkub — 19 apr 2023
Hoe kun je zo iets bedenken!!? wat een onzin! alls je niets anders te doen hebt ga dan puzzelen!
Michiel — 19 apr 2023
Wat een stom idee. Iedereen is even belangrijk in ons dorp.
Bart Schooneman — 18 apr 2023
Rinne Oost is een doorzetter die door een progressieve ziekte steeds slechter ziet en hoort. Desondanks blijft hij zich vrijwillig inzetten voor onze gemeente. Hij is zeer actief als energiecoach en is nauw betrokken bij de buurtwerkgroep Wensink-Zuid.

Kortom, naast een bronzen plak op de paralympische spelen sowieso een topper die ieders waardering verdient!
hans — 18 apr 2023
Ik kan me ook voorstellen dat de afgebeelde personen hier zelf helemaal niet op zitten te wachten
Lidy Maagd — 18 apr 2023
Dennis Wilt.
Een geweldige ambassadeur voor Borne en voor heel Nederland. En een hele fijne knul!
José — 18 apr 2023
Stel dat ik personen zou kiezen, dan moet ik op zijn minst de naam weten en kennis kunnen nemen van zijn of haar verdienste voor de samenleving. Zonder deze info is kiezen niet aan de orde. Er zijn enkele personen bij die ik niet (her)ken.
Vraag is of dit een initiatief is dat breed gedragen wordt.
En misschien zijn er wel Bornenaren die zich al jaren belangeloos inzetten maar niet op de voorgrond treden.
Voor de goede orde: Ik doe niet mee aan deze verkiezing.

Henk — 18 apr 2023
Inderdaad complete onzin
Hs — 18 apr 2023
Dit is verschrikkelijk wie zit hier op te wachten En hoe lang blijven ze daar schoon staan en wie gaat dat bekostigen Alstublieft vraag even aan de inwoners van Borne wie dit wil ga met dat geld iets leuks doen voor de ouderen in Borne

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
20-05-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024