Nieuwbouwplannen in Hertme
TWEEDE FASE ROSKAM LANDEN MET NEGEN WONINGEN

Nieuwbouwplannen in Hertme

In de tweede fase van de ontwikkellocatie Roskam Landen zullen negen nieuwe woningen gebouwd worden. Vier vrijstaande huizen, twee halfvrijstaande/geschakelde woningen en drie sociale huurwoningen. Het eerste deel van het uitbreidingsgebied, ten westen van de Hertmerdwarsweg, is al enkele jaren gereed. De gemeente wil nu aan de slag met woningbouw aan de andere kant van de weg. “Een ontwikkeling die goed is voor het in stand houden van de leefbaarheid van het dorp”, vindt wethouder Martin Velten.
 

Nieuwe inzichten

Hoewel het bestemmingsplan uit 2017 al voorziet in woningbouw in het gebied moet er toch een bestemmingsplanwijzigingsprocedure in gang gezet worden, omdat er meer grond nodig is dan destijds gedacht. Velten: “De tijden veranderen. Nu is er meer aandacht voor een goede overgang naar het buitengebied en het duurzaam inrichten.” Als gevolg daarvan is er een groene bufferzone met retentiemogelijkheden ingetekend.
 

Een andere verandering van denken betreft het type woningen. “In het huidige beleid gaan we uit van een derde sociale huur, een derde starterswoningen en een derde duurdere huizen. Dat hoeft niet op elke plek exact in die verhouding te zijn, maar ook in Hertme zijn er lange tijd geen sociale huurwoningen gerealiseerd en het is toch belangrijk om te streven naar een mix van inwoners.”
 

De plannen zijn voorgelegd aan de Stichting Gemeenschapsbelangen Hertme en dat heeft op details tot wat wijzigingen geleid.
 

Dorpsplannen

Het is voorlopig het laatste nieuwbouwplan in het kerkdorp. “Maar Hertme is net als Zenderen bezig met een dorpsplan en ik kan me voorstellen dat ook Hertme gaat kijken naar uitbreidingsmogelijkheden.” Zenderen is al een stuk verder in het proces en heeft concrete locaties voor woningbouw aangewezen. “Daar gaan we nu naar kijken en zien hoe het past in de Woonvisie. Maar het moeten natuurlijk wel dorpen blijven.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024