Nieuwe fietsroute ‘über die Grenze’
‘VRIENDENPAD’ MARKEERT 40-JARIGE STEDENBAND BORNE-RHEINE

Nieuwe fietsroute ‘über die Grenze’

Dit jaar vieren de gemeenten Borne en Rheine hun 40-jarige vriendschapsband. Een feestje dat aan beide kanten van de grens niet ongemerkt voorbij zal gaan en haar hoogtepunt gaat beleven met een groot jubileumfeest op 3 november in het Kulturhus in Borne. Donderdagmiddag werd in het Bornse gemeentehuis al een voorschot genomen op de feestelijkheden met de presentatie van een fonkelnieuwe fietsroute tussen beide steden. De burgemeesters Peter Lüttmann en Jan Pierik kregen de eerste exemplaren in foldervorm door het Borne-Rheine comité overhandigd.
 

Onderlinge synergie

Nico Gosselt van het partnercomité, die de korte bijeenkomst tweetalig aan elkaar praatte, moest zich daarbij direct verontschuldigen, want bij de vertaling van de ‘Freundenweg’, zoals de route aan de andere kant van de grens wordt genoemd, kwam op het Nederlandse exemplaar ‘Vrienden weg’ te staan. Weliswaar maar een spatie te veel, maar daardoor ongewild een andere lading meegevend. Het werd ‘m snel vergeven, want veel belangrijker vonden de burgervaders de onderlinge synergie die de afgelopen 40 jaar tussen beide steden was ontstaan.
 

Zo ervoer Jan Pierik dat de samenwerking niet alleen op bestuurlijk niveau gestalte kreeg, maar vooral ook binnen de gemeenschap tot uiting komt, terwijl zijn Duitse collega het ‘geen papieren partnerschap, maar een daadwerkelijke beleving’ noemde. Als voorbeeld haalde hij Borne op z’n Best nog maar eens aan, toen ruim honderd inwoners uit Rheine een kijkje kwamen nemen en de Dodenherdenking van een week geleden, toen ook een Duitse vertegenwoordiging bij de plechtigheden was betrokken.
 

Nóg nadrukkelijker profileren

Ook vice-voorzitter Benno Lucas van het partnercomité vertelde dat er de nodige stappen zijn gezet in de afgelopen 40 jaar. “We kennen een scholenuitwisseling, er zijn gezamenlijke bijeenkomsten onder andere over het thema milieu, er vindt een kunstuitwisseling plaats, we herdenken samen aan beide kanten van de grens en ook op muzikaal gebied vinden we elkaar. Zo trekt op 10 september een aantal Bornse koren naar Rheine om daar optredens te verzorgen.” Toch blijven er wensen, want volgens Nico Gosselt wilt het comité zich de komende tijd nog veel nadrukkelijker profileren en daarmee de samenwerking bevorderen.

 

Maar vooralsnog is er dus de nieuwe fietsroute, ruim 60 kilometer lang en zowel in een noordelijke als zuidelijke variant te beleven. Onderweg worden tal van mooie plekken aangedaan, waaronder de Lonneker Molen, het Lutterzand, de Plechelmus in Oldenzaal, kasteel Bentheim, de Offlumer See en het geologische Openluchtmuseum in Gildehaus. De routes zijn af te halen bij het Kulturhus in Borne en hier (Rheine-Borne / Borne-Rheine) te downloaden. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Nico Gosselt — 16 mei 2023
Op Hemelvaartsdag wordt een deel van deze route gefietst naar Rheine. Daar worden we ontvangen op het Stadtradelfest, een groots festijn met muziek, allerlei kraampjes wen voorstellingen.
Voor de terugreis is een fietsbus geregeld. Als je hiervoor belangstelling hebt kun je je nog aanmelden.
Het wordt een rustige tocht veelal met e-bikes.
Aanmelden kan op: PBR@VANEEUWIJK.EU.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024