Netjes binnen de lijntjes plakken
STRENGE REGELS OVER RECLAME UITINGEN VERKIEZINGEN

Netjes binnen de lijntjes plakken

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Dat betekent dat de politieke partijen al helemaal in verkiezingsmodus zijn en alles uit de kast halen om stemmen te winnen. De posters zijn gedrukt, de lijm geroerd en de slogans of landelijke lijsttrekkers worden door de campagneteams overal en nergens onder de aandacht gebracht. Zo ook in Borne. Maar … er mag ineens heel veel minder dan voorheen. Verkiezingsposters mogen maximaal A3 formaat zijn en uitsluitend op de daarvoor bestemde verkiezingsborden geplakt worden. Nergens anders in de openbare ruimte worden posters geduld en mocht een partij het zich in het hoofd halen om toch stiekem ergens anders een spandoek of poster te plaatsen, dan wordt er gehandhaafd en beboet, zo luidde de strenge boodschap uit het gemeentehuis.
 

Kritiek uit de raad

“Fatsoensrakkerigheid”, fulmineerde Marja Zandjans (GrLi/PvdA) tijdens de raadsvergadering vorige week. “In het oude Griekenland hadden ze meer gevoel voor democratie dan nu in Borne!” De nieuwe regels overvielen de partij en staan haaks op wat in het verleden de praktijk was.
 

Volgens een verklaring van de communicatieafdeling is er ruimte op de verkiezingsborden voor alle 26 partijen ‘als men zich aan het voorgeschreven maximale formaat houdt.’ Zijnde A3. Overigens is er tot nu toe plek zat op de borden, want niet alle 26 landelijke partijen weten waarschijnlijk überhaupt waar Borne ligt. Daarnaast weten blijkbaar sommige partijen zonder roots in Borne helemaal niets van de plaatselijke regels af. In principe kunnen zij een boete verwachten.
 

Gemeente gaat handhaven

Lantaarnpalen, bruggen en dergelijke zijn verboden terrein voor de campagneteams. Volgens de gemeente heeft dat ermee te maken dat er tijdens corona meer vrijheid was gegeven aan de partijen, maar ‘de coronacrisis is achter de rug en nu gelden de regels zo als ze altijd golden. Verkiezingsuitingen op andere publieke plaatsen dan de verkiezingsborden is niet toegestaan. Plaatsen partijen hun verkiezingsuitingen toch op andere publieke plekken, dan gaat de gemeente Borne handhaven.”
 

Trendbreuk

Maar dat is natuurlijk maar het halve verhaal. Voor corona was verkiezingstijd altijd al een soort Wild West. Ieder evenement in Borne dient vooraf vergunning aan te vragen voor het ophangen van spandoeken op een beperkt aantal plekken in het dorp. En oh wee als het spandoek een meter te ver naar links of rechts hing, dan heb je meteen een boa in de nek. Voor politieke partijen leek dat allemaal nooit te gelden. Als die regels er al waren, dan werden ze nimmer gehandhaafd.
 

Voor burgemeester Jan Pierik is dat nieuwe informatie. Hij heeft in Borne nog geen verkiezingen buiten de corona-tijd meegemaakt. “De regels zijn gepubliceerd op onze website en iedereen moet zich daar in principe aan houden. We worden er ook op aangesproken als er partijen zijn die de richtlijnen niet volgen.” Het lijkt een trendbreuk met het verleden. “Als dat zo is, dan moeten we daar maar eens het gesprek over voeren. Maar niet meer voor deze verkiezingen.” (AJ)

 

Foto in de tekst is uit 2018

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Kees — 15 nov 2023
Het is mooi dat onze burgervader laat handhaven, maar je hebt hoofdzaken en bijzaken. De posters e.d. van de verkiezingen lijken me bijzaken. Ik heb liever dat er gehandhaafd wordt op parkeren, snelheid en andere belangrijke hoofdzaken.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024