Internationale waarnemers volgen Bornse stemdag
KAMEROENER EN CANADESE VERBAZEN ZICH VOORAL

Internationale waarnemers volgen Bornse stemdag

Terwijl de verkiezingsdag in ons land halverwege is, stappen Jane Lake en Agho Oliver Bamenju geheel onverwacht bij het stembureau binnen dat normaal dienstdoet als oefenlokaal van de Bornse Harmonie. Zij komen namens de Democracy Volunteers, een Britse organisatie die het verbeteren van de kwaliteit van democratische verkiezingen als grote doel heeft. Jane is in het dagelijks leven Officier van Justitie, Agho is parlementslid in Kameroen. Hun taak vandaag is een ronde te maken langs verschillende stembureaus in ons land en hun bevindingen te vervatten in een rapport dat in een later stadium ook aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal worden aangeboden.
 

‘I love democracy’

Ze beoordelen de locaties en kijken hoe de procedures binnen het stembureau verlopen. Veel over hun bevindingen laten ze natuurlijk niet los, maar wel geven ze aan aangenaam verrast te zijn door de goed verlichte stemhokjes. “Dat maken we weleens anders mee”, aldus Jane. Wat beiden ook vooral opviel zijn de uit de kluiten gewassen stembiljetten. “Dit kennen we eigenlijk niet”, vult Agho met een lachend gezicht aan. Hij geniet duidelijk van de sfeer die er op zo’n dag hangt. “I love democracy”, klinken zijn alleszeggende woorden en dat valt direct ook aan zijn gezicht af te lezen.
 

Blije gezichten die eigenlijk overal zichtbaar zijn. Op de meeste stembureaus is het een komen en gaan van kiezers. Om 16.00 uur had in onze gemeente al ruim 47 procent haar stem uitgebracht. De eersten stonden vanmorgen al vóór 07.00 uur voor het Sindron om hun keus aan het papier toe te vertrouwen. Bij De Veste dienden halverwege de dag al extra stembiljetten te worden afgeleverd en een nieuwe stembus te worden gebracht, zo groot was de toeloop daar. Dit in tegenstelling tot het stembureau in basisschool De Horsten. Daar had zich halverwege de dag amper 14 procent van de te verwachten kiezers gemeld. “De school is nog moeilijk te vinden en ook niet gemakkelijk te bereiken”, luidt de voorlopige verklaring van de stembureauleden.
 

Kat- en muisspelletje

Een opvallende actie blijkt vandaag van aanhangers van de BBB te komen die rondom de verschillende stembureaus propagandamateriaal plaatsen. Niet te doen gebruikelijk. En alhoewel de Kieswet hier geen instructies over geeft, vermeldt zij wel dat de burgemeester in een gemeente zelf kan bepalen of dit toelaatbaar is. In Borne mag het niet, en dus verwijderen de boa’s het verkiezingsmateriaal. Er ontstaat een kat- en muisspelletje dat op weinig sympathie van het overheidsapparaat kan rekenen.
 

Hoe dan ook, de blijdschap over de vooralsnog hoge opkomst en de gemotiveerde geluiden van de kiezers maken alles goed. Een enkele klagende zwevende kiezer daargelaten. Tot vanavond 21.00 uur zijn de stembureaus geopend. Daarna begint het grote tellen. De eerste uitslagen worden laat in de avond verwacht. (AJ/BM)

 

Verkiezingen 2023

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 23 nov 2023
Interessant artikel. Ik voeg hierbij het volgende toe:
Kameroen is in feite een zogeheten schijndemocratie. De president is voor de 6de keer herkozen sinds 1982 en de politieke partij, de CPDM, is sinds de oprichting in 1985 aan de macht gebleven.
En zij sturen dit parlementslid naar Borne?
Lees eens het wereldrapport 2023 van Human Rights Watch erop na.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024