Blijvende herinnering oorlogstijd in Oud Borne
STICHTING SCHENKT TIEN CORTENSTALEN TEKSTPLATEN

Blijvende herinnering oorlogstijd in Oud Borne

Vanaf nu prijken aan de toegangswegen naar Oud Borne cortenstalen tekstplaten die verwijzen naar de oorlogstijd 1940-1945. Het is een schenking van de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne die in 2022 de (verlate) organisatie op zich nam van de feestelijke bevrijdingsvieringen. Volgens Jan Matel, de stichtingsvoorzitter, ‘zat er nog wat geld in het potje’, en dus wilde men daar een goede bestemming voor zoeken. Samen met wethouder Martin Velten en Jo de Leeuw, onderduiker in die periode, onthulde hij woensdagmiddag de eerste plaat op de hoek van het Dorsetplein met de Marktstraat.
 

De alleszeggende tekst op deze plaat (1940 Vrijheid is niet vanzelfsprekend 1945) moet de voorbijganger er op subtiele wijze aan blijven herinneren dat onze vrijheid een groot goed is. De wethouder refereerde er ook aan in zijn korte toespraak. “We hebben in 2022 een groots feest beleefd”, zo zei hij. “Maar het is goed dat we ons ook blijvend herinneren aan die periode. Het móet gewoonweg op ons netvlies blijven staan. Denk alleen maar aan de recente oorlog in Oekraïne en nu weer het Israëlisch/Palestijnse conflict. Deze nieuwe platen kunnen daar hun steentje aan bijdragen.”
 

‘Richtingaanwijzers naar de toekomst’

Ook Jo de Leeuw ging nog eens in op die vreselijke tijd. “Samen met 116 andere mensen stond ik op de Jodenlijst, in de volksmond ook dodenlijst genoemd. Op dit moment ben ik nog de enige overlevende”, vertelde hij. Ook verwees hij nog eens naar de woorden die de toenmalig Commissaris van de Koningin, mr. Jan Hendrikx, in 1993 uitsprak bij de onthulling van De Jas, het oorlogsmonument tegenover het station. “Monumenten zijn richtingaanwijzers naar de toekomst, riep hij toen. Ware woorden, en daarom dank ik het stichtingsbestuur ook enorm voor deze nieuwe richtingaanwijzers in Oud Borne.”
 

Inmiddels zijn er negen tekstplaten aan het straatbeeld in Oud Borne toegevoegd, met teksten als ’75 Jaar Vrijheid 1945-2020’ en ‘1940 Eerbetoon aan onze Joodse inwoners 1945’. De tiende en laatste plaat worden binnenkort geplaatst aan de Watertorenstraat. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Sjors — 30 nov 2023
Hoewel ik niet zeg dat het perse slecht is of dat ik de strijd van mijn voorgangers niet waardeer. Hoeveel bordjes en kunstwerken gaan we nog neerzetten om ons te blijven herinneren aan de oorlog?

Schitterend bordje maar 500 meter verderop staat er ook een steen, en daar weer 100 meter vandaan een kruis. Ik las hiervoor een bericht over de bevrijding op de fransen, daar zie ik weinig van terug.

Herinneren aan wat er is gebeurd is een groot goed maar mogen we het volhangen van de publieke ruimte met gedenkplaten wat minderen alstublieft?
Jos Beunders — 30 nov 2023
Al meerdere onderdelen van dit project tegengekomen in het dorp.
Heel bijzonder. Mooi uitgevoerd.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024