Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten
DRUKBEZOCHTE AFSCHEIDSRECEPTIE VOOR OUD-WETHOUDER

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten, waarin officieel afscheid genomen werd van de markante politicus, vlogen de lovende woorden door de burgerzaal van het raadhuis. Lovende woorden van natuurlijk Henk van den Berg, de man die samen met Velten destijds de lokale partij Borne-Nu oprichtte, alsook van burgemeester Jan Pierik, als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders. Woorden ook die Pierik afsloot met de uitreiking van een Borns Bijtje. “Dit vanwege al je verdiensten voor de Bornse samenleving”, zo zei hij.
 

Neiging tot vlammen

In zijn toespraak blikte Pierik kort terug op de loopbaan van Velten in het Bornse, die in 1996 begon als partijbestuurder van het CDA en 24 jaar later zou eindigen als wethouder, behorende tot Borne-Nu. “Je was een kleurrijk bestuurder, met een karakter dat niet zelden neigde tot vlammen. Ook was je een warm pleitbezorger voor hen die het moeilijk hebben, maar bovenal stond je bekend als de man met een goede politieke antenne.” Als voorbeeld haalde hij de recente ommezwaai aan van het college inzake de toekomst van Het Koetshuisje. “Noem het maar voortschrijdend inzicht”, pareerde Velten de beslissing om het onderkomen voor de kunst toch niet bij het nieuwe Huis van Borne in te lijven.
 

Twee apen op dezelfde rots

Henk van den Berg stond vooral stil bij de band die hij en Velten samen hadden. “Je was altijd een bijzondere vriend. In de beginjaren van Borne-Nu dachten velen dat het niet goed zou komen met ons samen. We waren immers twee apen op dezelfde rots. Ruim twintig jaar hebben we enorm goed samengewerkt. We werden gedreven door dezelfde passie en bouwden samen bruggen waar anderen alleen muren zagen. We gaan je missen, je voetafdruk zal altijd zichtbaar blijven." En op zijn Van den Bergs sloot hij af met: “Hoast oe henig moat!”
 

Tot slot was het de afzwaaiende Martin Velten zelf die enkele woorden sprak. Zo omschreef hij dit bijzondere moment als een mix van gevoelens, waarin hij toch vooral met heel veel plezier op zijn lange politieke carrière terugkeek. “Ik heb deel uitgemaakt van drie colleges, colleges waarin ik me thuis voelde”, zei hij. “We hebben gelachen, gediscussieerd en tegenslagen overwonnen. Maar in alles stelden we het belang van onze inwoners voorop.” Ook wees hij op het belang van een goede samenwerking in regioverband. “Onze samenwerking in Twente moeten we koesteren. Dat brengt ons verder in de toekomst.”
 

De kersverse pensionado kreeg als afscheidscadeau van de gemeente een verrekijker. “Ik wil mezelf geen vogelaar noemen, maar ik vind het wel heel mooi om elke vogel heel dichtbij te kunnen halen”, zo besloot hij cryptisch met een grote glimlach. Een goed verstaander wist voldoende…
 

Meer over de politieke loopbaan van Martin Velten en de wijze waarop hij in de gemeentepolitiek stond, beluister je in het gesprek dat BorneBoeit kortgeleden met hem had. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024