'Bornse' docu over Groningse boer
19-04-2017
TOM TIEMAN FILMT VERZET TEGEN VERDRUKKING DOOR DE STAD

'Bornse' docu over Groningse boer

De documentaire ‘De Laatste Boer van Euvelgunne’ draait vrijdag 21 april in het Kulturhus in Borne, dat daarmee in Overijssel de primeur heeft. In deze documentaire vertelt de voormalige Bornenaar Tom Tieman over de Groningse boer Thies Dijkhuis die heeft voortgezet wat hij als zijn familieplicht zag, tegen de verdrukking van de stad in.


Het is een documentaire die gaat over het vasthouden aan je idealen, overtuigingen en levenswijze in tijden waarin technologie en industrie onherroepelijk opkomen en de dienst lijken uit te maken. In dit sobere portret volgt Tom Tieman de boer Thies Dijkhuis, die samen met zijn broer Teun jarenlang heeft gestreden om zijn boerderij in het Groningse Euvelgunne te behoeden voor de uitbreidende stad. Regisseur Tom Tieman raakte gefascineerd door boer Thies Dijkhuis, die geboren en getogen is op boerderij Euvelgunnerheem. Tegenwoordig ligt de boerderij midden in het industrieterrein Eemspoort, maar vroeger keek Dijkhuis vanuit zijn boerderij uit over de weilanden.

Strijd aangaan

Dijkhuis had net als veel collega-boeren weg kunnen gaan. Hij besloot echter om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan tegen de oprukkende stad om zijn land, dat aan de boorden van de historische rivier De Hunze ligt, te laten zoals het altijd is geweest.

“Ik was eens bij Thies Dijkhuis geweest voor een interview en heb zijn situatie onthouden. Drie maanden later ging ik naar hem toe en vertelde ik hem: ‘Ik wil een film over je maken’. Dat vond hij goed en nu drie jaar later is de film af”, vertelt Tom Tieman. De film ging in januari van dit jaar in première in Groningen.


“Thies had een heel juridisch verhaal, maar om dat uit te leggen in een film is lastig. Bovendien gaat niemand graag naar een film kijken over een juridisch conflict. Daarom heb ik het juridische kort gehouden. Helemaal weglaten kon niet, want het is een heel belangrijk onderdeel”, legt Tom uit. “De rest van de documentaire draait om de sfeer op de boerderij. Thies boert op een heel oude manier. Hij is nooit meegegaan in de mechanisatiegolf in de landbouw. Alles in zijn stal is rond de dertig of veertig jaar oud. Dat maakt het fotogeniek en geweldig om te filmen. Hij werkt bijvoorbeeld met een hooivork. Waar zie je dat nog?”
 

Documentaire maken

Het filmen ging vlot, Thies werkte mee en alles ging soepel. “Het hele traject eromheen was veel lastiger. Eerst moest ik het geld ervoor zien te krijgen en na het filmen kwam het monteren, wat heel lastig was. Ik wist natuurlijk wel welk verhaal ik wilde vertellen, maar het was nog niet zo makkelijk om te beslissen wat ik er in zou laten en wat juist niet. Ik had veel bedrijfsfilms en commercials gemaakt, maar nog nooit een documentaire. En dat is heel andere koek. Gelukkig waren er mensen om me heen die het wel eerder hadden gedaan en die mij konden helpen.”
 

Uiteindelijk is Tom Tieman heel tevreden over de documentaire. En, heel belangrijk, boer Thies ook. “Ik vond het heel spannend wat hij ervan zou vinden, maar hij bleek het gelukkig een leuke documentaire te vinden.”
 

De documentaire is Nederlands ondertiteld en duurt circa 35 minuten. Op vrijdag 21 april draait de film om 20.00 uur in het Kulturhus. Regisseur Tom Tieman geeft een inleiding. De entree kost € 4, tickets zijn online te koop via www.kulturhusborne.nl en aan de balie. (DM/DWvB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024