Boris boeit bij Heemkundevereniging
OPGRAVINGEN BOTTEN VAN MAMMOET IN EXPOSITIE IN BEELD GEBRACHT

Boris boeit bij Heemkundevereniging

In de Stationsstraat 16 is vrijdagavond de tentoonstelling Boris geopend. In die tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van Boris in zijn tijd, in een tijdlijn worden de bodemvondsten in Borne in beeld gebracht en staat een mooi model van Boris, gemaakt door Patrick Josso.

 

Boris tot leven gebracht

Annemarie Haak, de voorzitter van de Heemkundevereniging Borne, neemt als eerste het woord. Zij vertelt dat ze 20 jaar geleden als verslaggever van de Bornse Courant nieuwsgierig was naar de vindplaats van een aantal botten bij het graven van een vistrap in de Bornschebeek. Haar hond mee als excuus en gelukkig trof zij Herman Akkerman die zo vriendelijk was haar naar de opgravingsput mee te nemen. Resultaat: een verslag op de derde pagina van de toen nog in zwart-witte Bornse Courant.

 

Toen bekend was dat een standbeeld van Boris geplaatst ging worden, vond de Heemkundevereniging dat zij ook aandacht moesten besteden aan de opgraving van de botten en in zeer korte tijd is deze tentoonstelling gerealiseerd. Alle lof voor Leo Congert en leden van het bestuur van de Heemkundevereniging die met man en macht gewerkt hebben om deze tentoonstelling mogelijk te maken. Na 21 jaar stilte rondom Boris komt hij nu overal tot leven.

 

Herman Akkerman vertelt dan over de wederwaardigheden bij de vondst van eerst een groot bot en de werkzaamheden daarna. Als liefhebber van fossielen, hij verzamelt ze al jaren, was deze vondst iets dat maar eens in je leven voorkomt.

 

Het Natuurhistorisch Museum in Enschede, nu TwentseWelle, kreeg twee weken de tijd om de vondst verder te onderzoeken. Via een Ierse gritmethode werd heel zorgvuldig door veel vrijwilligers centimeter voor centimeter gezocht naar meer botten. Uiteindelijk werden 64 botten en botjes gevonden. De `vermoedelijke vondst` van een slagtand werd een desillusie. Het bleek een drainagepijp te zijn.

 

Wat Herman Akkerman is bijgebleven uit die tijd zijn: de gedrevenheid van de vrijwilligers, de spanning of iets wordt gevonden, de blaren op de handen, de belangstelling van het publiek en de pers die op het spektakel afkwam. Via een digitale presentatie zijn filmbeelden van de opgravingen te zien.

 

Opening tentoonstelling

De tentoonstelling is op de zaterdag en zondagen van september van 14.00-17.00 uur te bekijken. Groepen en scholen kunnen afspraken maken om buiten de openingstijden de tentoonstelling te bezoeken. Er wordt nog gezocht naar mogelijkheden om na afloop van de tentoonstelling het materiaal te tonen op een andere plaats zodat Boris in Borne blijft leven. De originele botten gaan weer terug naar de TwentseWelle. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Boris van Borne tentoongesteld


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024