PvdA en GroenLinks gaan één fractie vormen
GEZAMENLIJK VERKIEZINGSPROGRAMMA BIJ GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

PvdA en GroenLinks gaan één fractie vormen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar vormen de PvdA Borne en GroenLinks Borne één verkiezingslijst met kandidaten voor één gecombineerde fractie. De PvdA bezet nu een zetel in de raad, GroenLinks kwam vier jaar geleden net te kort voor een entree in de Bornse politiek.

 

Meer massa en meer kwaliteit zijn de voornaamste redenen om de handen ineen te slaan. “Zoals alle partijen hebben we moeite om een goede lijst te maken”, verklaart PvdA-raadslid Bram Donkers (foto boven). “Het is een algemeen probleem om goede mensen te vinden.” Donkers heeft nu bijna vier jaar als eenmansfractie gefunctioneerd. “Het is onverstandig om te proberen met één zetel invloed uit te oefenen. Dat lukt bijna niet”, is zijn ervaring.

 

Lijstverbinding mag niet meer

Samen denken de partijen een sterker links geluid te kunnen laten horen. “Acht jaar geleden hebben we geprobeerd om te fuseren en één sterk progressief Borne te maken, ook met D’66 en de SP. Dat lukte toen allemaal niet. Deze samenwerking met GroenLinks werkt wel goed, denken we. De verkiezingsprogramma’s leken ook erg op elkaar.” Aan het nieuwe verkiezingsprogramma wordt momenteel nog de laatste hand gelegd.

 

Vier jaar geleden gingen beide partijen een lijstverbinding aan: een samenwerking waarbij verschillende fracties blijven bestaan. Landelijk is besloten dat een dergelijke lijstverbinding niet meer mag, omdat het systeem van lijstverbindingen vooral de grotere partijen oneerlijk zou bevoordelen. De nieuwe combinatie gaat weliswaar met één verkiezingslijst de verkiezingen in en zal als één fractie in de raad komen, maar de beide partijen blijven wel apart bestaan. “We moeten nog afspraken maken hoe de toekomstige fractie zich gaat verantwoorden naar de landelijke partijen.”

 

Een commissie gaat zich de komende weken buigen over mogelijke GroenLinks/PvdA-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en...
23-03-2024

‘Groet vanuit mijn Bornse paleisje’

De woorden van de 73-jarige mevrouw uit Hengelo komen binnen. Ze verblijft nu zo’n...
22-03-2024

Kosten Huis van Borne vallen mee

De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week...
21-03-2024

Afscheidsreceptie Martin Velten

Komende dinsdag, 26 maart, zal de laatste raadsvergadering zijn van wethouder Martin Velten. Na...
20-03-2024