Scandinavisch feest in Stefans-Hof
09-12-2017
SCANDINAVISCHE VERENIGING VIERT MET LUCIAFEEST TERUGKOMST VAN LICHT

Scandinavisch feest in Stefans-Hof

In het wit gekleed, met een brandende kaarsenkroon op het hoofd schrijdt Lucia door de Stefans-Hof. Ze wordt gevolgd door een stoet kinderen, een paar dames in Zweedse klederdracht en een kabouter. Lucia heeft een rode band om haar middel, de kinderen een zilveren band. De Scandinavische Vereniging Twente viert het traditionele Zweedse Luciafeest.

 

De Scandinavische vereniging Twente uitgelicht

In januari viert de vereniging haar 40-jarig bestaan. Ze telt zo’n 150 leden waarvan er een vijftigtal op 8 december het Luciafeest viert. De leden van de vereniging hebben een meer dan gemiddelde belangstelling voor Scandinavië, de landen Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland. De leden komen voornamelijk uit Twente en de Achterhoek, maar ook uit verder gelegen woonplaatsen. Ze vieren de Scandinavische `nationale` feesten en in hun clubavonden worden vaak lezingen verzorgd over Scandinavische items.

 

Luciafeest

Het is niet helemaal duidelijk waar de traditie vandaan komt: Lucia is eigenlijk een Italiaanse martelares die heilig verklaard is door de RK kerk.

 

In Zweden is de langste nacht tussen 12 en 13 december. Het verhaal gaat dat op het platteland de dieren dan tussendoor, midden in de nacht, gevoerd werden. Daarna at de familie een kleine broodmaaltijd en ging weer slapen. Op een of andere manier zijn de twee verhalen vermengd geraakt en ontstond het Luciafeest: het feest van het licht.

 

Lucia wordt gekroond met een kroon van brandende kaarsen, de `Tärnor` (trein) volgt haar en kerstliederen zingend lopend ze dan door een ruimte. Traditioneel worden dan `Lussekat` (saffraanbroodjes) en `Glögg` (warme kruidendrank, lijkt wat op bisschopswijn) geserveerd. Meestal is het jongste meisje Lucia, maar dat hoeft niet.

 

Lucia van deze avond

Frederiek Ferrari (foto rechts) is vanavond Lucia. Ze is ervoor gevraagd. Ze heeft Scandinavische taal en letterkunde gestudeerd en ook een aantal jaren in Zweden gewoond. In haar studententijd is zij al eens Lucia geweest: “Het is een eer ervoor gevraagd te worden en ik vind het ook erg leuk.”

 

De Zweedse lekkernijen zijn gebakken door Karin Ebbens, van origine een Zweedse. Ze gaan er grif in bij de aanwezigen.

 

De invulling vanavond.

Na de rondtocht vertelt Bea Woolderink, (foto rechts) bestuurslid, een kerstverhaal over een boer en de wolven. Dia beelden ondersteunen het verhaal. De zaal luistert ademloos. Uiteraard loopt het kerstverhaal goed af. De muziek wordt verzorgd door Anneke Goudkuil op de trekharmonica, de Finse jelka is het vrolijkst.

 

De avond wordt geleid door voorzitster Inge van Gemert. Na de pauze nemen Anneke Goudkuil en Lies Veen, docente volksdansen, het voortouw: ze studeren samen met de aanwezigen een Zweedse klapdans in. Wonderlijk snel hebben de deelnemers de dans door. De rest van de avond verloopt in gemoedelijk sfeer, het is tenslotte een feestje. (AM)

 

Info: www.svtwente.nl

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024