Geluksmomentjes bij kinderfeest Kulturhus
KERSTVAKANTIEACTIVITEIT VOOR KINDEREN

Geluksmomentjes bij kinderfeest Kulturhus

Een feestje, dat moest het worden: een combinatie van kinderactiviteit in de kerstvakantie en een soort open huis in het Kulturhus. Een feestje werd het. Een uur lang op ludieke manier kennis maken met activiteiten die het Kulturhus te bieden heeft aan muziekschool, bibliotheek en jongerenwerk en daarna een leuke film. Wat wil je nog meer als kind op een stormachtige, regenachtige en druilerige dag?
 

Zeker 120 kinderen liepen rond en spanden zich in om alle opdrachten uit te voeren om daardoor de letters te vinden van de eerstvolgende film tijdens de voorjaarsvakantie. Soms liepen vaders en moeders mee. Hun hulp was welkom, bijna het hele personeel van het Kulturhus was in touw.

 

De activiteiten

De docenten van de muziekschool hoopten op een leuke middag, enthousiaste kinderen en vooral geluksmomentjes. Ze hadden ludieke activiteiten ontwikkeld, een paar kunnen de kinderen thuis ook wel proberen, maar of de ouders daar dan blij mee zijn, is een tweede.

 

Een paar op een rijtje gezet: op een stuk komkommer klarinet spelen. Het lukt want er komt geluid uit. Vier stukjes op de piano spelen en de titel raden. Dan krijg je een van de letters. In vijf minuten viool leren spelen. Een krachttoer en een aanslag op je oren. Met het kopstuk van een dwarsfluit een ballon opblazen. Liedje raden en met een toets meespelen. Bellen blazen met een blokfluit en met gewone bellenblaasbusje. Meespelen in een band. Ook nog een hobo maken van een limonaderietje. De mogelijkheden om muziek te maken met `oneigenlijke` instrumenten zijn kennelijk onuitputtelijk.

 

In de bibliotheek kun je een toren bouwen, de toren met de meeste boeken wint. Een alfabetspel spelen en een hindernisbaan lopen met een boek op je hoofd en meer spelletjes.

 

In het jongerencentrum kunnen de kinderen met een pingpongballetje snoep uit plastic bekertjes winnen: stuiteren met het balletje en hopen dat het balletje in een bekertje valt. De kans is redelijk groot maar enig balinzicht heb je wel nodig. Het snoepje in het bekertje is je prijs.

 

Daarna ligt de slagroomtoet klaar: een spel waarin op een handje slagroom wordt gespoten en dan fanatiek op knopjes drukken om de slagroom in het gezicht van je tegenstrever te krijgen. Hilariteit is het gevolg.

 

In de Grote zaal staat Marcel Bergboer met zijn vier meter lange Alpenhoorn de kinderen uit te dagen om zo lang mogelijk geluid uit de hoorn te krijgen. Dat valt niet mee. Hij demonstreert zijn eigen vaardigheden voor de kinderen. Die worden er stil van.

 

In de keuken worden onder leiding van Petra koekjes gebakken. Het deeg wordt uitgerold, de koekjes uitgestoken en later krijgt iedere groep zijn zelf versierde koekjes mee. Ook dit is een groot succes.

 

Wat vinden de kinderen?

Silvan en Jordi komen: “Omdat ze niets beters te doen hadden.” Later op de middag zie je ze fanatiek bezig. “De film lijkt me wel leuk.” De film van vanmiddag is `Bigfoot.`

 

Ouders geven aan dat kinderen met elkaar hebben afgesproken om te gaan. “Ze hebben er zin in en het lijkt ons een goed programma.”

 

De organisatie

Twee maanden geleden zijn de ideeën geopperd om de Open Dag van het Kulturhus op een andere manier in te vullen en kinderen alle geledingen van het Kulturhus te laten zien en proberen. De laatste dagen voor de Kerst is het programma in elkaar gezet.

 

Marijke Adams vertelt: “Ook fijn dat zoveel mensen aanwezig zijn en enthousiast meedoen. Je merkt dat het leuk en rustig is in het Kulturhus. Een fotograaf zet alle kinderen bij een `band` op de foto. De gevonden letters vormen de titel van de film `Diep in de zee,` een tekenfilm die we in de voorjaarsvakantie op woensdagmiddag draaien. We delen vanmiddag twaalf kaartjes voor die film uit als een soort prijsje."

 

De enthousiaste kinderen beleven een leuke middag. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Kertvakantieactiviteit in Kulturhus 2018


  Rode draad begint te rollen

  Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
  26-02-2021

  Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

  Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
  24-02-2021

  Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

  Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
  15-02-2021

  Carnavalsoorlog in Borne

  Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
  13-02-2021

  Imke Leussink leest het beste voor

  Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
  10-02-2021

  ‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

  Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
  08-02-2021