Koor Mix pakt uit
26-06-2018
BEWONERS DIJKHUIS ONDER DE INDRUK VAN MUZIEK KOOR MIX

Koor Mix pakt uit

Koor Mix, het koor uit Zenderen en omgeving, gaf op 25 juni een concert in Het Dijkhuis. Het is een gemengd koor bestaande uit 35 personen, 10 mannen en 25 vrouwen. Ze zingen zowel in kerken als in concertzalen. Maar ook tijdens Borne op z'n Best, op het Korenfestival in Hengelo en andere plaatsen geven ze acte de presence.

 

Geschiedenis Koor Mix

Het koor is op 28 januari 1996 opgericht. Al snel hadden zich zeker 17 mensen opgegeven zodat de eerste repetitie 8 maart 1996 plaatsvond. Op 21 juni 1996 was de eerste uitvoering al. Binnen de kortste keren werd het koor tot 35 mensen aangevuld. Dat is dan ook het huidige aantal. Nog steeds zijn 13 mensen van het eerste uur lid van het koor. Fons van Os is vanaf het begin de muzikale leider en dirigent. Gerard Welberg is de voorzitter en Niklas Kötter verzorgt al 5 jaar de muzikale begeleiding. Inmiddels heeft hij zijn conservatoriumopleiding voltooid.

 

Memorabel optreden

Bij de viering van het 10-jarig jubileum vond een memorabel optreden plaats. Het gehele koor ging naar Maastricht. Op het sfeervolle Onze Lieve Vrouweplein verzorgden ze voor een groot publiek een mooi optreden.

 

Echter, de inwendige mens moest ook versterkt worden en het koor ging eten bij een van de mooie restaurants aan het Vrijthof. Ze zaten in een bovenzaal en bij het open raam begonnen een paar te zingen: het Afrikaanse Vrijheidslied. Een prachtig lied. Het geval wilde dat een paar Zuid-Afrikanen op het terras beneden zaten. Die pakten hun telefoon erbij en belden het thuisfront: “Jullie geloven het niet, hoor wat ze zingen! ” Later troffen de Zuid-Afrikanen en het koor elkaar. Voor het koor was dit een onvergetelijk moment.

 

Andere optredens

Het laatste grote optreden was in Rheine. Samen met het Shantykoor Bornsche Maten representeerden zij Borne bij het 35-jarige Jumelage Borne-Rheine. Het koor Mix treedt op waar zij voor gevraagd wordt. Repeteren doen ze iedere maandagavond in de Parochiekerk in Zenderen.

 

Zingen in Het Dijkhuis

Margot Schobben spreekt het welkomstwoord en ze vertelt dat zij blij is dat het koor in Het Dijkhuis optreedt. Ze kent het koor niet en ze is benieuwd wat het koor ten gehore brengt.

 

In twee blokken laat het koor het gehele scala van haar kunnen horen. Opvallend is de muzikaliteit en de verstaanbaarheid van de gebrachte liederen. Koor Mix is grotendeels een popkoor, ze zingen bijvoorbeeld `Bohemian Rhapsody`, maar ook `We are the World`. Bij Het prachtige `Tears in Heaven` en `Imagine` van John Lennon zijn de toehoorders muisstil. Bij `Oh Happy Day` veren ze weer op. Bij `Homeless`, een lied van Paul Simon, zingt een kleine groep mensen de solopartij (foto).

 

Het koor zingt toch ook wel Nederlandse liederen. Het bekende `Zing, vecht, huil, bid…` van Ramses Shaffy klinkt de bewoners wel bekend in de oren. Het Zweedse `Gabriellas Song` wordt in het Zweeds gezongen. Het is niet erg dat de woorden niet bekend klinken, alleen al de zang is mooi. Het concert wordt afgesloten met het bekende `Afrikaans Vrijheidslied`.

 

Tenslotte

Margot Schobbink vertolkt namens de zaal haar bewondering voor het `prachtig mooie koor`. Ze roemt het veelzijdige repertoire en ze vertelt dat ze blij wordt van de liedjes. Ook de zaal betrekt zij daar in. Margot Schobbink bedankt zowel het koor als de aanwezigen. “Ik hoop dat jullie weer terugkomen.” (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Industrieel landschap om naar te kijken

Het is één van de weinige plekken in Borne waar kunst op een veilige manier en...
12-10-2020

Glamoursfeer bij premičre Lina

Er waren fotografen, er lag een rode loper, een aantal actrices verscheen in galajurk en een...
11-10-2020

Zwart in de westerse kunst

Max Put, kunsthistoricus uit Leiden, nam de toehoorders van de Bornse Kunstkring dinsdagmorgen...
07-10-2020

Concert in bijzondere omstandigheden

Normaal gesproken rent de Bornse Harmonie van het ene evenement naar het andere. Van kleine...
05-10-2020

Geen feestelijke premičre van Lina

Komende zondag, 11 oktober, zou voor spelers, medewerkers, sponsoren en genodigden om 13.30 uur...
04-10-2020

Opening Spookhoes Hertme uitgesteld

Het Spookhoes in Hertme is gereed. Het bestuur van de Stichting Theater en Cultuur Hertme en...
01-10-2020