12-12-2018
The insult.

DEC

12

20.15 The insult.


112 min
Drama

Regie: Ziad Doueiri / Frankrijk / 2017

Een alledaags incident escaleert in hedendaags Beiroet. Het begint zo gewoon. Er lekt wat water van Toni's balkon op aannemer Yasser. Die zegt daar wat van, Toni scheldt terug. Een ruzie zoals er iedere dag vele plaatsvinden. Alleen: dit is Beiroet, en Toni en Yasser staan aan weerszijden van een diepe politieke, culturele en religieuze kloof.

Daardoor escaleert hun persoonlijke vete al snel tot een nationale rel. De twee worden gedwongen hun diepgewortelde vooroordelen onder ogen te komen.

De opvliegende Toni is een christen, een groep die zich in hedendaags Libanon meer en meer bedreigd voelt. Yasser is een Palestijnse vluchteling. Beiden voelen zich persoonlijk gekwetst door de beledigingen die de ander in het wilde weg uitkraamt.

The Insult is internationaal omarmd door het publiek en won verschillende publieksprijzen. Voor zijn rol ontving Kamel El Basha op het filmfestival van Venetië de prijs voor beste acteur. De film was genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Recensies
 

  • Volkskrant: "Zelden bevatte een film zoveel woede en nuance tegelijk"
  • NRC: "Een eenvoudige belediging weerspiegelt de complexe geschiedenis van Libanon".

 

Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 8,- (Vrienden van Filmhuis Borne € 5,-)

 

terug naar agenda
 

file:html/cookies.inc.html}