03-04-2019
Der Hauptmann.

APR

03

Der Hauptmann.


Themamaand ‘verborgen verleden’

Hoewel het al meer dan 70 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, zijn veel verhalen niet of heel summier verteld. Deze maand willen we vier van deze verhalen voor het voetlicht halen. Hierbij staat niet de oorlog zelf centraal maar gaat het om personen die een kleine of grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De themamaand wordt ingeleid door Kees Schaepman, journalist en schrijver. Hij schreef onder andere het boek ‘Mag ik mijn fiets terug? Mijmeringen van een grensganger’.

 

118 min.

Oorlog / drama

Regie: Robert Schwentke, Duitsland, 2017

Een van desertie verdachte Duitse soldaat vindt het uniform van een gedecoreerde luchtmachtkapitein, verzamelt volgelingen en richt zo in de laatste twee weken van de Tweede Wereldoorlog een slachtpartij aan in een Duits strafkamp. Het is eten of gegeten worden in dit op ware gebeurtenissen gebaseerde portret van de twintigjarige oorlogsmisdadiger Willi Herold, die het morele failliet van de nazistaat belichaamt.

Spraakmakende Duitse oorlogsfilm over een gevoelig, zelden verfilmd onderwerp: Endphaseverbrechen. Een vet aangezet, cynisch-absurd anti-oorlogsdrama in zwart-wit, met soms Tarantino-esque genre-elementen. Van de Duitse regisseur van de Amerikaanse blockbusters Insurgent (2015) en Allegiant (2016).

De pers over Der Hauptmann:

de Volkskrant (★★★★) 'Ongekend indrukwekkend drama'
NRC (★★★★) 'Voert dialoog tussen realisme en (valse) heroïek'.

Aanvang: 20.15 uur, met om 19.30 uur inleiding door Kees Schaepman
Entree: € 8,- (Vrienden van Filmhuis Borne € 5,-)

*Mocht het niet lukken om online kaarten te kopen mail dan uw naam, aantal kaarten, adres, postcode en telefoonnummer naar receptie@kulturhusborne.nl of bel naar 074 265 72 00*

 

terug naar agenda
 

file:html/cookies.inc.html}