17-04-2019
Darkest Hour.

APR

17

Darkest Hour.


Themamaand ‘verborgen verleden’

Hoewel het al meer dan 70 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, zijn veel verhalen niet of heel summier verteld. Deze maand willen we vier van deze verhalen voor het voetlicht halen. Hierbij staat niet de oorlog zelf centraal maar gaat het om personen die een kleine of grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Darkest Hour is de derde film in deze serie.

125 min.

Oorlog / drama

Regie: Joe Wright, Verenigd Koninkrijk, 2017

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten.

Terwijl de Nazi-troepen West-Europa binnenvallen, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk, een sceptische koning en het wantrouwen in zijn eigen politieke partij. Hij moet een natie achter zich zien te krijgen op een cruciaal punt in de wereldgeschiedenis.

Gary Oldman schittert als Winston Churchill. Oldman is onherkenbaar (én fantastisch) als Churchill en krijgt over de hele linie sterk tegenspel. Met als grootste uitschieter de altijd spannende Australische acteur Ben Mendelsohn (als koning George VI).

Gezichtsprothese
Juist omdat Darkest Hour kiest voor de innerlijke strijd van Churchill (veel close-ups!), moest de make-up van Oldman perfect zijn. Dat besefte Oldman zelf ook, die de rol alleen accepteerde als de Japanse make-up artist Kazuhiro Tsuji aan de film wilde meewerken. Toen eenmaal het juiste masker gevonden was, begon Oldmans werk pas echt. Iedere dag arriveerde hij om drie uur ’s ochtends in de studio voor zijn make-up. Waarna om zeven uur de opnamen begonnen en Oldman ’s avonds laat weer twee uur lang werd afgeschminkt (de gezichtsprothesen kon je er namelijk niet à la Mission: Impossible zomaar even aftrekken). Bijna twee maanden aan een stuk werkte Oldman achttien tot twintig uur per dag. Hij won er een Oscar mee.

Joe Wright maakte eerder onder andere Atonement en Anna Karenina.

De pers over Darkest hour:

VPRO Cinema (★★★★) 'Vol vaart en humor'
The Guardian (★★★★) 'Gary Oldman is geweldig als Churchill'.

Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 8,- (Vrienden van Filmhuis Borne € 5,-)

*Mocht het niet lukken om online kaarten te kopen mail dan uw naam, aantal kaarten, adres, postcode en telefoonnummer naar receptie@kulturhusborne.nl of bel naar 074 265 72 00*

 

terug naar agenda
 

file:html/cookies.inc.html}