Bundel Borne doet poŽzie gepresenteerd
01-02-2019
WEEK VAN DE POňZIE EN DE POňZIEBUNDEL VAN BORNENAREN

Bundel Borne doet poŽzie gepresenteerd

Vandaag is de `Week van de poëzie` begonnen en in ons dorp is de aftrap door `Borne doet poëzie.` Langzamerhand is de Bornse poëzieavond een begrip geworden; er komt een grote schare liefhebbers op af. Ook vanavond is de bovenzaal van het Kulturhus gevuld met een negentigtal liefhebbers.

 

Radna Fabias

Hoofdgast van deze avond is de dichteres Radna Fabias (foto rechts). Zij is een jonge dichteres die al verschillende prijzen op haar naam heeft staan. Ze won in 2016 een prijs in Oostende, België, ze won de Cees Buddinghprijs en volgende week neemt zij de Awater Mok, een prijs van het tijdschrift Awater, in ontvangst.

 

Haar gedichten stromen, zinnen en woordgroepen worden herhaald en ieder woord dat zij schrijft heeft een functie in het gedicht. Als je haar gedichten hoort, zie je het land of de bruiloft die ze beschrijft voor je. Het kan absurdistisch zijn, maar in haar gedichten klopt het. Haar bundel `Habitas` overrompelt je door het beeldende taalgebruik en de situaties die zij oproept. Tweemaal deze avond leest zij uit haar bundel voor.

 

Borne doet poëziebundel

Zoals ieder jaar nodigen Jaap Besteman en Wim van Dooren de inwoners van Borne uit een gedicht in te zenden dat op de eerste poëzieavond van het nieuwe jaar wordt gepresenteerd. En ieder jaar wordt het bundeltje dikker.

 

Kijk je het bundeltje door dan valt op dat de kwaliteit wisselend is. Er zitten goede gedichten bij, gedichten die de pijn van mensen laat zien, vrolijke gedichten, vrije vorm gedichten en ook een sonnet en limericks. Tevens lees je gedichten in het Turks en Arabisch, gelukkig met een vertaling erbij. De Twentse gedichten behoeven geen vertaling, die zijn zo ook te volgen. Kortom: er is voor elk wat wils. Maar het is een plezier om te lezen wat onze dorpsgenoten gedicht hebben.

 

Een aantal mensen wordt uitgenodigd hun gedicht voor te dragen. Petra Mulderije (midden foto rechts) werkt vandaag voor het laatst bij Villa Meijling aan de Stationsstraat. In de tuin staat een plataan. In haar gedicht bezingt ze de schoonheid van deze plataan. Iedereen die het gedicht gehoord heeft, kijkt toch even anders naar de boom als hij langsloopt.

 

In twee sessies worden meer gedichten uit de bundel voorgelezen. Het is ook heel bijzonder dat mensen van niet-Nederlandse afkomst hun gedichten, waarin pijn en heimwee verwoord worden, hier hun zielenroerselen laten horen. Ze doen het toch maar, lees je hun gedichten dan ontstaat ook begrip.

 

Licht treurige verzen

Cees Brekelmans is iedere poëzieavond van de partij. Hij zoekt gedichten uit met een thema. Het is iedere keer weer een verrassing wat hij uitkiest. Vandaag is hij op de licht treurige toer met gedichten van Piet Paaltjes, een reeds lang overleden dichter van lichte verzen met een absurde ondertoon. Ook de herontdekte Levi Weemoedt en Hans Dorrestijn komen aan bod. Cees Brekelmans brengt de zaal aan het lachen.

 

Muzikaal intermezzo

Douwe en Jonne ter Braak, broer en zus, verzorgen het muzikale deel van de avond. Douwe is een bijna afgestudeerde muziekdocent. Jonne heeft haar Twickelopleiding afgerond met muziek als examenonderdeel. Samen treden zij geregeld op. Douwe speelt gitaar en vertolkt ook een van zijn eigen composities, Sunday morning. Ze zingen zowel Engelse als Nederlandse liedjes. Hun keuze past goed bij de gedichten die vanavond beluisterd zijn.

 

Deze `Borne doet poëzie` avond mag weer geslaagd worden genoemd. De mensen die een gedicht hebben ingezonden voor deze avond krijgen de poëziebundel cadeau. Anderen kunnen het voor € 2,50 kopen. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Toch nog twee voorstellingen in Hertme

Op 23 augustus verzorgt het Ricciotti ensemble in Openluchttheater Hertme een zomerconcert in...
10-08-2020

Double6 zingt in Central Park van Twente

Het is zondagavond, even na zevenen. De ondergaande zon schittert door het fraaie groen van...
09-08-2020

Oer-sculpturen van Lara Vos

Terwijl buiten de temperatuur stijgt, richt beeldend kunstenares Lara Vos binnen in Het...
01-08-2020

Oude Kerk open in augustus

In de maand augustus is de Oude Kerk op woensdag van 12.00 tot 14.00 uur te bezichtigen. Niet...
30-07-2020

Macbeth op houtzagerij Twickel

Rotaryclub Delden-Borne draagt de cultuursector een warm hart toe en biedt theatergroep...
29-07-2020

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020