Verdrag van Zenderen getekend
INTENTIE HET LANDSCHAP EN KARAKTERISTIEKE ELEMENTEN ALS HOUTWALLEN TE BEHOUDEN

Verdrag van Zenderen getekend

'Spaart de oude houtopstanden op Uwe Erven. Zij vormen de schoonheid daarvan en van het landschap. Spaart de wallen rondom Uwe weiden en bouwlanden. Zij dienen tot nesteling en verblijf van nuttige vogels die insecten verdelgen, Zij helpen de winden keeren en zij brengen humus door hunne bladeren', zo beginnen de eerste regels van een oude oproep aan Grondbezitters en Bewoners van het Oosten Des Lands.

 

Uitdagingen voor het landelijk gebied

Hoe actueel is deze oproep anno 2019? De provincie Overijssel gebruikte deze ter inspiratie van de deelnemers aan de houtwallenconferentie ‘Landschap voor Elkaar’. De grote veranderingen die in het landelijk gebied spelen, zoals de overgang naar duurzame energie en kringlooplandbouw en de aanpak van de klimaatverandering, maken een integrale aanpak noodzakelijk en waren aanleiding voor het organiseren van de door de provincie geïnitieerde bijeenkomst.

 

Ondertekening Verdrag van Zenderen

Deze vond woensdagochtend plaats in Het Seminar te Zenderen en resulteerde in de ondertekening van het ‘Verdrag van Zenderen’, een belofte voor het behoud van het landschap en de ontwikkeling van landschapselementen als houtwallen. Het verdrag van Zenderen werd getekend door bestuurders van de provincie, gemeenten, Landschap Overijssel en alle deelnemers aan de conferentie. Bij het verdrag hoort ook een actieplan met concrete, vernieuwende ideeën die tijdens de conferentie ontstonden.

 

Concreet actieplan

Na een eerste kop koffie of thee wandelden de deelnemers door een deel van het Weleveld, langs de Sortimentstuin weer terug. Een boswachter gaf uitleg over het ontstaan van de essen en de daarbij behorende houtwallen. “Helaas zijn vele van die houtwallen de afgelopen eeuw gesneuveld”, zo merkte hij op.

 

Na een heerlijk ontbijt bogen de aanwezigen zich onder leiding van Menno Bentveld, presentator van Vroege Vogels, over vragen rondom beheer, kwaliteit, financiering, ontwikkeling en behoud van houtwallen. Medewerkers en bestuurders van gemeenten, provincie, Landschap Overijssel, land- en tuinbouworganisaties, zelfstandig adviseurs, landschapsarchitecten en vertegenwoordigers van particuliere landgoederen gingen daarna met elkaar in discussie over verschillende stellingen over het landschap. Een van de conclusies was dat onderhoud van het landschap ook betaald moet worden. Voor niets gaat de zon op.

 

De opbrengst van deze ochtend vormt voor de provincie de start van een nieuw actieplan voor landbouw, natuur en landschap. Een plan waarmee men aan de slag wil gaan om de teloorgang van verschillende landschapselementen tegen te gaan. (FL)

 

(Foto in tekst onder © Judith Wissink)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
bert — 09 mrt 2019
wat blijft er aan effientie voor boeren over ?

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024

Zondag wordt mevrouw Wolters-Pik 104!

Op 12 mei 1920 werd ze in Hengelo geboren, Johanna Annechien Pik. Een geboorte die nogal wat...
07-05-2024

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024