‘Ik zie mezelf als oliemannetje’
13-03-2019
VOOR CULTUURMAKELAAR ELÉON DE HAAS IS HET ALLEMAAL NIET ZO NIEUW

‘Ik zie mezelf als oliemannetje’

Sinds kort is Borne een nieuwe cultuurmakelaar rijker. Het is Eléon de Haas, de in 1957 geboren Almeloër. De vacature in Borne kwam bovendrijven vanuit de Raadswerkgroep Sport, Welzijn en Cultuur, die een sterke behoefte signaleerde aan een verbindende schakel tussen alles wat met kunst en cultuur binnen de gemeente te maken heeft. “En dát zit precies in mijn kracht”, aldus de kersverse functionaris. “Ik zie mezelf als het oliemannetje tussen gemeenten en het werkveld.”

 

Het is alweer twaalf jaar geleden dat De Haas zichzelf als cultuurmakelaar aan gemeenten ‘ging verhuren’, zoals hij het zelf uitdrukt. Zo is hij inmiddels kind aan huis in Kampen, Olst/Wijhe, Raalte, Twenterand, Wierden en Haaksbergen. Van 2010 tot 2012 was hij al ook eens als zodanig actief in onze gemeente.

 

‘Borne zal moeten meebewegen’

Op de vraag of Borne sinds die eerste periode is veranderd, moet hij vooralsnog het antwoord schuldig blijven. “Oei, da’s een lastige”, klinkt het. “Natuurlijk heel veel nieuwe gezichten, maar echt overzien of er verschillen zijn kan ik nu nog niet. Op dit moment voer ik gesprekken met mensen die actief zijn in het Bornse werkveld van kunst en cultuur. Vooral informatie ophalen dus. Wat ik wel weet, maar dat geldt niet alleen voor Borne, is dat cultuur steeds meer de focus legt op het sociale domein. En daarin zal Borne dus ook nadrukkelijk moeten meebewegen.”

 

Een ander punt is de regionale samenwerking, waarin Regio Twente een rol speelt. “Ik denk dat we daarbij moeten aanhaken en ons tegelijkertijd de vraag moeten stellen, hoe we ons van andere gemeenten kunnen onderscheiden. We moeten zuinig zijn op beeldbepalende evenementen als Borne op z’n Best en de Pinksterbruidjes, dat geeft kleur aan de plaatselijke samenleving, net zoals andere zaken die met het immateriële erfgoed te maken hebben.” Maar ook op microniveau is er veel te doen. “De dynamiek van kunstenaars -en dan bedoel ik die met een hoofdletter K- loopt ook in Borne terug. Dan ben je er niet door ze maar een plek in lege etalages te gunnen. Daar moet je meer voor doen.”

 

Creatieve broedplaatsen

De Haas is van plan medio april een informatieavond te beleggen voor alle Bornse verenigingen en organisaties die met kunst en cultuur van doen hebben. “Gewoon eens kijken waar we elkaar kunnen versterken, of er fondsen zijn die voor financiële armslag kunnen zorgen en hoe we met elkaar op de veranderende samenleving kunnen inspelen. Zo is het een bekend fenomeen dat de jonge aanwas binnen culturele verenigingen steeds nijpender wordt en dus het voortbestaan ervan in gevaar brengt. Het inrichten van (creatieve) broedplaatsen kan daarbij helpen en een middel zijn om talenten vast te houden.”

 

De betrekkelijkheid van zijn functie in Borne (slechts vier uur per week) ziet De Haas niet écht als een belemmering. “Het belangrijkste is dat ik mogelijkheden aanzwengel, partijen op een spoor zet. Dat kan gemeentebreed zijn door Borne verder te positioneren als plek waar kunst en cultuur met hoofdletters wordt geschreven, maar evenzo goed een buurtvereniging die ondersteuning behoeft bij het organiseren van een activiteit op het gebied van kunst en cultuur. Iedereen moet kunnen meedoen”, zo besluit hij. “Kunst en cultuur is niet alleen bestemd voor de happy few, maar voor ons allemaal.”

 

Iedere woensdagmiddag is Eléon de Haas te bereiken op zijn werkplek in het gemeentehuis, telefoon 06 2304 0169. In voorkomende gevallen kan het ook anders, maar dan op afspraak. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ruben Baartman — 14 mrt 2019
Succes Eléon! Ik doe graag met je mee.

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024