Batterij zonnepanelen bij Blenke
MELKVEEBEDRIJF WEKT VOOR 70 HUISHOUDENS AAN GROENE STROOM OP

Batterij zonnepanelen bij Blenke

Bij Blenke Melkvee in Hertme zijn onlangs 644 zonnepanelen extra geplaatst op de stal waar de koeien vredig staan te herkauwen. Om het eigen bedrijf energieneutraal te maken zijn ze niet nodig. Daarvoor liggen er al zeven jaar zonnepanelen op het dak. De groene energie van de extra panelen, ongeveer voldoende om 70 huishoudens van stroom te voorzien, wordt geleverd aan het net.

 

Bijdrage aan maatschappij

Met de investering willen Miriam en Richard Blenke een bijdrage leveren aan de energietransitie, op een manier die past bij hun bedrijfsfilosofie. “We hebben overwogen om een zonnepark te bouwen, maar daar komt toch vaak weerstand tegen en dat is het ons niet waard”, zegt Richard. “Ik snap dat ook wel”, vult Miriam aan. “Zonneparken en windmolens zijn ook geen mooi gezicht en ik zou ze ook niet in mijn tuin willen.”

 

De zonnepanelen op het dak zijn niemand tot last, schitteren niet in de zon en zijn bovendien allemaal dezelfde kleur om zo min mogelijk op te vallen. “Het zijn premium panelen van het nieuwste type”, legt Huub Brookhuis van Agrisun BV, de leverancier, uit. “Ze kunnen ongeveer 190.000 kWh extra duurzame energie opwekken.” De investering levert Blenke ook een financieel voordeel op. “Anders zouden we het niet doen, makkelijk zat”, aldus de nuchtere boer.

 

Rol van gemeente

Voor de zonnepanelen op het dak was geen omgevingsvergunning nodig en in die zin heeft de gemeente Borne geen rol gespeeld in het plan. Toch past het goed in de ideeën die er leven in het gemeentehuis en de energievisie in wording. Wethouder Michel Kotteman: “De energievraag neemt alleen maar toe. Je hebt gewoon alles nodig: particulieren, bedrijven en agrariërs. Draagvlak voor zonnepanelen op daken is er wel, maar bij zonnevelden begint de discussie al en als je het over windmolens hebt dan heb je de poppen aan het dansen.”

 

In ieder geval zo veel mogelijk daken voorzien van zonnepanelen dus. Maar niet ieder dak is geschikt en niet iedere boer kan of wil de investering voor zijn rekening nemen. “Er zijn wel mogelijkheden voor boeren die minder draagkrachtig zijn”, legt projectleider duurzaamheid Marcel Wielinga uit. “Er is een Energiefonds Twente, een soort van Starterslening, en je zou ook kunnen denken aan participatie van de omgeving in zo’n project.”

 

Energievisie in de maak

Voor zonneparken op de grond en windmolens is wel een omgevingsvergunning nodig. Zo’n aanvraag moet ergens aan getoetst worden en dat ‘ergens’ is in de maak: een regionale en lokale energievisie. Kotteman: “We hebben al wel verzoeken binnengekregen, vage en concrete. We voelen de opgave om duurzame energie op te wekken, maar je wil ook zuinig zijn op het landschap. Daar moeten we een evenwicht in zoeken. Je kunt niet overal zonneparken en windmolens plaatsen, maar je kunt ook niet zeggen ‘doe alles maar bij de buren’.”

 

De regionale energievisie wordt voor het einde van het jaar verwacht. Het proces om tot een lokale visie te komen loopt daar parallel aan. Onlangs was de aftrap. Werkgroepen, met partners als Welbions, Enexis, Cogas en Borne Energie gaan aan de slag met duurzame elektriciteit, een warmtevisie en mogelijkheden om energie te besparen. Wielinga: “Een vierde werkgroep gaat zich bezig houden met communicatie en participatie. Heel belangrijk voor het draagvlak.”

 

Niet nodig voor de koeien onder het zonnepanelendak van Blenke. Zij zijn voorlopig even van de werkzaamheden boven hun koppen af en hebben het tijdens warme zomers nog een paar graden koeler in hun stal ook. (AJ)

 

(Op de foto vanaf links: Huub Brookhuis, Michel Kotteman, Richard Blenke, Miriam Blenke en Marcel Wielinga)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lichtgeel hesje — 24 mei 2019
Ook hier geldt weer voor deze publiciteitsgerichte en voor deze materie verantwoordelijke Wethouder van de Gemeente Borne, die niet bepaald uitblinkt in zelfreflectie en het doen van met feiten onderbouwde uitspraken en standpunten: Wat is nu eigenlijk het feitelijke gemeentebeleid in deze materie? Beleid hierin is namelijk essentieel, om zodoende hapsnap en kostbare activiteiten die niet op elkaar zijn afgestemd te voorkomen. Of heeft het de natuurlijke voorkeur van deze Wethouder om "volgend" te zijn in plaats van "initiërend"?
Gezond Verstand — 23 mei 2019
Correctie: dit zijn subsidie panelen. Dat is namelijk het enige dat ze opleveren (voor de exploitanten). En natuurlijk staat nuttige idioot Kotteman er weer bij.
Bartjens — 23 mei 2019
Onzinnig idd om een Wethouder inhoudelijke kennis toe te dichten en superlatieven te gebruiken als nog minder inhoudelijk deskundige. Dat is goeroetaal. Die inhoudelijke kennis behoren de ambtenaren te geven. Er is niet voor niets een grote schoonmaak aan de gang op het gemeentehuis.
w.g.kub — 22 mei 2019
Je mag rustig doorgaan Jan...ik snap dat de raad (met jou erin) hier blij mee is, …..maar ik denk er toch anders over! en velen met mij!
Paul Cohn — 22 mei 2019
Er bestaat niet alleen elektrische energie, Ron, maar ook bijvoorbeeld warmte uit aardgas.
Vaak vergeten is de enige energie die het leven op aarde in stand houdt: warmte van de zon.
Wie elektriciteit, aardgas en zonnewarmte verkwist, bijvoorbeeld door zijn amper of niet geďsoleerde woning, of werkruimtes te verwarmen en/of met -tig airco’s te koelen verbruikt onnodig veel energie.
Klimaatverandering door uitbundig gebruik van fossiele energiebronnen versterkt dit de laatste jaren met telkens nieuwe recordtemperaturen.
Ron Hartman — 21 mei 2019
Een verdubbeling van energiegebruik door de Gemeente zelf in 4 jaar tijds? Wie zal dat betalen? wie heeft zoveel geld of poen? Is de opbrengst van die zonnepanelen op het zo-lek-als-een-mandje dak van het Gemeentehuis daar wel afgetrokken Paul? Eerst hysterisch isoleren, daarna pas subsidie pikken voor de panelen! Goeie zaak verder daar in Hertme. Het kan op dat soort daken nog beter als je het koelwater van de panelen ook gaat gebruiken voor bv sanitair water etc..
JdV — 21 mei 2019
Een mooi initiatief fam. Blenke!
En hr Kub: ik wil je wel helpen betr beleid duurzaamheid van deze wethouder: visie, doortastend, goede kennis van zaken, lef, ballen. Zal ik doorgaan?
w.g.kub — 21 mei 2019
Kotteman!?……...diftar..energievisie.....woorden schieten mij tekort!!
Paul Cohn — 21 mei 2019
“De energievraag neemt alleen maar toe”.
Inderdaad, mijnheer Kotteman, wie alleen let op het energieverbruik voor Publieke Dienstverlening door het Openbaar Bestuur in Borne moet u gelijk geven:
https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard/Dashboard/Publieke-Dienstverlening/Openbaar-Bestuur--SBI-O---241-energie_o/
Tussen 2013 en 2017 steeg het energieverbruik door het Openbaar bestuur in Borne van 17 TJ naar 32 TJ. Een toename van het energieverbruik met liefst 18 % per jaar De moeite waard om eens na te gaan waardoor dát veroorzaakt wordt. Volgens ons Kabinet is energiebesparing immers al jaren onmisbaar voor het realiseren van onze energietransitie. www.ensoc.nl/nieuwsarchief/branchenieuws/-energiebesparing-onmisbaar-voor-energietransitie-/

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024