Denk mee over Borne klimaat neutraal in 2050
BIJEENKOMST DINSDAG 11 FEBRUARI IN HET KULTURHUS

Denk mee over Borne klimaat neutraal in 2050

In Borne werken werkgroepen aan opgaven binnen de energietransitie. Een van die werkgroepen kijkt naar (on)mogelijkheden van grootschalige opwek van duurzame stroom en zoekt op dinsdag 11 februari meedenkers.

 

Kansenkaart

Een onafhankelijk adviesbureau brengt in kaart waar kansrijke gebieden voor zon- en windenergie zijn op basis van feitelijke informatie. Zijn er bijvoorbeeld natuurgebieden die we (moeten) uitsluiten? Zijn er wettelijke beperkingen waardoor grootschalige opwek op bepaalde locaties niet kan? Als die kansrijke gebieden in beeld zijn gebracht, is het belangrijk een duidelijk toetsingskader te hanteren waaraan ontwikkelinitiatieven moeten voldoen.

 

Toetsingskader

Bij het maken van het toetsingskader voor initiatieven om windmolens of zonneparken aan te leggen, willen de werkgroepen graag zoveel mogelijk input van ‘meedenkers’. Help dinsdag 11 februari van 19.30 tot 21.00 uur in het Kulturhus mee het toetsingskader te maken dat voorgelegd kan worden aan de gemeenteraad. Aanmelden kan via duurzaam@borne.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 02 feb 2020
Gezien het heftige verbale geweld van de vele anonieme “anti alles” auteurs in www.borneboeit.nl zal IK niet deelnemen aan de lokale discussie over energie uit hernieuwbare bronnen.
Ik zet mij daar al ruim 40 j in heel Europa voor in en wil dat blijven doen omdat IK het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien NIET in gevaar wil brengen.
Boudewijn — 28 jan 2020
Raedthuys Pure Energie en Kristen komen ook lobbyen voor windturbines > 210 m bij Borne.

WERKWIJZE (Maffia):

https://www.groenerekenkamer.nl/3917/beleggingsfirma-raedthuys-aast-op-uw-centjes-wind-bijzaak-winst-niet/

Raedthuys ontwikkelt windturbine met boeren die ze contracten laat ondertekenen waar ze niet meer onderuit kunnen en maakt vv gebruik van Rijksregelingen om de omwonenden volledig buiten spel te zetten.

Manipuleren beoogde opbrengsten in windluwe gebieden, doordrukken van het project zonder betrokkenheid van bevolking of locale bestuur en de planschaderegeling om de schadeclaims op af te wenden.

Raedthuys deinst er ook niet voor terug om onderzoeksbureaus en onderzoeken die draagvlak moeten aantonen te manipuleren.

Voor de vorm worden enkele bijeenkomsten georganiseerd over participatiemogelijkheden echter zonder alle bewoners uit te nodigen. Die zgn participatiemogelijkheden hebben trouwens niets om het lijf of zijn een sigaar uit eigen doos met misleidende teksten.
Paul Cohn — 22 jan 2020
En de hele BBB (Bornse Babbel Box) denkt dat door die rode pijpleidingen lachgas stroomt? www.nrc.nl/nieuws/2018/11/16/draait-nederland-straks-op-russisch-gas-a2755514?utm_source=NRC&utm_medium=banner&utm_campaign=Paywall&utm_content=paywall-mei-2019#photo=LTIxMjU
Kom nou...
https://pbs.twimg.com/media/EMTOwXiW4AEZvyY.jpg
Paul Cohn — 21 jan 2020
Alvast 1 tip voor gele hesjes: als stroomuitval optreed (21-01-2020 07u was de import al bijna 7½ x hoger dan gepland www.tennet.eu/nl/elektriciteitsmarkt/data-dashboard/importexport/)
BESEF DAN DAT ONS LAND UW SCHIJNBAAR ONBEGRENSDE HOEVEELHEID ELEKTRICITEIT NOG NOOIT ZO GRIJS HEEFT GEMAAKT ALS HET (N)U LEVERT:
de importmix, koolstofintensiteit 775 g CO2/kWh, trekt onze emissiefactor op tot 649 g CO2/kWh.
www.co2emissiefactoren.nl/wp-content/uploads/2017/12/CO2-factor-stroomverbruik-20-11-2017.pdf? fbclid=IwAR2vZQYh3IqY5n8NYVW-hTSNye24r58Fc8I0Z0g2RlgfeUSaj_imjMdfOHQ
Ons land wil het buitenland daarvan af helpen, uw niet-duurzame energiebronnen drogen dus op.
www.ad.nl/politiek/in-madrid-toont-mark-rutte-zich-de-groene-klimaatpaus-die-hij-in-eigen-land-niet-wil-zijn~a823d9eb/?referrer=https://www.google.com/
Hebt u al genoeg kaarsen voor licht en warmte?
Lichtgeel hesje — 14 jan 2020
Alvast 1 tip voor het onafhankelijke adviesbureau: mocht er onverhoopt toch sprake zijn van de komst van windmolens, hanteer dan wel de Beierse afstandsregels, dwz de afstand tussen een windmolen en bewoning is minstens 10 keer de tiphoogte van de windmolen, en marchandeer niet mee onder het mom van ' kansrijk gebied'!
Ron Hartman — 14 jan 2020
Tja, Paul, dan moeten er tussen de Sandmansweg en de Zenderensestraat ook maar een paar molens komen die op die plek geen enkele slagschaduw naar woningen geven. Ik gaf nu al 3 plekken waar geen enkele slagschaduw overlast ontstaat. Geef ook eens een paar opties? Is zo'n duur extern bureau eigenlijk wel nodig?
Paul Cohn — 14 jan 2020
Met verbijstering lees ik: ‘Jammer dat de centrale in Lingen gaat sluiten’. Treurige bewijs hoe weinig mensen weten dat in 2019 de kerncentrales Mühleberg (CH), Ringhals-II (SWE) en Philippsburg 2 (BRD) al definitief gesloten ZÍJN. www.iwr.de/news.php?id=36484 .
Definitieve sluiting van de kerncentrales Brokdorf en Gundremmingen-C volgt eind 2021, in 2022 die van Emsland (Lingen), Isar 2 en Neckarwestheim 2. www.bmu.de/media/atomkraftwerke-in-deutschland-abschaltung-der-noch-betriebenen-reaktoren-gemaess-atomgesetz-atg/ .
Wij leunen op importstroom uit héél Eropa: www.tennet.eu/nl/elektriciteitsmarkt/data-dashboard/importexport/
Als daar E-mobiliteit en E-warmtepompen bijkomen slaan de stoppen door. Poetin helpt ons met gas: www.nrc.nl/nieuws/2018/11/16/draait-nederland-straks-op-russisch-gas-a2755514
Maar alle stroom van windturbines op de Noordzee is een illusie, daar is onvoldoende ruimte: www.clo.nl/indicatoren/nl0064-gebruiksfuncties-van-de-noordzee
Lichtgeel hesje — 14 jan 2020
Ook op dit onderwerp geldt wat deze Gemeenteraad doet met de input van zogenaamde"meedenkers", gezien de ervaringen met diverse eerdere input-rondes via enquetes over onder meer Diftar en OZB in 2019. De resultaten hiervan zijn namelijk ofwel volledig ter zijde geschoven door deze Raad, ofwel zo geinterpreteerd c.q. bijgebogen, dat het deze Raad goed uitkwam in de besluitvorming. Ook ontbreekt in dit verhaal de positie van de stem van "niet-meedenkers", ofwel tegenstanders van zonne- en windturbine-parken!
Bartjens — 12 jan 2020
De Duitsers gaan ook Russisch gas gebruiken. De Euregio zal vast kunnen bereiken dat onze grootgebruikers (Akzo etc.) een pijpje mogen leggen en het Russisch/Duitse gas inkopen. Dat scheelt wel een paar molens. Jammer dat de centrale in Lingen gaat sluiten.
Lichtgeel hesje — 12 jan 2020
Voor de liefhebbers: lees het BB artikel van 8/10/19 over windmolens tegen/op de grens tussen Delden en Borne nog maar eens; is de zgn neutraliteit van ambtelijk Borne direct duidelijk. Deze is er namelijk niet (meer).
Ron Hartman — 12 jan 2020
Ookdatnoghenk: Kijk eens goed naar het punt wat ik noemde? Geen enkele slagschaduw of geluidsoverlast naar woningen, meerdere mogelijkheden voor aantallen molens en zonneakkers. Mogen we wel of niet op de grens van Hengelo en gezamenlijk? Datzelfde geldt natuurlijk ook bij de Vloedbeld/twence. De Bandstad-energie maar weer aanklikken?
Ookdatnog — 12 jan 2020
Goed voorstel lichtgeel hesje. Nóg langer wachten, dan lost het klimaat probleem zich vanzelf op. Kunt u ook wat anders doen dan aan de zijlijn lopen klagen wat er allemaal niet goed is? Volgens mij is de gemeente over de windmolens nogal neutraal, dus snap het probleem niet nu ze (éindelijk) in beweging komen om met een breder plan te komen.
wgkub — 12 jan 2020
idd lichtgeel hesje...….de bende van ellende in het gemeente huis
Lichtgeel hesje — 11 jan 2020
Zoekt men meedenkers of meelopers? Gezien de lopende discussie over 2 windmolens aan de gemeente grens van Borne, is het verstandiger eerst deze discussie maar eens volledig te doorlopen, voordat er ook maar gesproken wordt over toetsingskaders waarvan de uitkomst naar alle waarschijnlijkheid van te voren al vast staat, gezien de ervaringen met dit college en deze gemeenteraad over kwesties die (de portemonnee van) burgers hard raken in de afgelopen jaren. Wat er namelijk ook wordt bedacht, de inwoners van Borne gaan gewoon de rekening betalen! Voor deze conclusie is geen "onafhankelijk" adviesbureau nodig, maar is gezond boerenverstand.
Ron Hartman — 11 jan 2020
In de bocht van Schildsweg naar Burenweg kan er veel meer gemolken worden en slechts 1 woning worden ''geruimd''.

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021