De vijf locaties die als zoekgebied zijn aangemerkt voor de bouw van tijdelijke woningen stuiten eigenlijk overal op weerstand uit de buurt. Dat bleek tijdens de ‘luistersessies’ die de gemeente organiseerde om de gedachten uit de wijken op te halen. Vooralsnog liggen er ‘denkrichtingen’ op locaties aan de Tichelkampweg (30 woningen, in twee of drie lagen), Ridderspoor (10 woningen, grondgebonden), Goudbes (30 woningen, tweelaags), Sonnebeld (12 woningen, grondgebonden) en in een nieuw gebied van de Bornsche Maten (20 woningen, grondgebonden). Per locatie werden omwonenden gehoord, waarbij Goudbes en Sonnebeld samen werden genomen, omdat die plekken heel dicht bij elkaar liggen in het deelgebied Eschwonen.
De gehele dag werd er door het projectteam driftig meegeschreven. Antwoorden werden er nog niet gegeven, dat komt over een week of twee als alles is geïnventariseerd.
Tichelkampweg
Overal waren er zorgen over verloedering, veiligheid, overlast en verrommeling. Per locatie gelden er ook specifieke argumenten. Zo is men rondom de Tichelkampweg geschrokken van het aantal van 30 woningen. “Dat is toch niet meer kleinschalig?” en “Absurd op die plek!”. Nu is het terrein in gebruik als gezamenlijke moestuin en als speelveld voor de jeugd tot 18 jaar. De flexwoningen zouden daartussen moeten passen, maar de buurt ziet het trapveldje opgeofferd worden. “Hoe moet dat met parkeren en bergingen of tuintjes bij die huizen?” “Het is niet correct tegenover de bewoners die zich zo hard hebben gemaakt voor de voorzieningen die daar nu zijn.” Een ander argument tegen de locatie is het feit dat de Tichelkampweg steeds drukker wordt en dat dit een barrière gaat vormen voor sociale integratie met de wijk.
Ridderspoor
De bezwaren tegen flexwoningen aan het Ridderspoor zijn eigenlijk allemaal al bekend. Het plan kwam vorig jaar al naar buiten en werd na veel commotie in de gemeenteraad teruggefloten, omdat er een integrale en gedegen afweging tussen mogelijke locaties moest komen en er eerst beter geluisterd moest worden naar de buurt. Veel bewoners uit de wijk lieten nogmaals hun argumenten tegen tijdelijke woningen op de locatie horen. Dat zijn er veel, maar bovenal wil men een integraal herontwikkelingsplan voor het hele gebied en veel liever seniorenwoningen op die plek voor ouderen die graag kleiner willen wonen in hun eigen wijk. Overheersend lijkt het sentiment dat het toch allemaal niets uitmaakt. “We hebben sterk het gevoel dat het hele plan wordt doorgedrukt en we als makke lammetjes meelopen.”
Goudbes/Sonnebeld
Emotioneel werd het bij de luistersessie over de locatie in deelgebied Eschwonen in de Bornsche Maten. De ideeën voor in totaal 42 flexwoningen waren er volledig uit de lucht komen vallen. Frustratie, verontwaardiging en boosheid waren er. “We hebben knoeperhard gewerkt om ons huis te kunnen kopen. Als er iets verandert, dan is dat prima, maar dit verandert alles!” In Eschwonen zijn, in tegenstelling tot in veel andere deelgebieden in de Bornsche Maten, al sociale huurwoningen gebouwd. “Nog 40 erbij maakt het een volledig andere wijk!” Ze waren met een andere verwachting naar de wijk verhuisd. “Ik voel me ronduit genaaid!” Speelt ook nog mee dat de plek waar nog steeds de tijdelijke school staat al veel eerder zou zijn bebouwd en dat men bang is dat het gebied met de tijdelijke woningen nog 15 jaar langer niet volledig afgemaakt gaat worden.
Waar dan wel?
Men heeft wel begrip voor het feit dat iedereen een dak boven z’n hoofd verdient. Er werd dan ook echt wel meegedacht over hoe het wel kan en waar dan. Bijvoorbeeld in leegstaand vastgoed, in nieuw te ontwikkelen woninggebieden of op de parkeerplaatsen in het centrum. Hofjes voor ouderen bouwen om de doorstroming uit bestaande huurhuizen op gang te brengen werd ook vaak genoemd. Andere suggesties waren het terrein van het paasvuur aan de Oonksweg, achter het Arrestantencentrum, aan de Steenbakkersweg, tussen Twickelerblokweg en de zuidelijke randweg of aan de Oude Bieffel.
Hoe verder?
Half maart krijgen de deelnemers aan de sessies een terugkoppeling van wat er is opgehaald. Een maand later neemt het college een beslissing over welke locaties verder ontwikkeld worden. Met die omwonenden wordt vervolgens weer gesproken. Eind mei spreekt de gemeenteraad uiteindelijk het definitieve besluit uit. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Daarnaast kun je tegenwoordig met een modaal salaris niet eens een woning meer kopen. Het is schijnbaar normaal geworden om je eigen jeugd van een fatsoenlijke toekomst te beroven. Wat een egoïsme.
Ze hebben zogenaamd alle begrip, zolang het maar niet in hun eigen buurt is. Met zo'n instelling komen we natuurlijk geen steek verder.