‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’
08-02-2021
ORGANISATIE TEXTIEL FESTIVAL TWENTE KIEST OOK VOOR REGIONALE ACTIVITEITEN IN BORNE

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet van Borne. Het Borns Textiel Collectief heeft vanaf 26 februari 2021 een programma ingevuld met tal van activiteiten in het teken van textiel. De gemeenten in Twente zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de identiteit van Twente. “Veel van ons gedeelde erfgoed houdt verband met de textielgeschiedenis; de ontwikkeling van de textielindustrie is diepgeworteld in en verweven met Twente”, weet van de Stelt te melden. In Enschede, Almelo, Rijssen en tal van plaatsen stonden vroeger textielfabrieken. Maar ook zijn er nieuwe ontwikkelingen. Denk aan recycling van textiel en innovatie van materialen.

 

Borne heeft de uitnodiging en de uitdaging in het voorjaar van 2020 voortvarend opgepakt. Het enthousiasme heeft geleid tot een koploperpositie in dit festival.

 

Theatervoorstelling ‘Spaghettirellen’

Van de Stelt:” Borne is goed op dreef en een voorbeeld voor de Twentse gemeenten. Daarom kiezen we ervoor om een aantal regionale projecten in Borne te plannen.” Eén daarvan is de theatervoorstelling ‘Spaghettirellen’ uitgevoerd, in augustus of september, door de theatergroep de Jonge Honden. In verband met de maatregelen rond Covid-19 werkt de groep aan twee alternatieven.

 

Ook een belevingscabine wordt in onze gemeente geplaatst. In deze ruimte kun je ervaren in welke omstandigheden de textielarbeiders vroeger hebben gewerkt. Een beleving ‘terug in de tijd’.

 

Kunstroute door Twentse landschap

Er komt een Catwalk-Forces by Nature. Dit is een coronaproof project. De catwalk, van zeventien kunstwerken, waar textiel een hoofdrol in speelt, loopt als een textielroute door het Twentse landschap. Ze is vanaf mei maandenlang te zien. De tijd, de natuur, omgeving en de onvoorspelbare elementen vormen de setting en beïnvloeden de getoonde kunstwerken. Kunstenaars worden uitgedaagd om de confrontatie met de elementen aan te gaan in een ontwerp dat buiten, op locatie bij één van de deelnemende musea of bij één van de Landgoederen van Textiel, te zien zal zijn. Ook in of aan de rand van Borne wordt een kunstwerk geplaatst. Middels een wandel-, fiets- en autoroute is de Catwalk-Forces by Nature te bekijken.

 

Ook met medewerking van wandelnetwerk en routenetwerk worden thema wandel- en fietsroutes uitgewerkt. Het onderwerp textiel is speerpunt. Borne wordt hierin meegenomen.

 

Textiel zit in ons DNA

“Inmiddels brengen we via social media, Facebook, Instagram en LinkedIn, de regionale initiatieven onder de aandacht. Vanaf één maart is de website van het Twents Textiel Festival in de lucht”, vertelt de enthousiaste projectleider. Die samen met vertegenwoordigers van de acht Twentse musea, waaronder van het Bussemakerhuis in Borne, het festival trekt. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024