Hek beschermt jonge kieviten
28-04-2021
TIJDELIJKE BARRIÈRE RICHTING DRUKKE WEG

Hek beschermt jonge kieviten

Al jaren strijken grote groepen kieviten neer bij wat nu bedrijventerrein De Veldkamp heet. Ooit was dat een uitstekend idee. De weidevogels konden er in alle rust en ruimte hun gespikkelde eieren uitbroeden en hun nageslacht grootbrengen. De stukjes nog braakliggend terrein zijn nog steeds een goede omgeving om de nestjes te verbergen en voldoende voedsel te vinden. Zoals op de hoek van de Steenbakkersweg en de Amerikalaan. Het is er een komen en gaan van kievitpapa’s en -mama’s, druk doende hun kroost een goede start in de wereld te geven.
 

Bezorgde omwonende

Maar het is op De Veldkamp in de loop der jaren ook een stuk drukker geworden met bedrijven en verkeer. Jonge vogels kennen de gevaren niet en leren een harde les als ze over die grote grijze vlakte met die glimmende snelle dingen erop proberen te trippelen. De gevolgen zijn niet zelden fataal. Een bewoner van de Steenbakkersweg telde vorig jaar meer dan 15 dode jonge kieviten en kon het niet langer aanzien. Hij nam contact op met de gemeente en de Natuur- en Vogelwerkgroep de Grutto met het verzoek iets te doen aan de situatie.
 

‘Bijzonder’

Wim Laverman is één van de vrijwilligers van De Grutto, die zich specifiek inzet voor het behoud van weidevogels. Dinsdagmorgen plaatste hij samen met medewerkers van de gemeente Borne een hek langs de Amerikalaan om de jonge kieviten te weerhouden richting het gevaar te lopen. “Er broeden hier zeker 10 paren en die leggen gemiddeld vier eieren. Op dit moment zijn ze bezig met de tweede leg”, weet hij te vertellen.
 

Kieviten zoeken vaak agrarisch land op en hebben daar vooral te duchten van de landbouwmachines. Nesten worden er opgespoord om te voorkomen dat maaiwerkzaamheden de eieren vernietigen. “De vogels hier zijn wel bijzonder”, vindt Laverman. “Normaal gesproken gaan kieviten meteen op de vlucht als ze mensen zien, maar je merkt dat ze zich hier aanpassen aan de drukte en gewoon blijven zitten als er mensen zijn.”
 

Het hek wordt na het broedseizoen weer weggehaald en volgend jaar weer geplaatst, als tenminste tegen die tijd de kavel niet al verkocht is. De gemeente Borne nam de kosten van het materiaal voor haar rekening. De arbeid van het plaatsen van het hekwerk was gratis, want ook de ambtenaren offerden hiervoor hun vrije dag op. (AJ/BM/RH)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Freke van de woord — 30 apr 2021
Geweldig dat er (nog) mensen zijn die zich druk maken om weidevogels te helpen hun jongen veilig groot te brengen !

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024