‘Investeer in zonne-energie’
08-05-2021
DUURZAME INITIATIEVEN BORNE (DIBO) HOOPT DAT BORNENAREN WILLEN PARTICIPEREN IN PANELENPROJECT

‘Investeer in zonne-energie’

De Stichting DiBo (Duurzame initiatieven Borne) is een van de spelers die zich nadrukkelijk bezighouden met de energietransitie binnen onze gemeente. De aandacht van de stichting zonder winstoogmerk, die bestaat uit vrijwilligers, richt zich daarbij vooral op het samenwerken met inwoners en bedrijven om zonnepanelen op daken te leggen of om collectief duurzame energie op te wekken met zon of wind. Een van die aandachtsgebieden in de laatstgenoemde categorie is bijvoorbeeld het zogenaamde postcoderoosproject ‘Zon op Rikkerink’. Tjerk Christenhusz van de stichting is er enthousiast over.

 

In Borne krijgt iedereen met postcode 7621 een eerste kans

“Dit zonne-energieproject past heel goed bij de doelstellingen van onze stichting én bij de verduurzamingsdoelstellingen van Borne”, aldus Christenhusz. Waar gaat het om? Op de voormalige vuilstortplaats ’t Rikkerink in Ambt-Delden worden door Twence 29.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Het Energiecollectief Midden-Twente waarin, naast DiBo, ook ECHT (Hof van Twente) en Hengelo Energie participeren, neemt daarin deel voor ruim 900 panelen. “Het plan is nu dat inwoners die binnen een straal van zoveel kilometer van ’t Rikkerink wonen, in het project kunnen participeren en tegelijkertijd een rendement op hun investering kunnen halen van maar liefst 5 procent. Daar kan een bank niet tegenop”, zo weet hij.

 

In het geval van Borne betekent dit dat iedere particulier en elke onderneming met een eigen elektriciteitsaansluiting die woont of gevestigd is in het postcodegebied 7621 zich kan inschrijven om obligaties à 50 euro af te nemen, met een maximum van 14 per deelnemer. Vervolgens ontvangen ze 15 jaar lang 5 procent rente. De inschrijvingsmogelijkheid geldt tot 1 juni aanstaande. Daarna krijgen andere postcodegebieden de kans om in te schrijven.

 

‘Mooi rendement van 5 procent’

“Het is voor iedereen een uitgelezen kans om bij te dragen aan een duurzaam Twente, ook al kun je zelf geen zonnepanelen op je eigen dak leggen”, zo motiveert Christenhusz het plan. “Dat klinkt natuurlijk idealistisch en dat is het in feite ook. Want een duurzame toekomst, ook in Twente, gaat ons gewoon allemaal aan. Maar bovendien betekent het tegelijkertijd dat je een heel mooi rendement krijgt op je investering.” (AJ/BM)

 

Meer informatie over ‘Zon op Rikkerink’ is te vinden op www.zonoprikkerink.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Johan Wierda — 08 mei 2021
Borne Energie had en heeft een nog steeds rechtsgeldige overeenkomst met Twence met betrekking tot de vuilstort in Zenderen, al 6 jaar geleden.
Alleen de behoudzucht en de anti-stemming in van de enclave Zenderen voorkwam een realisatie van de uitvoering van een goed plan voor en door Zenderen, een bekend verschijnsel van en in het kerkdorp.
Paul Cohn — 08 mei 2021
Investeren in energie uit hernieuwbare bronnen -zoals in PV-panelen- is investeren in MÉÉR energie overdag -maar alleen mits de zon dan schijnt!- maar NIET ’S AVONDS EN ’S NACHTS als het koud wordt en al helemáál niet ’s winters, als de zon te laag staat.
ÉÉRST investeren in energie-BESPARING betekent MINDER ENERGIEVERBRUIK, dus duurzamer én goedkoper leven in een huis dat minder snel afkoelt dus minder energie verbruikt.
Mooi meegenomen is dat een goed geïsoleerde huis ’s zomers minder snel opwarmt dus geen airco nodig heeft, dus nóg minder energie verbruikt.
https://duurzaammaasgouw.nl/wp-content/uploads/afbeelding_artikelen/Trias-Energetica-1024x325.jpg
Patrick Mollink — 08 mei 2021
Goed initiatief en mooi dat dit door DiBo opgepakt wordt. Hopelijk krijgt dit een vervolg in andere projecten en worden panelen op grote panden gelegd in plaats van weilanden.
Paul Cohn — 08 mei 2021
De suggestie om -vóór het aanbrengen van zonnepanelen bóven de voormalige stortplaats het Rikkerink- daar een kunstmatig stuwmeer, enkele windturbines en een waterturbine bij het Twentekanaal te maken om het PV-rendement door koeling te verhogen en energie in wateropslag te bufferen voor niet-zonne-uren deed ik al bijna 11j geleden, maar Twence wees die als eigenaar af... zie www.energie-experten.org/news/kohlehalde-als-standort-fuer-ein-kombikraftwerk-aus-pumpspeicher-und-windkraft

Na 50 dagen Sara is het vandaag écht zover

Een Sara als je 50 wordt. Zo vreemd is het allemaal niet en bijna dagelijks kun je dergelijke -...
13-06-2021

Dreigende ijsco-oorlog bijgelegd

Al enkele jaren komt Frank Boereboom uit Hengelo met zijn Franky’s IJs op de...
09-06-2021

Nieuwe speeltuin Cor Hilbrinkstraat

“Het heeft veel doorzettingsvermogen gekost”, aldus voorzitter Eduard Ponten van de...
05-06-2021

Jessica Mensink is de Bornse wijk-GGD’er

Sinds september vorig jaar is Jessica Mensink 16 uur in de week als wijk-GGD’er actief in...
04-06-2021

Bernadet Wieffer Ridder van Oranje-Nassau

Totaal verbouwereerd stapte Bernadet Wieffer donderdagavond naar binnen bij het Spookhoes in...
03-06-2021

Geen appeltje voor Zelfregieteam Borne

Dinsdagmiddag vond in Paleis Noordeinde in Den Haag de finale uitreiking plaats van de...
01-06-2021