Fietstocht met gids langs monumenten
09-08-2021
NIEUWE ACTIVITEIT TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG OP 11 SEPTEMBER

Fietstocht met gids langs monumenten

Vorig jaar zorgde de eerste monumentenrun voor een verbinding tussen cultuur en sport tijdens de Open Monumentendag. Voor de komende editie, op zaterdag 11 september, heeft de Heemkundevereniging er een fietstocht aan toegevoegd. Het doel is om zoveel mogelijk verschillende leeftijdscategorieën te laten genieten van markante gebouwen in het buitengebied. Ook staan er verrassingsdozen opgesteld met opdrachten en informatie voor de kinderen. Het thema van 2021 is `Mijn monument is jouw monument`.

 

Recreatieve tocht, geen wedstrijd

De tocht gaat met begeleiding van een gids langs diverse monumenten in Oud Borne en voor een deel buiten de bebouwde kom. De circa 12 km lange route voert langs monumenten en oude boererven in het buitengebied, waaronder Rabo Scheele, het spookhuis in Hertme, erve Bartelink, Weleveld met het Jachthuis, Hedevelds bio ei en erve Daggel, de Melktap van Huiskes en ’t Hilbert van de familie Bonthuis. Bewoners van de monumenten vertellen iets over het bouwwerk.

 

Henk Passies heeft de route uitgezet. ‘’De fietstocht is dezelfde als de looproute, de groepen gaan op verschillende tijdstippen, vanaf 10.00 uur, van start vanaf het Bussemakerhuis aan de Ennekerdijk. Na afloop komen we op deze locatie weer terug.’’ Alles wordt coronaproof georganiseerd. Er wordt in kleine groepjes gelopen en gefietst. Elke groep heeft begeleiding. De tocht is niet bedoeld als wedstrijd. Van de lopers wordt wel een bepaalde conditie verwacht. De fietstocht is makkelijker te doen. Deelname aan de run of fietstocht kost 10 euro. Dit is inclusief een kopje koffie/thee met iets lekkers en consumpties onderweg.

 

Verrassingsdozen

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er verrassingsdozen te vinden in enkele monumenten die overigens ook zonder deelname aan de run of fietstocht zijn te bezoeken. Aan de hand van vragen en opdrachten maken ze kennis met het monument en leren ze het gebouw beter kennen. ‘’Op deze manier proberen we kinderen enthousiast te maken voor de geschiedenis en het waardevolle van monumenten. Het gaat hierbij vooral om de verhalen achter de monumenten’’, licht Annemarie Haak van de Heemkundevereniging toe.

 

Dit jaar zijn dat het restaurant Dorset, het Bussemakerhuis, het Spanjaardgemaal en de Synagoge. Verder zijn geopend: De Oude Kerk, de Doopsgezinde kerk, de St. Stephanuskerk en de klopjeswoningen. Bij deze gebouwen staat een gids om uitleg te geven. Verder zijn alle monumenten te herkennen aan de witte vlag van Open Monumentendag. De monumenten zijn gratis en zonder reservering toegankelijk. De gebouwen zijn open van 12.00 tot 16.00 uur. Wel is het aanmelden voor de run of de fietstocht noodzakelijk. Dat kan via info@fitmetpassie.nl. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Bussemakerhuis borduurt gordijnen voor Máxima

Het Bussemakerhuis is als enig museum in Overijssel geselecteerd om deel te nemen aan een...
27-01-2022

Oud-Dichter des Vaderlands in Borne

Mirian Jacobs, Miriam Janssen en Monique Wilmer (foto boven), organisatoren van de...
23-01-2022

Rode Draad: ‘Het was sprankelend en inspirerend’

“Trots op wat we met elkaar hebben neergezet!” Unaniem zijn de deelnemende culturele...
22-01-2022

Renovatie omgeving Spanjaardgemaal gestart

Het Spanjaardgemaal, in de volksmond bekend als ‘Het Watermachientje’, begint aan...
17-01-2022

Cheque van 5.200 euro voor Synagoge

“Gefeliciteerd! Jouw project ‘Nieuwe projector en geluidsysteem’ is...
24-12-2021

Tóch een nachtdienst, kerstavond op BorneBoeit

De coronamaatregelen gooien behoorlijk wat roet in het eten, ook als het gaat om kerkelijke...
21-12-2021