Fietstocht met gids langs monumenten
09-08-2021
NIEUWE ACTIVITEIT TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG OP 11 SEPTEMBER

Fietstocht met gids langs monumenten

Vorig jaar zorgde de eerste monumentenrun voor een verbinding tussen cultuur en sport tijdens de Open Monumentendag. Voor de komende editie, op zaterdag 11 september, heeft de Heemkundevereniging er een fietstocht aan toegevoegd. Het doel is om zoveel mogelijk verschillende leeftijdscategorieën te laten genieten van markante gebouwen in het buitengebied. Ook staan er verrassingsdozen opgesteld met opdrachten en informatie voor de kinderen. Het thema van 2021 is `Mijn monument is jouw monument`.

 

Recreatieve tocht, geen wedstrijd

De tocht gaat met begeleiding van een gids langs diverse monumenten in Oud Borne en voor een deel buiten de bebouwde kom. De circa 12 km lange route voert langs monumenten en oude boererven in het buitengebied, waaronder Rabo Scheele, het spookhuis in Hertme, erve Bartelink, Weleveld met het Jachthuis, Hedevelds bio ei en erve Daggel, de Melktap van Huiskes en ’t Hilbert van de familie Bonthuis. Bewoners van de monumenten vertellen iets over het bouwwerk.

 

Henk Passies heeft de route uitgezet. ‘’De fietstocht is dezelfde als de looproute, de groepen gaan op verschillende tijdstippen, vanaf 10.00 uur, van start vanaf het Bussemakerhuis aan de Ennekerdijk. Na afloop komen we op deze locatie weer terug.’’ Alles wordt coronaproof georganiseerd. Er wordt in kleine groepjes gelopen en gefietst. Elke groep heeft begeleiding. De tocht is niet bedoeld als wedstrijd. Van de lopers wordt wel een bepaalde conditie verwacht. De fietstocht is makkelijker te doen. Deelname aan de run of fietstocht kost 10 euro. Dit is inclusief een kopje koffie/thee met iets lekkers en consumpties onderweg.

 

Verrassingsdozen

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er verrassingsdozen te vinden in enkele monumenten die overigens ook zonder deelname aan de run of fietstocht zijn te bezoeken. Aan de hand van vragen en opdrachten maken ze kennis met het monument en leren ze het gebouw beter kennen. ‘’Op deze manier proberen we kinderen enthousiast te maken voor de geschiedenis en het waardevolle van monumenten. Het gaat hierbij vooral om de verhalen achter de monumenten’’, licht Annemarie Haak van de Heemkundevereniging toe.

 

Dit jaar zijn dat het restaurant Dorset, het Bussemakerhuis, het Spanjaardgemaal en de Synagoge. Verder zijn geopend: De Oude Kerk, de Doopsgezinde kerk, de St. Stephanuskerk en de klopjeswoningen. Bij deze gebouwen staat een gids om uitleg te geven. Verder zijn alle monumenten te herkennen aan de witte vlag van Open Monumentendag. De monumenten zijn gratis en zonder reservering toegankelijk. De gebouwen zijn open van 12.00 tot 16.00 uur. Wel is het aanmelden voor de run of de fietstocht noodzakelijk. Dat kan via info@fitmetpassie.nl. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Borns Blauw in gedichten en raps

Het dichterscollectief bornedoetpoëzie roept de inwoners van binnen en buiten Borne, jong...
23-09-2023

Rapunzel steelt de hartjes in Openluchttheater

Terwijl veel papa’s hun vermaak vonden in de Grolsch Veste in Enschede, waren de...
17-09-2023

Art Blue, Blauw in de schilderkunst

Het Cultureel Podium Bornse Synagoge timmert met een nieuw initiatief aan de weg. Haar...
15-09-2023

Borns Blauw opent met helder water

Normaliter heerst er op zaterdagmorgen rond 10.00 uur nog een serene rust op het Dorsetplein....
09-09-2023

‘Wiener Melange Café’ opent Lifestyle zondag

Als zondagmiddag 24 september de nieuwste trends voorbijkomen op de blauwe loper in het centrum...
07-09-2023

Internationaal tintje aan Bornse filmpremière

Vrijdagavond ging in het Kulturhus de langverwachte oorlogsfilm ‘Max: een band voor het...
01-09-2023