Drukke tijden voor Kaatje Kopstand
28-10-2021
KARIN EMMERINK AAN VOORAVOND VAN 27 SINT-VOORSTELLINGEN EN PRESENTATIE EERSTE BOEK

Drukke tijden voor Kaatje Kopstand

Karin Emmerink, voor velen - en vooral jeugdigen - bekend als Kaatje Kopstand, staat aan de vooravond van een groot aantal hectische weken. De evenementen-initiator van Aveleijn kijkt namelijk vooruit op maar liefst 27 Sinterklaasvoorstellingen in een steeds groter wordende regio waarin zij, naast de Goedheiligman, Tante Sissel, Kareltje Kweetniet en nog een aantal personages, steevast de hoofdrol vervult. Vanaf volgende week kan er een nieuw hoofdstuk aan haar creatieve carrière worden toegevoegd: de uitgave van ‘Kaatje Kopstand heeft geluk’, haar eerste (voorlees)boek. Woensdag 3 november wordt het om 15.00 uur bij Boekhandel Broekhuis in Hengelo gepresenteerd en natuurlijk gelardeerd met een klein theaterstukje.
 

Steeds groter en professioneler

De Sinterklaasvoorstellingen, die voor een groot deel ook in het Kulturhus zullen worden gegeven, worden jaarlijks groter en groter en vooral ook steeds professioneler. “We hebben gisteren net ons 15-jarig bestaan gevierd”, vertelt Karin. “Een geweldig feestje voor alle spelers en medewerkers, waarin iedereen heel even in het zonnetje wordt gezet.” Kenmerkend voor de voorstellingen is dat ook mensen met een (verstandelijke) beperking hun bijdrage leveren. “We doen het samen, iedereen hoort erbij”, zegt de producer, schrijfster en hoofdrolspeelster. Jaarlijks bezoeken duizenden leerlingen van de basisschool de nieuwe voorstelling.
 

Vanwege corona kwam er vorig jaar een kink in de kabel, maar dat werd opgevangen door halsoverkop een speelfilm in elkaar te draaien en deze bij de scholen aan te bieden. En ook dat werd een succes. “Een geweldige klus, maar nog geweldiger om te doen”, zegt ze met stralende ogen. “Met elkaar vonden we het een hele ervaring, we hebben veel geleerd. Maar tegelijkertijd zijn we o zo blij dit jaar weer op het toneel te kunnen staan en de interactie met ons jonge publiek te mogen proeven.” De première van ‘Kaatje Kopstand en de bijzondere steen van Sinterklaas’ zoals de voorstelling heet, vindt op 20 november plaats in Apeldoorn. Vanaf donderdag 25 november wordt de eerste van een serie voorstellingen in het Kulturhus in Borne opgevoerd.
 

Honger naar iets nieuws

En net zoals het met de Sinterklaasfilm vorig jaar ging, zo verliep het ook met haar allereerste boek ‘Kaatje heeft geluk’. “Eigenlijk weet ik zelf niet wat het is, maar volgens mij is het vooral mijn honger naar iets nieuws. De uitdaging om voor jezelf de grenzen te verleggen en het bijna-onmogelijke op te zoeken”, zo vertelt Karin bijna verontschuldigend. In 2003 bedacht ze Kaatje Kopstand al en dit typetje heeft ze in de daaropvolgende jaren steeds verder ontwikkeld en vormgegeven. Eigenlijk kon een boek dan ook niet uitblijven.
 

“Voor mij is het een droom die uitkomt. Ik hoop dat heel veel kinderen er leesplezier aan beleven. Het is vooral ook een vrolijk boekje geworden”, verklapt ze. Het tien hoofstukken tellende verhaal, rijk geïllustreerd met prachtige tekeningen van Eddy van der Schouw, gaat over het immer vrolijke meisje in het welbekende blauwe pakje en de rode blos op de wangen dat de dochter van een circusdirecteur is. Ze woont in een circuswagen in Pargimikoland en haar moeder werkt in het circus. Op enig moment raakt ze de ring van haar moeder kwijt. Maar uiteindelijk heeft ze geluk en komt alles weer op zijn pootjes terecht. Net zoals het altijd bij Kaatje verloopt: ze blijft optimistisch en heeft eigenlijk altijd wel een oplossing voor soms onmogelijk lijkende problemen.
 

Blij en trots

“Ja, ik ben heel blij met de uitgave van dit eerste boekje”, besluit Karin. En aan haar gezicht te oordelen is ze vooral ook trots. Trots dat ze opnieuw een grens heeft verlegd, dat ze haar Kaatje met deze uitgave weer een stap verder brengt en blij dat ze kinderen opnieuw veel plezier kan bezorgen. Of er in de nabije toekomst ook een tweede boekje zal verschijnen, net zoals het met de vorige 15 Sinterklaasvoorstellingen ging, durft ze nog niet te zeggen. Alhoewel haar gezichtsuitdrukking al bijna het antwoord geeft. “Eerst maar eens de komende 27 voorstellingen tot een goed einde brengen en dan zien we wel weer verder.” (AJ/BM)
 

Aanmelden voor een van de Sinterklaasvoorstellingen in het Kulturhus kan via de website van Aveleijn https://www.aveleijn.nl/evenementen/. Voor het bijwonen van de boekpresentatie en het bijbehorende theaterstukje zie de website van Boekhandel Broekhuis

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
De leest — 02 nov 2021
Nvt
ongemakkelijke vriend — 29 okt 2021
Zwarte Piet?

Filmhuis gaat naar de middag

Door de onlangs afgekondigde nieuwe maatregelen om de coronapandemie te beteugelen zijn...
29-11-2021

Twee jubilarissen, twee keer Ceaciliafeest

Rond de gedenkdag van de heilige Ceacilia, de patrones van muzikanten, is het traditie om...
28-11-2021

Bloazen veur 't Kerstkind!

Traditiegetrouw wordt in Twente van de eerste adventszondag tot en met 6 januari de stilte...
28-11-2021

Schitterend handwerk in nieuwe expositie

Wie kent Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk niet? Met het bekende broderie...
25-11-2021

Velpenaar wil malletband verder brengen

Tot voor kort kende Arend-Jan van Straten de malletband van St. Gregorius uit Hertme alleen maar...
22-11-2021

Kleding en textiel in de Belle Epoque

Het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge draait weer op volle toeren. Naast concerten en...
19-11-2021