Vanavond eindelijk weer een poëziesalon
18-11-2021
START NIEUWE SEIZOEN BORNE DOET POËZIE IN KULTURHUS

Vanavond eindelijk weer een poëziesalon

“Het blijft spannend”, geven de drie Bornse dichteressen, Mirian Jacobs, Miriam Janssen en Monique Wilmer aan. Ze doen een nieuwe poging om dit seizoen drie avonden met poëzie en muziek te organiseren. Helaas vielen alle geplande bijeenkomsten in het vorig seizoen door de coronamaatregelen uit. De eerste uit de nieuwe reeks is donderdagavond 18 november, vanavond dus. Met een vol en afwisselend programma: voordrachten, muziek, achtergrondverhalen en een nieuwe ‘community’ dichtbundel.

 

Acrobatische gedichten en muzikale gedichten

Onno-Sven Tromp, een Amsterdamse dichter (foto hiernaast), opent de avond. Hij heeft met zijn vormvaste en vrije gedichten diverse prijzen bemachtigd. Hij noemt het zelf dat zijn passie ligt bij de muziek van sonnetten en de verstilling van haiku’s. “Ik schrijf acrobatische gedichten in vrije vorm.” Een haiku is een kort gedicht van drie regels met 5-7-5 lettergrepen, zonder rijm. Het gaat vooral om het ritme en de klank.

 

Het Basho Trio maakt muziek gebaseerd op gedichten. Het trio, drie heren, maakt gebruik van gitaar en klarinet om haiku’s muzikaal voor te dragen. Het is een verklanking van de Japanse dichtvorm. Maar de muzikanten beheersen meer. Ze spelen eigentijdse composities van werken van Debussy en Poulenc.

 

Junior Stadsdichter van Enschede

Wilmer vertelt met trots over het programma: ”Naast landelijke bekende dichters zorgen we ook dat we aan regionale dichters een podium bieden. Maar vooral willen we jonge mensen uitdagen om te dichten.” Dit keer is Naz Ergin uitgenodigd. Bijzonder is dat deze dertienjarige is uitgeroepen tot junior stadsdichter van Enschede. Op deze avond draagt ze voor uit eigen werk.

 

Oproep om mee te dichten voor dubbeldikke Bornse gedichtenbundel

Iedereen, jong en oud, die met plezier dicht kan voor 3 januari 2022 een eigen gedicht insturen naar bornedoetpoezie@gmail.com. Het landelijk gekozen thema is: Natuur. Alle gedichten van Bornse inzenders, een community gebeuren, worden gebundeld. In een speciale uitgave wordt op 28 januari 2022, tijdens de week van de poëzie, de unieke uitgave gepresenteerd. Dubbeldik, want de ingezonden werken van het vorig seizoen worden in deze editie meegenomen. Dichters in spé kunnen gecoacht worden. Vanavond wordt er tijdens de poëziesalon meer informatie over verstrekt.

 

“Het wordt een bijzondere avond waar het veilig vertoeven is”, vermeldt Wilmer. Ze benadrukt dat in het Kulturhus gelet wordt op de algemene coronamaatregelen. De coronacheck wordt uitgevoerd. De entree is € 10,- inclusief twee drankjes. Kaartjes zijn ter plekke te koop. En… degenen die nog kaartjes hebben van het vorig seizoen kunnen daarmee vanavond eindelijk toch de poëzie salon bezoeken. De avond start om 20.00 uur. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024