Vanavond eindelijk weer een poëziesalon
18-11-2021
START NIEUWE SEIZOEN BORNE DOET POËZIE IN KULTURHUS

Vanavond eindelijk weer een poëziesalon

“Het blijft spannend”, geven de drie Bornse dichteressen, Mirian Jacobs, Miriam Janssen en Monique Wilmer aan. Ze doen een nieuwe poging om dit seizoen drie avonden met poëzie en muziek te organiseren. Helaas vielen alle geplande bijeenkomsten in het vorig seizoen door de coronamaatregelen uit. De eerste uit de nieuwe reeks is donderdagavond 18 november, vanavond dus. Met een vol en afwisselend programma: voordrachten, muziek, achtergrondverhalen en een nieuwe ‘community’ dichtbundel.

 

Acrobatische gedichten en muzikale gedichten

Onno-Sven Tromp, een Amsterdamse dichter (foto hiernaast), opent de avond. Hij heeft met zijn vormvaste en vrije gedichten diverse prijzen bemachtigd. Hij noemt het zelf dat zijn passie ligt bij de muziek van sonnetten en de verstilling van haiku’s. “Ik schrijf acrobatische gedichten in vrije vorm.” Een haiku is een kort gedicht van drie regels met 5-7-5 lettergrepen, zonder rijm. Het gaat vooral om het ritme en de klank.

 

Het Basho Trio maakt muziek gebaseerd op gedichten. Het trio, drie heren, maakt gebruik van gitaar en klarinet om haiku’s muzikaal voor te dragen. Het is een verklanking van de Japanse dichtvorm. Maar de muzikanten beheersen meer. Ze spelen eigentijdse composities van werken van Debussy en Poulenc.

 

Junior Stadsdichter van Enschede

Wilmer vertelt met trots over het programma: ”Naast landelijke bekende dichters zorgen we ook dat we aan regionale dichters een podium bieden. Maar vooral willen we jonge mensen uitdagen om te dichten.” Dit keer is Naz Ergin uitgenodigd. Bijzonder is dat deze dertienjarige is uitgeroepen tot junior stadsdichter van Enschede. Op deze avond draagt ze voor uit eigen werk.

 

Oproep om mee te dichten voor dubbeldikke Bornse gedichtenbundel

Iedereen, jong en oud, die met plezier dicht kan voor 3 januari 2022 een eigen gedicht insturen naar bornedoetpoezie@gmail.com. Het landelijk gekozen thema is: Natuur. Alle gedichten van Bornse inzenders, een community gebeuren, worden gebundeld. In een speciale uitgave wordt op 28 januari 2022, tijdens de week van de poëzie, de unieke uitgave gepresenteerd. Dubbeldik, want de ingezonden werken van het vorig seizoen worden in deze editie meegenomen. Dichters in spé kunnen gecoacht worden. Vanavond wordt er tijdens de poëziesalon meer informatie over verstrekt.

 

“Het wordt een bijzondere avond waar het veilig vertoeven is”, vermeldt Wilmer. Ze benadrukt dat in het Kulturhus gelet wordt op de algemene coronamaatregelen. De coronacheck wordt uitgevoerd. De entree is € 10,- inclusief twee drankjes. Kaartjes zijn ter plekke te koop. En… degenen die nog kaartjes hebben van het vorig seizoen kunnen daarmee vanavond eindelijk toch de poëzie salon bezoeken. De avond start om 20.00 uur. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je...
18-05-2022

10 Jaar Double6: ‘We vinden elkaar nog steeds...

Op 31 mei is het precies tien jaar geleden dat Paul Homan (57) en Rudi Oude Vrielink (52) hun...
17-05-2022

Boris is weer terug

Donderdagmiddag werd na maanden afwezigheid mammoet Boris weer op zijn plekje geplaatst in het...
12-05-2022

‘Er moet iets te ontdekken zijn’

Borne kent vele beeldende kunstenaars. Niet iedereen is even bekend, staat in de spotlights of...
02-05-2022

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer...
29-04-2022

Davina Michelle komt naar Hertme

Twee jaar lag het zo goed als stil: de Metropool Open Air concerten in het Openluchttheater...
15-04-2022