Kleding en textiel in de Belle Epoque
19-11-2021
LEZING IN BORNSE SYNAGOGE OP DONDERDAGAVOND 25 NOVEMBER

Kleding en textiel in de Belle Epoque

Het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge draait weer op volle toeren. Naast concerten en exposities biedt het ook lezingen en voorstellingen aan. De eerste lezing van dit seizoen: ‘Industriële revolutie in kleding en textiel 1890-1914, Belle Epoque’ sluit naadloos aan bij het Textiel Festival Twente. Ook dit valt binnen het project de Rode Draad. Annet Rijswijk neemt de luisteraars mee in een boeiende en interessante periode van welvaart, maatschappelijke veranderingen en ontplooiing van wetenschappen en kunsten.

 

Sociale tegenbeweging en emancipatie

Annet Rijswijk heeft voor dit onderwerp gekozen omdat er door de opkomst van de industrie veel is veranderd in de wereld van de textiel, vertelt ze enthousiast. Met haar kennis en achtergrond van de kunst-, mode- en theaterwereld legt ze relaties tussen de maatschappelijke veranderingen en de ontwikkelingen in onder andere de textiel. “De Belle Epoque (1890-1914) is een boeiende en interessante periode”, legt ze uit. De productie van de textiel, ook in Twente, ontwikkelt zich van huisnijverheid naar een ware industrie. Denk bijvoorbeeld aan de Stoomspinnerijen en -weverijen van Spanjaard.

 

Hierdoor ontstaat er een nieuwe groep rijken, industriëlen en bankiers. Veel arbeiders worden zich bewust van hun situatie. Dit leidt tot een sociale tegenbeweging bij de werknemers. Maar ook de emancipatiedrang bij de vrouwen komt op. “Er gebeurt veel in die tijd. De strakke korsetten verdwijnen, Sigmund Freuds’ zienswijze wordt bekender, de wereldtentoonstelling in Parijs 1889 drukt zijn stempel, een diversiteit aan verschillende kunststromen zoals Jugendstil en Impressionisme neemt toe, het toerisme maakte zijn opmars en zoveel meer”, somt Rijswijk op.

 

Stilte voor de storm

De opkomst van de industrie heeft in de textiel en kleding een revolutie teweeggebracht, bijvoorbeeld de haute couture en de naaimachine. De wens tot verandering werd versneld door de verspreiding van informatie over mode en de komst van modebladen. Een betere productie en distributie van kleding droegen bij aan een grotere consumptie. “Deze periode was een stilte voor de storm”, zegt ze. “De Eerste Wereldoorlog stond voor de deur. Nu, achteraf, zie je hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen. Over tien jaar kijken wij terug op de tijd waarin we nu leven, de pandemie. En wie weet welke relaties we dan kunnen leggen.”

 

Annet Rijswijk lardeert haar verhaal met beelden over de ontwikkelende internationale en sociale relaties, gerelateerd aan de bloeiende textielindustrie in Twente, op 25 november van 20.00 tot 22.00 uur in de Bornse Synagoge. Kaartjes à € 10,- zijn online te bestellen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Filmhuis gaat naar de middag

Door de onlangs afgekondigde nieuwe maatregelen om de coronapandemie te beteugelen zijn...
29-11-2021

Twee jubilarissen, twee keer Ceaciliafeest

Rond de gedenkdag van de heilige Ceacilia, de patrones van muzikanten, is het traditie om...
28-11-2021

Bloazen veur 't Kerstkind!

Traditiegetrouw wordt in Twente van de eerste adventszondag tot en met 6 januari de stilte...
28-11-2021

Schitterend handwerk in nieuwe expositie

Wie kent Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk niet? Met het bekende broderie...
25-11-2021

Velpenaar wil malletband verder brengen

Tot voor kort kende Arend-Jan van Straten de malletband van St. Gregorius uit Hertme alleen maar...
22-11-2021

Gemeente blijkt ‘dief’ palmpaasstok

Er brak een heleboel commotie uit toen geconstateerd werd dat het Palmpoasenkearlke zijn...
18-11-2021