‘Geen eerlijke kans gekregen’
DREIGEND SLOOPBESLUIT AZC MAAKT TONGEN LOS BIJ PLANMAKERS

‘Geen eerlijke kans gekregen’

In juni van dit jaar werden Gertjan Kreijenveld en Roderik Castell tot een van de drie mogelijke projectpartners uitverkoren om het leegstaande AZC-complex een nieuwe invulling te gaan geven. Hun pitch - waarin een groene, campusachtige setting de kern vormde - was weliswaar nog globaal, maar bevatte voldoende aanknopingspunten voor een vruchtbaar vervolg. Dachten ze. Nu, zes maanden verder en enkele dagen vóór de allesbeslissende gemeenteraadsvergadering waarin plots een definitief einde voor de herontwikkelingsplannen dreigt, is de stemming volledig omgedraaid. “We zijn simpelweg door de politiek onderuitgehaald en voor de gek gehouden. Het proces heeft gewoon geen eerlijke kans gehad. En waarom? We krijgen de vinger er niet achter!”
 

Wonen en werken

In de plannen van Kreijenveld, eigenaar van Vastgoed Advies Oost, en architect Castell was veel ruimte gereserveerd voor wonen en werken. Een levendig geheel waarbij een deel van de bestaande bebouwing intact zou blijven. “Het karkas is gewoon goed. We zullen terug moeten naar de basis en een heleboel van wat er in de loop der tijd bij is aangeplakt, moeten opruimen. En vandaaruit weer opnieuw beginnen. Niet grootschalig willen zijn”, zeiden ze toen.
 

De bedoeling van beiden was de afgelopen zes maanden te gebruiken om hun voorstellen te finetunen en rond deze tijd hun definitieve plan te kunnen voorleggen. Daartoe zouden ze vanuit het gemeentehuis worden gevoed met de criteria waarop de uiteindelijke selectie zou plaatsvinden, alsook met harde programma-eisen, waarin bijvoorbeeld meer duidelijk zou worden over de mogelijke Vloedbeltverbinding alsook over het aantal gebouwen dat tot het project behoorde.
 

Vreemde rol

“Maar er gebeurde niets”, aldus een verbolgen Kreijenveld. “Het bleef volledig stil. In de zomer is welgeteld één keer contact met ons opgenomen, maar daar bleef het ook bij. Vervolgens hebben wij zelf maar elke zes weken contact gezocht. Het leidde uiteindelijk echter tot niets.” Kreijenveld haast zich om de zwartepiet niet aan het ambtenarenapparaat toe te wijzen. “Integendeel”, zegt hij resoluut, “want die mensen hebben keihard gewerkt om de gemaakte afspraken na te komen. Het ging echter mis in het besluitvormingstraject. Daar werd politiek getraineerd en ook in communicatief opzicht een vreemde rol gespeeld, waarbij de gemoederen in Azelo werden bewerkt en gestuurd.”
 

“En daarbij een kapitaalsvernietiging van zo’n 2,7 miljoen op de koop toe te nemen”, fulmineert hij verder. “Gemeenschapsgeld hè, het wordt gewoon in de fik gestoken.”
 

Stil

Een andere planmaker, Peter Leferink van bouwbedrijf Bramer, kan zich wel herkennen in de aantijgingen van zijn concurrent. “Tot op de dag van vandaag hebben we niet de gelegenheid gekregen om de plannen uit te werken. De eerste presentatie was een globale denkrichting van wat er op die locatie zou kunnen, met behoud van een deel van de gebouwen. Om vervolgens een goed en haalbaar plan te kunnen uitwerken heb je input nodig van de gemeente en ook van omwonenden. Je moet weten wat men wel en niet ziet zitten. Uiteindelijk wil je ook zoveel mogelijk draagvlak. Maar die feedback is er nooit gekomen.” Het bleef stil.
 

Kapitaalvernietiging

Leferink hoorde dat er capaciteitsproblemen waren op het gemeentehuis en dat men op zoek was naar een nieuwe projectleider. “Toen die er was dachten we dat we wel gebeld zouden worden, maar nee hoor!” De frustratie klinkt ook bij Leferink door. “Ik ben hier oprecht verbaasd over! Eigenlijk is er aan de argumenten voor herontwikkeling helemaal niets veranderd, alleen de tijd is verstreken. Als je alleen daarom wil gaan slopen… Ik zou het echt een ongelofelijk gemiste kans vinden. Je verbrandt miljoenen, je reinste kapitaalvernietiging. Terwijl je er echt iets moois van kan maken!” Overigens vindt Leferink dat het niet alleen in Borne moeizaam gaat. “We staan te schreeuwen om woningbouw, maar ik constateer dat het bij heel veel gemeenten uiterst stroperig gaat.”
 

Voor alle partijen is het dus aftellen naar dinsdagavond. “En hopen dat het gezonde verstand alsnog gaat zegevieren”, aldus Kreijenveld. ”Dat de sloopplannen worden geparkeerd en er alsnog als de wiedeweerga voortgang wordt geboekt. In onze ogen zou het in elk geval getuigen van bestuurlijke blamage als het onverhoopt toch hierbij blijft.” (AJ/BM)

 

Bovenste foto in tekst © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 27 dec 2021
@Simon Schutte. Wat zou het prachtig zijn als de burger van Azelo zou worden gehoord en het AZC definitief zal worden gesloopt om de weg vrij te maken voor nieuwbouwwoningen.
Simon Schutte — 14 dec 2021
Kerstfeest in Azelo.
Wat zou het prachtig zijn dat de zoektocht van Maria en Jozef naar een onderkomen een antwoord zou krijgen in Azelo. Wat zou het mooi zijn als mensen over hun eigen schaduw konden heenstappen en vanuit een Christelijke en humane gedachte vreemdelingen tijdelijk uit de nood zouden kunnen helpen. En dan niet gedwongen vanuit Den Haag maar vanuit een warme betrokkenheid van Azelo bij mensen op de vlucht. Wat een prachtige kerstgedachte. Je mag mij bij de opvang als vrijwilliger noteren.
Louis van Rasten — 13 dec 2021
@Hans van Hasselt. Onlangs is op democratische wijze besloten het AZC niet meer te openen. Dit moeten wij respecteren omdat de burger dit wil.
Hans van Hasselt — 13 dec 2021
- [ ] Het voormalige AZC slopen is asociaal beleid en leidt tot een kapitaal vernietiging van miljoenen die de burgers van Borne straks weer mogen ophoesten door een verhoging van de ozb. Het idee alleen al om het te slopen en zo te voorkomen dat het gebouw eventueel aangewezen zou kunnen worden door de staatsecretaris als asiel opvang locatie is natuurlijk een gedachte die past in het stramien van het FvD.
Louis van Rasten — 11 dec 2021
@Jos, helemaal 100% met je eens: laten ze er mooie woningen gaan bouwen!
Jos — 11 dec 2021
Laten we van het voormalige azc een woonbestemming maken voor jongeren of starters of ouderen!! Er is zo'n tekort!! Slopen is zonde. Initiatiefnemer van dit verhaal moet de kans krijgen!!!
Louis van Rasten — 11 dec 2021
Onlangs is op democratische wijze besloten het AZC niet meer te openen. Dit moeten wij respecteren omdat de burger dit wil. M.i. kunnen ze er een mooie bouwbestemming van maken. Er is nl ook een tekort aan huizen.
Hendrik Zegers — 11 dec 2021
Het complex is uiteindelijk ingericht voor massale opvang. Daar bijkomend dat de asielopvang erg problematisch is nu hier in dit land. Het is allang duidelijk dat de raad geen besluit wil nemen met de deze plannen. Totaal geen geldvernietiging maar het sociale aspect is de drempel om alsnog maandelijks veel geld eraan te verdienen. Om de opvang weer open te stellen is het meest sociale en humane houding van onze gemeente.
Tuurlijk zijn er tegenstanders (social?)maar het is niks prettige om op te worden gevangen in een comfortabele omgeving als asielzoeker uit Afghanistan.
Vakman — 11 dec 2021
Netjes renoveren tot huur of koop appartementen! Sloop is zonder, het is tenslotte een mooi gebouw met veel mogelijkheden.
S6
Goedheiligman — 11 dec 2021
Tot Ziens : Plat gooien en snel SVP .
Ron Hartman — 11 dec 2021
Als er geen vage plannen waren ingediend en slimme priojectontwikkelaars in de luwte daarvan wel concreter werden, was het niet duurzaam te maken pand allang gesloopt. De genie had dan op het braakliggende terrein, veel mobiele containerwoningen van Frontex kunnen plaatsen. Die zouden dan na de winter weer moeten verkassen naar oorlogsgebieden. Nu kost het pand nog steeds klauwen vol geld voor enkele kunstenmakers. Punt er achter?

Borns Bijtje voor verenigingsman Erik Rouhof

Zaterdagmiddag, een week na het carnaval, werd de fonkelnieuwe kantine/bar geopend van de...
17-02-2024

Provincie start planologische procedure Wind...

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel start met de planologische procedure voor het...
16-02-2024

Volgende stap richting Vloedbeltverbinding

Dinsdag hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel het Provinciaal Inpassingsplan...
14-02-2024

Arthur Lammers voorgedragen als opvolger Martin...

Borne-Nu draagt Arthur Lammers voor als opvolger van de 26 maart 2024 aftredende wethouder...
05-02-2024

Aan de slag met inclusie

In het ‘Borns Akkoord’ heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om...
01-02-2024

Trouwen mag nu ook in de kerk

Sinds 2020 is het in de gemeente Borne mogelijk om een burgerlijk huwelijk of geregistreerd...
01-02-2024