Renovatie omgeving Spanjaardgemaal gestart
17-01-2022
LATER IN HET TRAJECT WORDT HET GEBOUWTJE ZELF OPGEKNAPT

Renovatie omgeving Spanjaardgemaal gestart

Het Spanjaardgemaal, in de volksmond bekend als ‘Het Watermachientje’, begint aan een tweede leven. Het behoorlijk in verval geraakte gebouwtje wordt opgeknapt en ook de omgeving wordt grondig onder handen genomen. Damink Tuin & Landschap is deze week begonnen met de werkzaamheden, die nog dit jaar moeten leiden tot de afronding van de ingrijpende renovatie.

Het bedrijf uit Agelo houdt zich enkele weken lang bezig met het leegpompen en uitdiepen van de twee vijvers nabij het gebouwtje en verwerkt het vrijkomend slib. Ook zorgt het voor het inplanten van nieuw struweel, het aanleggen van zes parkeerplaatsen, een wandelpad, een eiken vlonder en een ijsvogelwand en creëert het een zitgelegenheid met een tafel en banken. De locatie krijgt daardoor nog meer dan voorheen het karakter van een Toeristisch Informatie Punt (TIP) op de grens van de woonwijken Bornsche Maten en Stroom Esch.

Naar oude en nieuwe tijden
Het is het begin van een traject, waarvoor een Europese subsidie, de zogenaamde Leader-subsidie, is aangevraagd en goedgekeurd, met als doel het cultuur-historische industriële erfgoed van Borne en omgeving een nieuw ecologisch aanzien te geven. Later wordt het gebouwtje zelf opgeknapt en wordt daarin de pompfunctie hersteld. Na de renovatie kan het publiek ook met een visuele presentatie worden meegenomen naar oude en nieuwe tijden en kan de voorziening van schoon water vanuit de Deurningerbeek richting de textielfabriek van Spanjaard worden herbeleefd. Zo moet ‘Het Watermachientje’ straks de plek worden, waar het verhaal van de Bornse textielindustrie met haar techniek en het belang van schoon water en een natuurlijke omgeving weer tot leven komt.

Spanjaard speelde tot het midden jaren tachtig van de vorige eeuw een centrale rol binnen de Bornse gemeenschap tegenover het NS-station, waar al enkele decennia een woonwijk de plek van de fabriek heeft overgenomen.

Stichting Vrienden
In 2016, precies honderd jaar nadat het Spanjaardgemaal op de driesprong van de Piepersveldveld en in gebruik werd genomen, richtte Peter Welles de Stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal op om het gebouwtje en omgeving op te knappen. De initiator en animator, zelf oud-werknemer van Spanjaard, maakte zich zes jaar lang sterk voor de renovatie. Afgelopen oktober deed hij een stapje zijwaarts om een nieuw bestuur ruimte te bieden voor een projectmatige realisering van het Leader-traject, dat wordt gesteund door onder andere de gemeente Borne, Provincie Overijssel en Staatsbosbeheer. Dat nieuwe bestuur bestaat uit voorzitter Valentijn Thuring, penningmeester Peter Veltmaat, secretaris Willem Pfeiffer en de leden Herman Ellenbroek en Marco Munnink.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Siny Boer — 18 jan 2022
Lang leve Europa en de Europese subsidies. Mooie bestemming!

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024