Gregorius viert 100 jaar in Openluchttheater
PROCESSIE, EUCHARISTIEVIERING EN BLOEMLEGGING VORMEN AFTRAP EEUWFEEST

Gregorius viert 100 jaar in Openluchttheater

“Welkom op het Sint Pietersplein van Hertme”, zo begon pastoor Jurgen Jansen de Eucharistieviering in het Openluchttheater donderdagmorgen ter ere van het 100-jarig bestaan van muziekvereniging St. Gregorius. De Eucharistieviering vormde de aftrap van de feestelijkheden die de komende maanden verder zullen worden uitgerold en werd voorafgegaan door een korte processie vanuit de kerk met natuurlijk het vaandel van de trotse jubilaris voorop, gevolgd door de fanfare, pastoor en acolieten, het dames- en herenkoor en het koor Contrast en 17 bloemendragers.
 

Dankbaar herdenken

Het zou een viering worden van dankbaar herdenken, aldus de pastoor en dat werd het ook. Nadat voorzitter Jan de Vries in een kort voorwoord terugging in de tijd en vertelde wie Gregorius nu eigenlijk was (hij leefde in de zesde eeuw, was monnik, werd in het jaar 590 tot Paus gekozen én een groot initiator van kerkelijke muziek, het latere Gregoriaans) ontspon zich een bijzondere dienst, waarin de fanfare uiteraard een grote rol speelde met prachtig gespeelde nummers als het Ave Maria en Het Dorp van Wim Sonneveld. De nostalgie was voelbaar en ook de pastoor refereerde hier nadrukkelijk aan. ”We steunen op de schouders van de oprichters van de vereniging”, zei hij. “Mensen die méér wilden voor het dorp en ons ook nu nog het perspectief naar de toekomst bieden.”
 

Het respect naar en de eerbied voor de 17 oprichters, honderd jaar geleden allen koorlid van de St. Stephanusparochie Hertme, kwam na afloop van de viering nog eens extra tot uiting in de bloemlegging. Daartoe liep iedereen wederom in processie door een haag van geelwitte banieren naar het nabijgelegen kerkhof om daar bij hun graven de dankbaarheid te tonen. Zij waren het immers die 100 jaar geleden de basis legden voor muziek in Hertme en daarbij ook een belangrijke maatschappelijke/culturele activiteit binnen de gemeenschap wisten te creëren. Een activiteit die tot op de dag vandaag tastbaar is in het kerkdorp. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Vriendschap, thema van nieuwe Bornse dichtbundel

In de laatste week van januari 2023 draait het om poëzie in Vlaanderen en Nederland. Ook in...
24-11-2022

Harrie van de Spijkermotor

In 2006 is ‘De Spijkermotor’ tegenover ‘t Dijkhuis in Borne geplaatst. Een...
05-11-2022

Johanna ter Steege komt eigen film inleiden in...

Actrice Johanna ter Steege zal dinsdag 8 november een korte inleiding verzorgen bij de vertoning...
02-11-2022

Jos werkt realistisch aan ‘fijnschilderkunst’

Het laatste decennium is er weer meer belangstelling voor de realistische schilderkunst. Jos...
01-11-2022

Percussion Live 2022 in de startblokken

In het weekend van 26 en 27 november wordt de Schouwburg Hengelo een beetje van Hertme. Twee...
31-10-2022

17e eeuws schildersdoek geeft zich bloot

In een onthullende tentoonstelling over het onderzoek naar de schildersdoeken van oude meesters...
27-10-2022