Gregorius viert 100 jaar in Openluchttheater
PROCESSIE, EUCHARISTIEVIERING EN BLOEMLEGGING VORMEN AFTRAP EEUWFEEST

Gregorius viert 100 jaar in Openluchttheater

“Welkom op het Sint Pietersplein van Hertme”, zo begon pastoor Jurgen Jansen de Eucharistieviering in het Openluchttheater donderdagmorgen ter ere van het 100-jarig bestaan van muziekvereniging St. Gregorius. De Eucharistieviering vormde de aftrap van de feestelijkheden die de komende maanden verder zullen worden uitgerold en werd voorafgegaan door een korte processie vanuit de kerk met natuurlijk het vaandel van de trotse jubilaris voorop, gevolgd door de fanfare, pastoor en acolieten, het dames- en herenkoor en het koor Contrast en 17 bloemendragers.
 

Dankbaar herdenken

Het zou een viering worden van dankbaar herdenken, aldus de pastoor en dat werd het ook. Nadat voorzitter Jan de Vries in een kort voorwoord terugging in de tijd en vertelde wie Gregorius nu eigenlijk was (hij leefde in de zesde eeuw, was monnik, werd in het jaar 590 tot Paus gekozen én een groot initiator van kerkelijke muziek, het latere Gregoriaans) ontspon zich een bijzondere dienst, waarin de fanfare uiteraard een grote rol speelde met prachtig gespeelde nummers als het Ave Maria en Het Dorp van Wim Sonneveld. De nostalgie was voelbaar en ook de pastoor refereerde hier nadrukkelijk aan. ”We steunen op de schouders van de oprichters van de vereniging”, zei hij. “Mensen die méér wilden voor het dorp en ons ook nu nog het perspectief naar de toekomst bieden.”
 

Het respect naar en de eerbied voor de 17 oprichters, honderd jaar geleden allen koorlid van de St. Stephanusparochie Hertme, kwam na afloop van de viering nog eens extra tot uiting in de bloemlegging. Daartoe liep iedereen wederom in processie door een haag van geelwitte banieren naar het nabijgelegen kerkhof om daar bij hun graven de dankbaarheid te tonen. Zij waren het immers die 100 jaar geleden de basis legden voor muziek in Hertme en daarbij ook een belangrijke maatschappelijke/culturele activiteit binnen de gemeenschap wisten te creëren. Een activiteit die tot op de dag vandaag tastbaar is in het kerkdorp. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024