Monumentendag in Borne: voor elk wat wils
10-09-2022
HARDLOPEN, FIETSEN, WANDELEN, LUISTEREN… ÉN BEWONDEREN

Monumentendag in Borne: voor elk wat wils

De Open Monumentendag zit er weer op. Een dag die in Borne een andere invulling kreeg dan te doen gebruikelijk en dat was niet voor niets. “We willen ook graag de jongere generatie wat meer betrekken bij al het moois dat Borne te bieden heeft”, zei Annemarie Haak van de organiserende Heemkundevereniging Borne. “Daarom hebben we ook enkele sportieve elementen toegevoegd, zoals de hardlooproute en fietstocht.” Natuurlijk was er ook gelegenheid om zelf een aantal monumenten te bezichtigen, of aan te sluiten bij een wandeling door Oud Borne.

 

Ontdekkingstocht

De dag begon zaterdagmorgen al om 10.00 uur bij het Bussemakerhuis, waar zo’n 55 lopers en fietsers werden ‘weggetoeterd’ door wethouder Martin Velten. In zijn korte woordje vooraf sprak de bestuurder over het belang van cultuur. “Borne is een mooi dorp, maar wat zou zo’n dorp zijn zonder cultuur?”, zei hij. “Dan krijgen we een lege gemeenschap, zonder kleur.” Hij hoopte dan ook dat de deelnemers in hun ‘ontdekkingstocht’ voldoende inspiratie zouden opdoen om de waarde van al het moois dat Borne te bieden heeft, te onderkennen en te leren waarderen.

 

Even later vertrokken ze, uiteraard en zoals gewoonlijk begeleid door de vrijwilligers van de EHBO. De route voerde onder meer langs het Spanjaardhuis, de Joodse begraafplaats, Dusseldorp, Maria Mediatrix, De Hondeborg, Het Witte Huis en de St. Stephanuskerk. Ruim tweeëneenhalf uur later werd het eindpunt, daar waar het om 10.00 uur allemaal begon, weer bereikt. Henk Passies, die de run en fietstocht organiseerde, sprak na afloop van een succesvolle ochtend. “Het weer werkte mee, we hoorden mooie verhalen en het enthousiasme van de deelnemers deed de rest.”

 

Rond het middaguur openden ook de traditionele monumenten hun deuren voor het grote publiek. Zo kon er een kijkje worden genomen bij het Bussemakerhuis, Villa Elizabeth (het tegenwoordige Dorset Mansion House), de Oude en St. Stephanuskerk én de Bornse synagoge. Om 14.00 uur startte bovendien de geleide wandeling door Oud Borne, een speciale route die was uitgestippeld door de Gidsen Oud Borne.

 

‘Vlaamse conference’ in Maria Mediatrix

En dan was er nog Maria Mediatrix. Het voormalige jongensinternaat waar de afgelopen jaren zoveel om te doen was geweest en waarin nu tijdelijk vooral Oekraïense vluchtelingen zijn gehuisvest. Het leek de gemeente een goede gedachte in dit stadium - én niet voor niets op Monumentendag - de aandacht eens te vestigen op het monumentale karakter van het gebouw. En in het bijzonder op de wandschildering van de Gentse kunstenaar Etienne Hublau. Speciaal daarvoor waren de nazaten van de kunstenaar, die leefde van 1934 tot 2004, vanuit België naar Azelo getrokken om herinneringen op te halen.

 

De zoons Jan en Niek maakten er - veelal in het Vlaams - een ware conference van, waarbij de meegetogen neven en nichten vaak ademloos luisterden, dan wel gierden van het lachen. Duidelijk werd in elk geval dat beiden meer dan trots zijn op het kunstwerk ‘van ons papa’, waarbij het figuratieve en abstracte kenmerkend zijn voor de stijl van de kunstenaar. “Papa zocht altijd de verbinding in zijn werken en zijn Gentse invloeden zijn ook hier duidelijk voelbaar”, vertelden ze. Het programma in Maria Mediatrix werd nog eens extra opgefleurd door een indrukwekkend en swingend optreden van een Oekraïens kinderkoor. (RH/BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024