Kennismaking met Oekraïense cultuur
POËZIEAVOND EN OEKRAÏENS AVONDFEEST IN DE ZWANENHOF OP 8 EN 14 OKTOBER

Kennismaking met Oekraïense cultuur

Mariia Bolduieva voelt zich gespannen. Verdrietig kijkt ze voor zich uit en denkt aan een dierbare die jarig is. En vooral ook aan de vele bommen die op haar vaderland vallen. Desondanks wil ze samen met Liubov Tuna en Mariia Hrytsai op 14 oktober de ‘Oekraïense dag van de verdediger’ luister bijzetten. Om de mensen in Nederland kennis te laten maken met de Oekraïense cultuur. Het krijgt nu een extra lading. Een dag waarop ze de verdedigers van hun vaderland eren.

 

День захисника України (Verdediger van Oekraïne Dag)

Liubov legt uit: “In het verleden werd de nationale feestdag in het Oekraïens ‘Kozaks day’ genoemd. Een historie die sterk verbonden was met de vroegere Sovjet-Unie. Maar sinds 2014 is bij decreet afgesproken dat op 14 oktober de verdedigers van het vaderland worden geëerd. Dit zijn zowel mannen als vrouwen. Bovendien waren Kozakken mannen.“ Vanaf 2015 wordt de officiële nationale feestdag: Dag van de verdedigers van Oekraïne gevierd. Voor de drie vrouwen is het nu een dag met een dubbele bodem.

 

‘s Avonds worden er Oekraïense gerechten geserveerd. Het traditionele ronde brood met deeg versieringen, de Karawai, ontbreekt niet. Er kan geproefd worden. De diverse spijzen worden verkocht. De bezoeker kan die ter plekke nuttigen of mee naar huis nemen. ”En wie het thuis ook eens wil maken, kan de recepten meenemen”, meldt Mariia Hrytsai trots. Er is een divers aanbod van workshops. Zo is het is mogelijk om de traditionele haarkransen met linten te leren maken en kleine poppen van textiel te naaien. Dat terwijl de kinderen bezig worden gehouden met een ‘Kozakgame’ en andere muzikale spelen. Fotografeer jezelf of laat je fotograferen in de ‘Photozone’. Natuurlijk kan dat met typisch Oekraïense attributen. Om het land te leren kennen horen er ook videobeelden bij. “We willen graag onze cultuur met jullie delen”, benadrukken de dames.

 

Vanaf 18.00 uur kunnen de bezoekers binnen lopen. Mariia hoopt ook dat vooral families, ouders met kinderen, het avondfeest bezoeken. Om 19.00 uur starten de workshops en de verschillende activiteiten.

 

Poëzieavond op 8 oktober

Het avondfeest wordt voorafgegaan door een poëzieavond op 8 oktober. Dit wordt georganiseerd door Nataliia Kot. Een medebewoonster van De Zwanenhof. De vier vrouwen zijn trots op hun cultuur. Ze willen het graag delen met ons. Het brengt hen in gedachten weer even terug naar hun vaderland. Tijdens de poëzieavond worden gedichten van Lina Kostenko voorgedragen in het Oekraïens en Nederlands. Het wordt omlijst met muziek.

 

Opbrengst voor het extraatje

Op beide avonden wordt geen entreegeld gevraagd. Wel is het van belang om zich vooraf aan te melden. Dat kan via een QR-code of https://toegangskaarten.gosgroep.nl. En als je dan geniet van een van deze avonden wordt een vrije gift op prijs gesteld. “Want hiermee kunnen we het onze medebewoners weer iets aangenamer maken!” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Auteur schenkt drie mille aan Hospice Borne

Donderdagmorgen kregen Annemarie Evers en Anne-Marie Wijnands van het Hospice Borne een cheque...
23-03-2023

Studenten van Saxion werken aan dorpsmonument

Het komende half jaar werken vijf studenten vanuit Hogeschool Saxion aan het toekomstige te...
17-03-2023

Danny Vera komt naar Hertme

Danny Vera pakt uit. Met zijn band, blazers, strijkers en zangeressen zal hij op 2 september het...
14-03-2023

Drie jubilarissen bij Inpajoko

Begonnen in 1966 als jongerenkoor is Inpajoko inmiddels uitgegroeid tot een koor voor jong en...
11-03-2023

Van ruimtelijk werk naar schilderijen

Carel Harberink, een bekende Bornse kunstenaar. exposeert vanaf 1 maart in het Koetshuis naast...
02-03-2023

Glaskunst 100-jarig Carmel siert kloostertuin

Vorig jaar vierde Stichting Carmelcollege haar 100-jarig bestaan. Bij die gelegenheid werd bij...
23-02-2023