Kennismaking met Oekraïense cultuur
POËZIEAVOND EN OEKRAÏENS AVONDFEEST IN DE ZWANENHOF OP 8 EN 14 OKTOBER

Kennismaking met Oekraïense cultuur

Mariia Bolduieva voelt zich gespannen. Verdrietig kijkt ze voor zich uit en denkt aan een dierbare die jarig is. En vooral ook aan de vele bommen die op haar vaderland vallen. Desondanks wil ze samen met Liubov Tuna en Mariia Hrytsai op 14 oktober de ‘Oekraïense dag van de verdediger’ luister bijzetten. Om de mensen in Nederland kennis te laten maken met de Oekraïense cultuur. Het krijgt nu een extra lading. Een dag waarop ze de verdedigers van hun vaderland eren.

 

День захисника України (Verdediger van Oekraïne Dag)

Liubov legt uit: “In het verleden werd de nationale feestdag in het Oekraïens ‘Kozaks day’ genoemd. Een historie die sterk verbonden was met de vroegere Sovjet-Unie. Maar sinds 2014 is bij decreet afgesproken dat op 14 oktober de verdedigers van het vaderland worden geëerd. Dit zijn zowel mannen als vrouwen. Bovendien waren Kozakken mannen.“ Vanaf 2015 wordt de officiële nationale feestdag: Dag van de verdedigers van Oekraïne gevierd. Voor de drie vrouwen is het nu een dag met een dubbele bodem.

 

‘s Avonds worden er Oekraïense gerechten geserveerd. Het traditionele ronde brood met deeg versieringen, de Karawai, ontbreekt niet. Er kan geproefd worden. De diverse spijzen worden verkocht. De bezoeker kan die ter plekke nuttigen of mee naar huis nemen. ”En wie het thuis ook eens wil maken, kan de recepten meenemen”, meldt Mariia Hrytsai trots. Er is een divers aanbod van workshops. Zo is het is mogelijk om de traditionele haarkransen met linten te leren maken en kleine poppen van textiel te naaien. Dat terwijl de kinderen bezig worden gehouden met een ‘Kozakgame’ en andere muzikale spelen. Fotografeer jezelf of laat je fotograferen in de ‘Photozone’. Natuurlijk kan dat met typisch Oekraïense attributen. Om het land te leren kennen horen er ook videobeelden bij. “We willen graag onze cultuur met jullie delen”, benadrukken de dames.

 

Vanaf 18.00 uur kunnen de bezoekers binnen lopen. Mariia hoopt ook dat vooral families, ouders met kinderen, het avondfeest bezoeken. Om 19.00 uur starten de workshops en de verschillende activiteiten.

 

Poëzieavond op 8 oktober

Het avondfeest wordt voorafgegaan door een poëzieavond op 8 oktober. Dit wordt georganiseerd door Nataliia Kot. Een medebewoonster van De Zwanenhof. De vier vrouwen zijn trots op hun cultuur. Ze willen het graag delen met ons. Het brengt hen in gedachten weer even terug naar hun vaderland. Tijdens de poëzieavond worden gedichten van Lina Kostenko voorgedragen in het Oekraïens en Nederlands. Het wordt omlijst met muziek.

 

Opbrengst voor het extraatje

Op beide avonden wordt geen entreegeld gevraagd. Wel is het van belang om zich vooraf aan te melden. Dat kan via een QR-code of https://toegangskaarten.gosgroep.nl. En als je dan geniet van een van deze avonden wordt een vrije gift op prijs gesteld. “Want hiermee kunnen we het onze medebewoners weer iets aangenamer maken!” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024