‘Borne’ borduurt mee aan gordijnen voor Máxima
02-12-2022
KONINKLIJKE GORDIJNEN VOOR HUIS TEN BOSCH, MET BORNS BORDUURWERK, FEESTELIJK GEPRESENTEERD

‘Borne’ borduurt mee aan gordijnen voor Máxima

Het was een bijzondere dag voor de borduurgroep van Museum Bussemakerhuis. Na maandenlang handwerken was hun bijdrage terug te vinden in de gordijnen voor het koninklijk verblijf van de familie van Oranje. Het woonpaleis van koning Willem Alexander, koningin Máxima en hun kinderen. In het TextielMuseum in Tilburg was de officiële opening en presentatie van de voorhangsels en tentoonstelling ‘Koninklijk Borduren, verhalen en vakmanschap’ door Hare Majesteit Koningin Máxima.

 

Twente verbinden met garens

Het Bussemakerhuis is als enig museum in Overijssel geselecteerd om deel te nemen aan dit `koninklijk` project. Onder leiding van het TextielMuseum in Tilburg. “Wij ontvingen de felicitaties ongeveer een jaar geleden”, vertelt Ilse ter Haar, vrijwilligster Bussemakerhuis en borduurster, trots. Het is een compliment dat de voor dit doel opgezette groep van zeven gepassioneerde borduursters mee mag werken. Het is één van de vijftien groepen verspreid over Nederland. “Al snel na onze oproep op Facebook om deel te nemen ontvingen wij veel reacties. Helaas alleen van dames.” Om met garens stof rijk te versieren, te borduren. “Wij hebben zeven mensen uit verschillende plekken van Twente mee laten werken. Om hiermee een verbinding tot stand te brengen voor de community Twente. Máxima zocht ook naar deze verbinding in Nederland. Door vijftien verschillende borduurgroepen uit het land te laten selecteren”, legt Ter Haar uit. De verbinding zit in het maakproces van dit veelzijdige project. De rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren.

 

Nederlandse delta en verbinding thema in gordijnen

Het gaat om een eigentijdse remake van de achttiende-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. “We hebben vaak met een loep minuscule bloemetjes, soms met minder dan een doorsnee van drie centimeter, geborduurd”, aldus Ter Haar. Ze ontvingen een pakket met de ontwerpen van Liesbeth Stinissen. Het waren bloemetjes, blaadjes, steentjes en bijbehorende garens. De werkjes werden op een houten raam met organza gemaakt. Iedere maandag kwam de groep bij elkaar, drie maanden lang. Na de voltooiing werden alle onderdelen van de vijftien groepen bijeen gelegd. Het grote werk was voor de ‘meesterhandborduurster’ Anna Bolk.

 

Inmiddels had het Textiellab van het TextielMuseum met machinaal borduurwerk diverse waterwerken en materieel erfgoed op de gordijnen aangebracht. “Van links boven Ameland tot links onderaan Limburg. Zelfs het ecoduct bij Borculo was te vinden. Daartussen werden de bloemen en blaadjes van de Bussemakergroep erop genaaid. Ook Koningin Máxima heeft zelf mee geborduurd aan de nieuwe gordijnen voor de Chinese Kamer. Haar werk is terug te vinden links op de onderste foto waar Ilse staat. Het theehuisje met rozen.

 

‘Je werkt aan erfgoed’

Woensdag 30 november werd het werk bekroond met een bijzondere afsluiting. Niet alleen vanwege de officiële opening door Hare Majesteit koningin Máxima. Maar ook het proces daaraan voorafgaand heeft voor Ter Haar veel opgeleverd. “Allereerst leer je nieuwe mensen kennen. Er ontstaat een verbinding. Een fijne groep mensen met wie je aan erfgoed werkt. Je realiseert je dat dit wel twee- tot driehonderd jaar blijft hangen.” Het overleeft de makers. Maar het heeft meer opgeleverd. Door alle publiciteit kreeg de groep een verzoek van een heer om een schellekoord af te borduren. Zijn vrouw was er ooit mee gestart. Nu had ze alzheimer. Het lukte niet meer. De dames pakten het werk op. Onlangs is zijn vrouw overleden. Het borduurwerk is af. Het is een bijzondere waardevolle herinnering.

 

De groep is klaar met het project. Maar de deur van het handwerk- en breicafé in het Bussemakerhuis blijft op de eerste donderdag van de maand van 09.30 tot 11.30 uur open staan. Gewoon voor iedereen die wil handwerken en elkaar wil ontmoeten.

 

De nieuwe gordijnen evenals de oude (Chinese) gordijnen zijn het komende half jaar te bekijken in Textielmuseum Tilburg waarna de nieuwe gordijnen naar hun uiteindelijke bestemming in de Chinese Kamer van Huis ten Bosch gaan. Daarna kunnen de borduursters de gordijnen bewonderen als ze eenmaal in Huis ten Bosch hangen. (YD)

 

Bovenste foto: © Maarten Schuth productions

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Truus Van Otten — 07 feb 2023
Bovenste foto is niet door Maarten Schut gemaakt

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024