Iedereen wil windbeleid, raadsvoorstel toch weggestemd
OPPERSTE VERWARRING TIJDENS RAADSVERGADERING

Iedereen wil windbeleid, raadsvoorstel toch weggestemd

De provincie voert de druk op gemeenten op om haast te maken met beleid voor windturbines. Gemeenten die dat nog niet gedaan hebben moeten aangeven waar ze eventueel kunnen staan en anders neemt Zwolle de regie over. In het licht van die dreiging staat Borne voor de keus om een eigen windbeleid vast te stellen, al dan niet met aanwijzing van zoeklocaties binnen de gemeentegrenzen. Er zijn in principe vier opties: 1. Niets doen, 2. Windturbines uitsluiten, 3. Zoekgebieden vaststellen en 4. Wel beleidsregels opstellen, maar geen zoekgebieden aanwijzen.
 

Optie 1 viel voor college én voor alle raadsfracties af. Je bent dan immers volledig de regie kwijt. En toch was het einde van de discussie in de raad dat er geen windbeleid wordt vastgesteld. Hoe valt dat uit te leggen? Goede vraag. We doen een poging.
 

Coalitie wil geen zoekgebieden

In het raadsvoorstel liet het college bewust de scenario’s aan de gemeenteraad over. Het voorstel was windbeleid vaststellen. Hoe, dat moest de raad maar met een amendement vertellen. De coalitie ging voor optie 4. Leo Graafhuis (VVD - foto in tekst): “Het RIVM is nog druk bezig, Enschede doet onderzoek en het Rijk heeft ook nog geen afstandsnormen vastgesteld. Nu zoekgebieden vaststellen is een wassen neus, zinloos en veroorzaakt alleen maar onrust.” CDA, Borne-Nu en VVD zien geen mogelijkheden voor windmolens in Borne en gaan uit van de strengere Duitse afstandsnorm. Dat zou dan in beleidsregels vastgelegd moeten worden, waar de provincie ook niet zomaar aan voorbij kan gaan. “Politiek is niet voor bange mensen. We zijn niet bang voor een Provinciaal Inpassingsplan (PIP).”
 

Oppositie wel

D66 en Lokaal BHZ dachten er anders over en gaan voor scenario 3, met aanwijzing van zoekgebieden. Ernst Janssen (D66): “Het betreft een uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs. We zijn als Borne een verplichting aangegaan in de RES Twente voor ons aandeel in de energietransitie.” Mede-indiener Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ) gaf er weer een iets andere draai aan. “We gaan voor scenario 3 en nemen dan de Duitse norm als uitgangspunt.” (Wat in de praktijk eigenlijk betekent geen windmolens in Borne.) GB90, toch altijd voorstander van windenergie, ging niet mee met het amendement van de oppositiepartijen. Niet omdat ze tegen vaststellen van zoekgebieden voor windturbines zijn, maar omdat ze vinden dat het college met een voldragen voorstel moet komen, in plaats van via amendementen (halve) keuzes bij de raad neerleggen.
 

Hele raadsvoorstel weg

En toen? Beide amendementen haalden geen meerderheid en vervolgens lag er slechts een keuze om windbeleid vast te stellen, op wat voor manier dan ook. Wethouder Michael Geerdink (foto in tekst) liet doorschemeren dat het college, in tegenstelling tot de eigen coalitiepartijen, meer een voorstander was van wel zoekgebieden voor windturbines vaststellen en dat was mogelijk voor VVD, CDA en Borne-Nu aanleiding het hele raadsvoorstel maar weg te stemmen. D66 deed dat ook, wellicht om andere redenen.
 

En dus heeft de gemeenteraad in meerderheid nu besloten géén windbeleid vast te stellen, hoewel dit scenario 1 helemaal niemands voorkeur geniet.
 

Per ongeluk

Omdat een ander onderdeel van het raadsvoorstel was om te blijven meepraten over een mogelijk cluster van windmolens bij knooppunt Buren, dat in de slipstream van de hele verwarring nu ook van tafel is kan Borne niet meer aanschuiven bij overleg met Hengelo en Hof van Twente. En dat vond juist iedereen wel een goed idee.
 

Volg je het nog? Niets doen is nu het beleid, om heel uiteenlopende redenen. Bepaald geen bewuste keuze, lijkt het. Meer ‘per ongeluk’. En hoe nu verder? Alweer een goede vraag, waarop wij in ieder geval het antwoord voorlopig schuldig moeten blijven. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 31 mrt 2023
https://collidecolumn.files.wordpress.com/2012/06/a-ship-of-fools.jpg?w=768&h=590
Paul Cohn — 31 mrt 2023
www.seppo.net/cartoons/albums/cartoons/environment/energy/ethical_investor.jpg
Ron Hartman — 30 mrt 2023
Wind is gratis en geeft telkens weer wat storm. We zijn bang om die eeuwige wind te gebruiken? Net zo min als naast de pijpen van een gas of kolen gestookte energiecentrale, moet je te dicht bij de mast van een wind-stroom-turbine wonen. Helaas willen mensen ze ook niet zien. Kerncentrales wel, als ook die maar niet in my backyard staan. Ze willen waarschijnlijk ook niet zien dat we de Groningers verder laten zakken. De vraag is of je voor alles de ogen kan sluiten.
Marianne — 30 mrt 2023
Kijk eens naar de uitzending van Zembla van 8 december 2022. Dan krijgt u enig idee hoe belastend t is om een windmolen dicht bij huis te hebben.
Ricardo — 30 mrt 2023
Sara, windmolens hebben wel degelijk effect op de gezondheid van de omringende mens. Maar daar ga ik je zeker niet overtuigen. Je spreek van luchtvervuiling en klimaatverandering, heb je wel gedacht aan alle negatieve effecten voor de dieren en met name de vogels? Ga je daar eens in verdiepen voordat je links progressieve woke propaganda uitspreekt. Allemaal angst. Neem zelf een klein windmolentje op je dak of maak je hard voor kernenergie. Dat is co2 vriendelijk en veilig voor mens en dier. Maar laat me raden, daar ben je ook bang voor?
Ron Hartman — 30 mrt 2023
Ik gebruik tegenwoordig ook dynamische tarieven bij gas en stroomafname. Zelfs afgelopen weken een keer geld toe gehad bij het opladen van de auto( als de staat niet zoveel extra energiebelasting inde per Kwh, zelfs als het gratis is). Gas houdt de prijs stabiel de laatste weken op 51 cent + 72 ct energiebelasting, distributie etc. Gas zal niet veel goedkoper meer worden omdat gas een koolstofhoudend fossiele brandstof is en steeds zwaarder belast zal worden. Dus ook de stroom die een gasgestookte elektriciteitscentrale maakt, wordt steeds duurder. Het moment komt in zicht dat we de stroomprijs ontkoppelen van het gas. Dan moeten zon en wind het WEL kunnen leveren..... en helaas, ondanks een benevelde journalist, is dat nog heel ver weg.
Sara — 30 mrt 2023
Al die angst en 'not in my backyard' en de jonge generatie maar blijven opzadelen met grotere problemen door niets te doen.... en dat terwijl er keer op keer blijkt dat windturbines NIET schadelijk zijn. Neem dit recente onderzoek van gerenimeerde wetenschappers die geen enkel negstief effect van windturbine geluie vonden: https://www.rechargenews.com/wind/does-wind-turbine-infrasound-make-you-sick-no-say-sleep-scientists-after-major-study/2-1-1425370
NiETS doen is schadelijk: dit leidt tot luchtvervuiling en klimaatverandering. Wat zijn mensen toch egoistisch....
Dirk — 30 mrt 2023
Een tip voor politiek Borne: in de Telegraaf van 30/3/23 staat een artikel over ultravariabele stroomprijzen, ofwel stroom per uur betalen. In datzelfde artikel staat ook dat er in Nederland nu al twee keer zoveel vermogen aan zon- en windenergie is dan de vraag naar stroom in Nederland en dat dit aanbod binnen zeven jaar drieënhalf keer zoveel zal zijn. Als er nu al beduidend meer aanbod/vermogen is dan de vraag naar stroom, waarom dan een discussie in Borne cq Twente cq Overijssel over windmolens en zonneparken????? Het aanbod van vermogen is immers groter dan de vraag....
Dirk — 30 mrt 2023
Even een zijstraatje maar daarom niet minder belangrijk: Laat GB90 even z'n mond houden met een voldragen voorstel. Dit is namelijk de partij die in 2019 medeverantwoordelijk is geweest voor het er doorheen drukken van Diftar, ondanks het ontbreken van draagvlak hiervoor bij een grote groep inwoners. De argumentatie voor GB90 om voor Diftar te stemmen is geweest dat dit systeem KOSTENVERLAGEND zou zijn ten opzichte van het oorspronkelijke systeem (bron: Bornse Courant van 15 mei 2019). De realiteit is echter dat zowel het vaste deel als het variabele deel alleen maar is gestegen sindsdien. De enige conclusie die kan worden getrokken is dat hier de inwoners van Borne simpelweg een (financieel) oor is aangenaaid door GB90, onder het mom van kostenverlaging. Hoezo, afvalscheiden loont, ja voor de portemonnee van de Gemeente en die van Twente Milieu als zgn. 'duurzaamheidsfabriek'....
F — 29 mrt 2023
Iedereen was nog zo onder de indruk van het voorgaande agendapunt nl 't Wooldrik vs JanLighart/Ridderspoortje. Zoveel kinderen en ouders op de stoep, binnen één week twee keer!!
Zoveel aandacht en 'druk' kennen ze niet in het Gemeentehuis.

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024