Programma 4 en 5 mei Borne
NIEUWE PROGRAMMAONDERDELEN OP BEVRIJDINGSDAG

Programma 4 en 5 mei Borne

Op 3 april is het 78 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er op diverse plaatsen in Borne, Hertme en Zenderen herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd op 4 mei. Daarnaast zijn er dit jaar ook een aantal activiteiten op 5 mei. De Stichting Comité 4 en 5 mei Borne heeft het programma voor dit jaar vastgesteld. Het nationale thema is dit jaar ‘Leven met oorlog’. Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.
 

4 mei – Dodenherdenking in Borne, Hertme en Zenderen

In Borne start het programma op 4 mei om 17.45 uur met een bloemlegging bij het monument aan de Rondweg, nabij de Welemansbrug. Burgemeester Jan Pierik staat stil bij de drie slachtoffers die 80 jaar geleden zijn gefusilleerd door de bezetter op 4 mei 1943.
Om 18.00 uur is er een bloemlegging bij het monument aan de Parallelweg (tegenover het NS station) en aansluitend om 18.15 uur met een bloemlegging bij de Joodse begraafplaats.

Om 19.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, gevolgd door een stille tocht en herdenking bij het Centraal Monument voor restaurant Dorset.

 

In Hertme is er om 18.45 uur een bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink op de begraafplaats. Hierbij zal St. Gregorius Fanfare voor de muzikale omlijsting zorgen.
 

In het buurtschap ’t Hesseler is er om 19.00 uur een bloemlegging bij het landkruis aan de Mekkelhorstweg. Hierbij zal de Euregio Brassband voor de muzikale omlijsting zorgen.
 

Op de Elhorst-Vloedbelt in Zenderen is er een bloemlegging bij het monument. Ook hierbij zal St. Gregorius Fanfare zorgen voor de muzikale omlijsting. De herdenking begint met 2 minuten stilte om 20.00 uur.
 

Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk

Om 19.00 uur start de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk voor genodigden en belangstellenden. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn is van harte welkom. Het Comité 4 en 5 mei zal aan alle aanwezigen een vrijheid-pin overhandigen, als een symbool van onze verbondenheid in de overtuiging dat vrede en vrijheid van onschatbare waarde zijn en gekoesterd dienen te worden.
 

Naast toespraken van burgemeester Jan Pierik en ds Johan Meijer zal Willemijn Huizing een gedicht voordragen. De bijeenkomst wordt muzikaal ondersteund door het Borns Kleinkoor o.l.v Jos Beunders, piano, en met medewerking van Pim Kommers, viool.
 

Na de bijeenkomst krijgen aanwezigen een witte roos en gaan ze te voet in een stille tocht naar het Centraal Monument voor Dorset.
 

Herdenking bij het Centraal Monument

Bij het Centraal Monument zal om 20.00 uur de Last Post klinken, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus. Voorafgaand aan dit moment wordt er d.m.v. een voice-over toelichting gegeven over de herdenking die gaat plaatsvinden. Na het stilte-moment worden er kransen en bloemstukken bij het monument neergelegd, waaronder ook de uit de Oude Kerk meegenomen witte rozen. De muzikale omlijsting is in handen van de Bornse Harmonie. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst.
 

5 mei – Bevrijdingsdag met nieuwe programmaonderdelen

Op 5 mei zal in de vroege ochtend het jaarlijks luiden van de kerkklokken klinken, als herdenking van onze bevrijding 78 jaar geleden.
 

Rondleiding, vrijheidssoep en toasten op de vrijheid

In de middag kunnen belangstellenden vanaf 17.00 uur meelopen met de gidsen in Oud Borne langs de Joodse ‘remembrance’. Er wordt gestart vanaf de Stefanshof. Aansluitend is er de mogelijkheid om in de Stefanshof een kop Bornse vrijheidssoep met een broodje te nuttigen. Tijdens deze maaltijd kan gesproken worden over onderwerpen in het kader van vrede en vrijheid.
 

Begin van de avond zal Double6 vanaf 19.00 uur spelen op het Rheineplein voor het gemeentehuis. Precies om 20.00 uur zal daar met alle aanwezigen een ‘toast op de vrijheid’ worden gedaan, om te benadrukken dat vrijheid een groot goed is wat gekoesterd moet worden. Om circa 21.00 uur eindigt het programma van Bevrijdingsdag.
 

Vlaggenprotocol op 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei mag alleen de Nederlandse vlag gebruikt worden volgens het landelijke vlaggen protocol. Op 4 mei gaat de vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang 21.10 uur. Mensen worden opgeroepen om na zonsondergang vanaf 21.10 uur binnen of buiten een kaars te ontsteken, om zodoende verbonden in licht te zijn met elkaar. Op 5 mei gaat de vlag de gehele dag van zonsopkomst tot zonsondergang in top vanwege Bevrijdingsdag.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ellen Slettenhaar — 04 mei 2023
De vlag mag de hele dag op 4 mei half stok hangen. Van zonsopgang tot zondsondergang!

Zeepkistenrace op herhaling in Azelo

Het was een probeersel vorig jaar mei in Azelo. De roemruchte Zeepkistenkistenrace, die na zes...
23-05-2024

Avond4daagse Borne weer in de startblokken

Ook dit jaar wordt door het Avondvierdaagse-comitė Borne, onder auspiciën van...
22-05-2024

Humor en plezier markeren Familiedag Zenderen

Jong - en iets ouder - Zenderen staat op Tweede pinksterdag in het teken van de jaarlijkse...
20-05-2024

Dansen op een mooie Pinksterdag

Wie kent het niet: het liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ van Leen Jongewaard en...
19-05-2024

De Rosas vinden het best een beetje spannend

“Het ging gewoon hartstikke goed”, klinkt het zaterdag rond het middaguur in het...
18-05-2024

Hertme is klaar voor Robin Hood

Zondagmiddag rond de klok van één oogt het Openluchttheater Hertme als een...
05-05-2024