‘Levend Erfgoed’ thema Open Monumentendag
GELIJKTIJDIGE EN LUDIEKE START VAN OPEN MONUMENTENDAG EN BORNS BLAUW OP 9 SEPTEMBER

‘Levend Erfgoed’ thema Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september kan iedereen het waardevolle culturele erfgoed weer beleven. Het landelijke thema is Levend Erfgoed. Op die dag kan men actief deelnemen aan en genieten van de jaarlijkse Open Monumentendag. Zo ook in Borne. Door mee te lopen of te fietsen in een, niet competitieve, monumentenrun, monumentenfietstocht of een monumentenwandeling. Maar men kan ook gewoon zelf de historische plekken opzoeken. De organisatie ligt bij de Heemkundevereniging, Fit met Passie en Gidsen Oud Borne. Bijzonder dit jaar is de gelijktijdige en ludieke opening van de textiel biënnale Borns Blauw en de aanvang van de monumentenrun op het Dorsetplein. Beide events staan in het teken van het koesteren van de cultuur. In het bijzonder het DNA, textiel, van Borne.

 

Levend Erfgoed

Het is twintig jaar geleden dat het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed is getekend. Dat wordt gevierd door het thema ‘Levend Erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. Levend of immaterieel erfgoed zijn culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Van generatie op generatie krijgen mensen die mee en geven het door. Veelal zijn ze terug te vinden in de monumenten. Op 9 september worden ze nog zichtbaarder gemaakt. Geholpen door mensen die uitleg geven over het monument en de gebruiken die daarbij hoorden.

 

Monumentenrun, monumentenfietstocht, monumentenwandeling

Om 10.15 uur op zaterdag 9 september start een recreatieve monumentenrun en een monumentenfietstocht bij het Kulturhus. Zowel de fietstocht als de run gaan langs verschillende monumenten. Henk Passies, van Fit met Passie, legt uit: ”Dit keer gaat de run van elf kilometer richting Azelo. We lopen onder andere langs Het Witte Huis, De Joodse Begraafplaats, Het Spanjaard en De Zwanenhof.” Bij een aantal van deze monumenten wordt een kort verhaal verteld door de bewoner van het pand of door een gids. Zowel bij de run als bij de fietstocht zijn begeleiders aanwezig die de speciaal uitgezette route aangeven. Opgave voor de monumentenrun en de monumentenfietstocht kan bij Henk Passies: info@fitmetpassie.nl. De kosten bedragen tien euro inclusief consumpties. De tochten eindigen bij het Kulturhus.

 

Om 14.00 uur start de monumentenwandeling bij het Kulturhus. “Deze wandeling van anderhalve kilometer gaat door Oud Borne. Op bekende historische plekken zoals het Bussemakerhuis, de Oude Kerk en de Doopsgezinde kerk lopen we naar binnen,” vertelt André Muller, coördinator van Gidsen Oud Borne. De wandelaars worden begeleid door gidsen die over de historie van het pand, gelardeerd met anekdotes, vertellen. De kosten zijn € 7,50 inclusief consumpties. Opgave: info@gidsenoudborne.nl.

 

Zelf op pad

Wie op eigen gelegenheid ons cultureel erfgoed wil bezoeken kan dit tussen 12.00 en 16.00 uur doen. Annemarie Haak, voorzitster van de Heemkundevereniging en Marja oude Egbrink, bestuurslid, zijn trots op Borne. “Wij willen het mooie van Borne onder de aandacht brengen. Kijk eens bij het gerenoveerde Spanjaardgemaal.” Hier is de reconstructie van de nieuwe pomp te zien. De vrijwilligers geven uitleg over het ‘Levend Erfgoed’. In de onlangs gerestaureerde Oude Kerk zijn de heldere eeuwenoude secco ’s te zien. Tevens is er een tijdelijke expositie van gepimpte werkstukken van denim kleding. Geïnitieerd door Stichting Fairtrade Borne in het kader van de textiel biënnale Borns Blauw. In het eeuwenoude monument lopen gidsen rond die vertellen over de eeuwenoude kerk. “Maar er is veel meer in Borne, er valt veel te ontdekken”, benadrukken de dames.

 

Scholendag

De Heemkundevereniging heeft voor 8 september een ‘klassendag’ georganiseerd. Voor leerlingen in de bovenbouw van de basisschool. Scholen zijn aangeschreven en zij konden zich aanmelden. Er worden monumenten bezocht en hiervoor zijn speurtochten opgezet. De toren in de Oude Kerk kan beklommen worden en in de Stephanuskerk is een rondleiding met puzzeltocht uitgezet. Je kunt spreken van levende geschiedenislessen. Met de opgedane kennis kunnen de leerlingen de volgende dag, tijdens Open Monumentendag hun ouders, broers, zusjes en vriendjes vertellen wat er zich achter de muren van het statige gebouw heeft afgespeeld. Levend Erfgoed geef je door. Alles om de monumenten tot leven te brengen. Om ze een plaats in de geschiedenis van Nederland te geven. Die ze verdienen.

 

Start van de dag

Omdat cultureel erfgoed een onderdeel is van onze kunst- en cultuurbeleving start de textiel biënnale Borns Blauw op 9 september tijdens de Open Monumentendag. Naar aanleiding van een schenking, een eeuwenoud boek, van de Heemkundevereniging aan het Bussemakerhuis is in dit monument de tentoonstelling B.L.A.U.W te bewonderen. Inmiddels is er, als gevolg van deze bijzondere gift, een grootse manifestatie opgetuigd waaraan verschillende organisaties meedoen. Vanaf 9 september tot december zijn er tal van activiteiten onder de noemer Borns Blauw te bezoeken. Iedereen is welkom om de bijzondere opening van deze dag om 10.00 uur op het Dorsetplein mee te maken. (YD)

 

Bovenste foto (van links naar rechts): Henk Passies, André Muller, Marja oude Egbrink en Annemarie Haak

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024