Vuurdoop voor Petra: ‘Mijn eerste expo’
19-10-2023
PETRA GROOTENHUIS IS ZATERDAG EEN VAN DE DEELNEMERS AAN ‘WILDHANGEN IN HET BLAUW’

Vuurdoop voor Petra: ‘Mijn eerste expo’

Voor de één is het de eerste keer, voor de ander hoort het bij het kunstenaarsleven: het exposeren. Maar ze hebben iets gemeen. De spanning, wat vindt een ander van mijn werk? Het zijn vijftig mensen; de jongste is 12, de oudste 95. Beeldende kunstenaars, amateurs, autodidacten en hobbyisten die vol enthousiasme deelnemen aan Wildhangen in het Blauw. Een kunstactiviteit die binnen het kunst- en cultuurproject Borns Blauw valt.

 

Kunst kijken, kiezen en kopen

Het blijkt weer eens dat het kunstpodium in een behoefte voorziet. Niet alleen voor de exposanten, maar ook voor de bezoekers. Kijkers en kopers. Een van de criteria is immers dat het voor 50 euro te koop moet worden aangeboden. Naast de vastgestelde afmeting moet er natuurlijk ook blauw in voorkomen. Een jonge kunstenaar bracht samen met zijn moeder abstract kleurig werk in. “En als iemand meer wil betalen?”, vraagt hij schromelijk. In de hoop dat hij zo z’n zakgeld kan ophogen. Even later brengt een dochter een blauw werk in, textiel met vissenleer, dat ze samen met haar 95-jarige vader heeft gemaakt.

 

De ene schilder is zo trots als een pauw en zoekt het mooiste plaatsje uit om het werk op te hangen. De andere is onzeker. Komt eerst kijken of het qua kwaliteit wel past bij de rest. En dan wordt toch de stap over de drempel gezet. “Je gooit je werk de wereld in, je stelt je kwetsbaar op”, vertelt Petra Grootenhuis, één van de exposanten (op de foto in de tekst). Met wat ondersteuning en bevestiging van de initiatiefnemers wordt een spijker in de wand geslagen. Even een stap achteruit. Tja, en dan is er toch een glimlach en trots. Het is de eerste keer!

 

Delfts blauw met sokken

Petra Grootenhuis is in 2003 aan de AKI (kunstacademie nu Artez) afgestudeerd. Haar eindexamen expositie was de enige en laatste keer dat ze haar werk toonde. De kunstenares tekent en schildert graag. Toch kon ze van haar expertise geen professie maken. “Het leven neemt het over”, legt ze uit. “Op de academie word je niet voorbereid op het uitoefenen van je toekomstige baan als beeldend kunstenaar.” Ze werkte jarenlang in een andere setting. Door omstandigheden heeft ze twee jaar geleden het penseel weer opgepakt. Ze kreeg de kans om iets te gaan doen met haar creativiteit. Ze startte een éénmansatelier ‘de kleine Makerij’.

 

Het prikkelde haar om deel te nemen aan de vorige community art expositie tijdens het textielproject De Rode Draad. Helaas lukte dat niet. Maar nu liet ze de kans niet voorbijgaan. “Samen exposeren in het Koetshuis tijdens Wildhangen Borns Blauw!” In haar atelier op zolder tekende ze met tinglazuur op tegels. In de schuur staat haar keramiekoven. Daar werd haar werk met een verwijzing naar Delfts blauw, variant op Borns Blauw, en haar sokken, lees textiel, geboren. De textiel biënnale Borns Blauw heeft haar zoveel inspiratie gegeven dat ze al uitkijkt naar het volgende community art gebeuren in het Koetshuis.

 

Voortbestaan Koetshuis

Door de glazen pui van het historische Koetshuis zijn de ruimtelijke werken van vilt, keramiek en leer te zien. Olieverfschilderijen, textiele collages, glas in lood, keramiek en beschilderde tegels. Het kan hier allemaal. Het heeft Grootenhuis weer meegeholpen om naar de toekomst te kijken. Voor haar en de mede-exposanten zou het een gemiste kans voor Borne zijn als het Koetshuis in de functie van openbare galerie zou verdwijnen. Grootenhuis wijst op het bestaan van Perron 1 in Delden. Een openbare galerie bij het station, die wel gelukkig blijft bestaan.

 

Het podium, de openbare galerie, bewijst weer z’n maatschappelijke functie. “Jouw werk, waar je lang aan hebt gewerkt en uiteindelijk durft te laten zien, is van betekenis.” Maar ook de kennismaking en inspiratie voor al die bezoekers en kijkers. Een functie van het Koetshuis die we niet moeten verliezen. Het is de hoop en de roep van velen dat het niet wordt opgeslokt door het nieuwe Huis van Borne, het gemeentehuis. (YD)

 

De kunst is te zien tot 27 oktober. Kijken, kiezen en kopen is op zaterdag 21 oktober van 13.30 tot 17.00 uur.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024